Arvio: Jihadistit vallanneet puolet Syyrian Alepposta

0:34img
Huoltoasema tuhoutui perjantaina ilmaiskussa Syyrian Idlibissä noin 50 kilometrin päässä Alepposta.
Julkaistu 30.11.2024 06:30(Päivitetty 30.11.2024 13:30)

MTV UUTISET – STT

Syrian Observatory for Human Rightsin johtajan mukaan kaupungissa ei käyty taisteluita, eikä yhtäkään laukausta ammuttu, kun hallituksen joukot vetäytyivät.

Syyriassa jihadistiryhmä Hayat Tahrir al-Shamin johtama koalitio on ottanut puolet Aleppon kaupungista hallintaansa, Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi uutistoimisto AFP:lle varhain lauantaina.

Jihadistiryhmien taistelijat pääsivät tunkeutumaan Aleppon länsiosiin perjantaina ja vaikuttavat ottaneen isoja osia kaupungista haltuunsa ilman suurempaa vastarintaa. 

Syrian Observatory for Human Rightsin johtajan Rami Abdul Rahmanin mukaan kaupungissa ei käyty taisteluita, eikä yhtäkään laukausta ammuttu, kun hallituksen joukot vetäytyivät.

Syyriassa on käyty tällä viikolla kiivaimpia taisteluita neljään vuoteen. Jihadistiryhmät ja niiden kanssa liittoutuneet Turkin tukemat ryhmät ovat käyneet laajaan hyökkäykseen hallituksen joukkoja vastaan Aleppon ympäristössä. 

Perjantaihin mennessä koalitio oli ottanut haltuunsa yli 50 kylää ja kaupunkia, vaikka hallituksen joukoilla on tukenaan venäläishävittäjiä.

Syrian Observatory for Human Rights kertoi perjantaina, että viime päivien taisteluissa maan pohjoisosassa on kuollut lähes 300 ihmistä. Valtaosa uhreista on ollut taistelijoita, mutta ainakin yli 20 siviiliä on saanut surmansa. Suurin osa siviiliuhreista on seurausta Venäjän ilmaiskuista.

YK kertoi torstaina, että kolmen päivän sisään yli 14  000 ihmistä oli joutunut jättämään kotinsa paetakseen taisteluja.

Jihadistit polttivat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kuvan Zarbahin alueella 29. marraskuuta.

Jihadistit polttivat 29. marraskuuta presidentti Bashar al-Assadin kuvan.

Koalitio yllätti hallituksen joukot

Tuoreet taistelut Syyriassa osuvat herkkään hetkeen Lähi-idässä, sillä Syyrian naapurimaassa Libanonissa astui tällä viikolla voimaan aselepo Hizbollahin ja Israelin välillä. 

Hizbollah tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa. Israel puolestaan tekee säännöllisesti iskuja Syyriassa toimivia Iranin tukemia joukkoja vastaan.

Syyrian sisällissodassa taistelujen intensiteetti on vuoden 2020 jälkeen ollut varsin rauhallinen. Turkin ja Venäjän välittämä tulitauko Idlibissä maan luoteiskulmassa on enimmäkseen pitänyt.

Idlibiä pitää niin ikään hallussaanhallussaan Hayat Tahrir al-Shamin johtama koalitio, joka on perustanut alueelle oman hallintonsa. 

Jihadistit ovat liitossa Turkin tukemien kapinallisryhmien kanssa, ja niille presidentti Assadin hallinto on yhteinen vihollinen.

Hallintoa vastustavat ryhmät kävivät aiemmin tällä viikolla yllätyshyökkäykseen Aleppon ympäristössä ja ampuivat tykistötulta kaupunkiin. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan hyökkäys näytti tulleen hallinnon joukoille täytenä yllätyksenä.

Kapinalliset katkaisivat torstaina myös Aleppon ja pääkaupunki Damaskoksen välisen maantien.

Asiantuntijoiden mukaan Turkki vaikuttaa näyttäneen tukemilleen ryhmille vihreää valoa yllätyshyökkäyksen tekemiseen.

Kapinallisia Aleppon laitamilla.

Asiantuntijoiden mukaan Turkki vaikuttaa näyttäneen tukemilleen ryhmille vihreää valoa yllätyshyökkäyksen tekemiseen.

Yli puoli miljoonaa uhria

Syyrian sisällissota sai alkunsa arabikevään aikana vuonna 2011, kun presidentti Assadin hallinto yritti tukahduttaa väkivalloin demokratiaa vaatineet mielenosoitukset. 

Sota muotoutui vuosien mittaan monimutkaiseksi konfliktiksi, joka veti mukaansa useita ulkovaltoja ja jihadistiryhmiä.

Assadin hallinnon tärkeitä tukijoita ovat Iran ja Venäjä. Kapinallisryhmiä puolestaan ovat olleet tukemassa muun muassa Turkki ja Yhdysvallat. Hallintoa vastustavien kapinallisten joukossa on monenkirjavia ryhmiä, muun muassa islamisteja, demokratiaa ajavia ryhmittymiä sekä kurdeja.

Venäjä tuli mukaan sotaan vuonna 2015, jolloin hallinto kontrolloi vain pientä osaa Syyriasta. 

Venäjän tuella Assadin hallinto sai suuren osan maasta takaisin hallintaansa. Merkittäviä osia Syyriasta on kuitenkin edelleen kapinallisryhmien hallussa.

Sodan vuoksi on 13 vuoden aikana saanut surmansa yli 500 000 ihmistä. Lisäksi miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja taistelut ovat tuhonneet merkittävän osan Syyrian infrastruktuurista.

Tuoreimmat aiheesta

Syyria