Ärsyttävä tapa, joka pilaa parisuhteesi – sorrutko sinäkin huomaamattasi?

Vietätkö enemmän laatuaikaa puhelimesi kuin kumppanisi kanssa?

Tarkastatko puhelimeesi saapuvia ilmoituksia jatkuvalla syötöllä? Entä käytkö pakkomielteisesti läpi sosiaalisen median tiliesi uutisvirtaa? Teetkö tämän kaiken kumppanisi ollessa läsnä?

Jos edellä mainittu käytös kuulostaa tutulta, saatat kuulua siihen suureen ihmismassaan, joka on jäänyt "phubbing"-trendin koukkuun. Phubbing-termi tulee sanoista phone (suom. puhelin) ja snubbing (suom. jättää huomiotta). Valitettavasti kyseessä on ilmiö, joka saattaa hiljalleen murentaa parisuhdettasi.

Puhelimesta johtuvaa törkykäytöstä ilmenee, kun keskustelu keskeytyy sen vuoksi, että toinen antaa huomionsa mieluummin älypuhelimelle kuin henkilölle, jonka seurassa on.

Laaja selvitys viimeaikaisista aihetta käsittelevistä tutkimuksista selvitti, että ilmiö liittyy tiukasti viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtuneeseen teknologian kehitykseen. Koska addiktio kasvaa hiljalleen, rajaa addiktoituneen ja ei-addiktoituneen käytöksen välille on vaikea vetää, toteaa parisuhdeasiantuntija Julie Hart.

– Yhdysvalloissa ja Briteissä tehtyjen tutkimusten mukaan tarkastamme puhelimemme joka 4.– 6. minuutti hereillä ollessamme. Se on yli 150 kertaa päivässä, Hart huomauttaa.

Puhelimen tarkastaminen voi käydä niin automaattisesti, ettet ehkä edes tajua, kuinka usein nappaat älylaitteen käteesi – tai että toiminta tekee hallaa parisuhteellesi.

Puhelinaddiktio tulee parisuhdetyytyväisyyden tielle

Baylorin yliopiston hiljattaisen tutkimuksen mukaan 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneiden 143 henkilön joukosta koki, että kumppanin puhelin tuli parisuhteen tielle.

Hartin mukaan parisuhteen tyytyväisyyteen liittyvät kolme tärkeää asiaa: ensinnäkin tavoitettavuus tarkoittaen sitä, että kumpikin on avoin toisilleen ja kuuntelee toista. Toisekseen reagoivuus eli se, että kumpikin osapuoli on empaattinen ja yrittää ymmärtää toisen tunteita, suomeksi sanottuna siis "tajuaa" toista. Kolmas tärkeä asia on sitoutuneisuus tarkoittaen, että kumpikin tekee tilaa sille, että voi huomioida toista.

Puhelimen käyttö tulee jokaisen näiden kolmen osa-alueen tielle, Hart varoittaa.

– Ei siis tule yllätyksenä, että ihmiset eivät ole tyytyväisiä parisuhteisiinsa, koska he eivät vietä laatuaikaa yhdessä.

Koska kumppanin huomio on jatkuvasti muualla, ei toisesta osapuolesta tunnu, että tämä olisi läsnä hänen kanssaan tai "tajuaisi" häntä.

Jos jompikumpi tai kumpikin osapuoli tunnistaa parisuhteessa sortuvansa puhelimen liikakäyttöön, Hart suosittelee kehittelemään puhelimen käyttöön liittyviä sääntöjä. Hän suosittelee, että makuuhuoneesta tehtäisiin puhelinvapaa paikka. Lisäksi hän ehdottaa, että ateria-ajat ja automatkat yhdessä olisivat hetkiä, jolloin puhelinta ei oteta esiin.

Kannattaa myös laittaa puhelin iltaisin äänettömälle ja viedä toiseen huoneeseen, kun aikoo viettää laatuaikaa kumppanin kanssa. Näin välttyy sortumasta kiusaukseen napata puhelin käteen.

Lähteet: Mirror, Metro, NY Post

***


Lue myös:

    Uusimmat