Jos kumppani tuntuu olevan kiinnostuneempi älylaitteestaan kuin omasta kumppanistaan, voi parisuhteeseen syntyä eripuraan. Oletko itse sortunut "phubbingiin"?
Tiedätkö jo, mitä on phubbing? Olet siihen itsekin saattanut sortua parisuhdettasi vahingoittavalla tavalla.
Phubbing-termi tulee sanoista phone (suom. puhelin) ja snubbing (suom. jättää huomiotta). Phubbing ilmenee esimerkiksi siten, että keskustelu ei etene sen vuoksi, että toinen antaa huomionsa mieluummin älypuhelimelle kuin henkilölle, jonka seurassa on.
Phubbing on nykyaikana liiankin helppoa, sillä puhelinten ja muiden älylaitteiden näyttöjen tuijottelu on iso osa arkeamme. Mutta voiko puhelin tulla seksinkin tielle? Kaalimato.com tutki puhelinten ja muiden älylaitteiden vaikutusta suomalaisten seksielämään. Kyselytutkimuksessa selvisi, että suomalaisista jopa 30 prosenttia kertoo älylaitteiden vähentäneen seksiä kumppanin kanssa.
LUE MYÖS: Naiset paljastavat, miksi suosivat vibraattoria kumppanin sijaan: "Joskus jos haluaa, että jokin tehdään oikein, se pitää vain tehdä itse"
"Voi olla merkki siitä, ettei parisuhteessa kaikki ole kohdallaan"
Seksihetkien vähentyminen johtuu vastaajista 13 prosentin mielestä molempien osapuolien puhelimen käytöstä. 11 prosenttia oli kuitenkin sitä mieltä, että seksin määrä on vähentynyt nimenomaan kumppanin älylaitteiden käytön vuoksi. Vain kuusi prosenttia vastaajista tunnusti oman älylaitteiden käytön vähentäneen lemmenleikkejä.
– Somessa roikkuminen voi olla merkki siitä, ettei parisuhteessa kaikki ole kohdallaan. Toisaalta älylaitteiden koukuttavaa vaikutusta ei pidä aliarvioida ja välillä voikin olla vaikea sanoa, onko parisuhteessa itsessään vai jommankumman puhelimen käytössä ongelman alku, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.
Myös Baylorin yliopiston vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan phubbing laski parisuhdetyytyväisyyttä. Jos oma tai kumppanin älylaitteiden käyttö alkaa vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin, asiasta olisi Lavikaisen mukaan hyvä keskustella ja käydä läpi sitä, miksi näin on.
– Kesälomien aikaan olisi hyvä tilaisuus pitää kumppanin kanssa matalalla kynnyksellä esimerkiksi viikko taukoa sosiaalisesta mediasta ja keskittyä yhteiseen laatuaikaan.
Kyselytutkimuksen mukaan miehet kokevat älylaitteiden haittaavan seksielämää naisia enemmän. Suomalaisnaisista joka neljäs on sitä mieltä, että älylaitteiden ropeltamisella on ollut negatiivinen vaikutus seksin määrään kumppanin kanssa. Miehistä näin ajattelee jopa yli kolmannes. Miehiä turhauttaa muutenkin hieman naisia enemmän kumppanin puhelimen käyttö.
LUE MYÖS: Tyydyttävämpää seksiä vähällä vaivalla – "kuuden minuutin sääntö" takaa nautinnon
"Jos pariskunnan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä..."
Nuoret aikuiset eli 25–34-vuotiaat suomalaiset kokevat kyselytutkimuksen mukaan yleisimmin seksin vähentyneen älylaitteiden käytön vuoksi. Heistä hurjat 46 prosenttia kokee seksin vähentyneen tästä syystä. Ero vanhempiin on suuri, sillä 55–64-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa "vain" 19 prosenttia kokee seksin määrän laskeneen älylaitteiden käytön johdosta.
Jos eripuraa seksin määrästä on, on hyvä miettiä ratkaisuja. Ongelmaa ei kuitenkaan tarvitse keksiä tyhjästä.
– Jos pariskunnan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä parisuhteeseen ja seksielämään, ei näyttöjen tuijottamisesta ja vähemmästä seksimäärästä tarvitse turhaan tehdä ongelmaa. Jos jompikumpi kumppaneista kuitenkin on tyytymätön, on lähdettävä tekemään muutoksia käytökseen. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi tietoinen valinta siitä, ettei puhelinta oteta mukaan makuuhuoneeseen illalla. Näin omalle kumppanille ja mahdolliselle seksille jää enemmän aikaa, Lavikainen vinkkaa.
LUE MYÖS: Seksiterapeutti selittää, mitä voi tehdä, kun seksi loppuu suhteessa – tästä noidankehä alkaa: “Kukaan ei pyydä, eikä kukaan tee aloitetta”
Katse peiliin
Yhdessä asuvista suomalaisista 42 prosenttia kokee älylaitteiden käytön vähentäneen seksiä parisuhteessa. Avoliitoissa kumppanin älylaitteilla notkumisen nähdään haittaavan seksielämää enemmän kuin oma älylaitteiden käyttö. Toisinaan kannattaa kuitenkin katsoa peiliinkin.
– Kumppanin ajasta puhelimella on helppo ärsyyntyä, mutta myös omalle puhelimen käytön määrälle on helppo sokeutua. Kun asiaan kiinnittää huomiota, on muutos mahdollinen. On hyvä muistaa, että läsnäolo ja toisen kohtaaminen ovat myös riittävän hyvän seksielämän lähtökohtia, Lavikainen sanoo.
LUE MYÖS: Kysely paljastaa: Tähänkin tökeröön mokaan moni sortuu seksin aikana
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Kaalimato, Baylorin yliopisto, Mirror, Metro, NY Post