Mielenkiinto tabletteihin tuntuu laskeneen. Myyntimäärät ovat taantuneet. Silti ainakin maailmanlaajuisesti tarkasteltuna tablettien käyttäjämäärä on koko ajan jatkanut kasvuaan. Tablettien kasvu on vain jäänyt älypuhelinten huikean nousun jalkoihin.
Tablettien täytyykin keksiä itsensä uudelleen, jotta ne säilyvät relevantteina maailmassa, jossa älypuhelinten näyttöjen koot ovat kasvaneet ja kasvavat yhä näyttöjen ulottuessa niissä yhä lähemmäs reunoja.
Tähän haasteeseen Applen vastaus on iPad Pro, joka esiteltiin ensin 12,9 tuuman kokoisena ja sittemmin viime vuonna myös 9,7-tuumaisena. Nyt malleista pienempi on korvattu iPad-mallistossa uudella 10,5 tuuman näyttökoolla ja nykyiset 10,5 ja 12,9 tuuman uudet iPad Prot ovat käytännössä kokoa lukuun ottamatta muuten täysin identtisiä teknisesti.
iPadien ongelma on myös ollut, että ne ovat liian hyviä. Toki toinen tapa sanoa sama asia on, ettei uusia innovaatioita ole nähty. Tarvetta päivittää uuteen ei ole ollut, kun vanhakin toimii edelleen aivan mainiosti. Esimerkiksi itse päivitän puhelimeni joka vuosi uuteen, mutta iPadin kanssa hyppäsin pari sukupolvea yli ja vaihdoin vasta nyt 10,5 tuuman iPad Prohon vuoden 2017 kesällä vuoden 2013 lopulla esitellystä iPad Airista.
Päivitys kuitenkin kannatti. Ero käyttökokemuksessa vanhan iPad Airin ja uuden iPad Pron välillä on yllättänyt. Käytännössä kaikki on paremmin.
iPad Pro onkin yksi helpoimpia laitteita arvostella: jollet ehdottomasti halua Androidia, ja mieli tekisi uutta tablettia eikä rahasta ole pulaa, osta iPad Pro. Se on erittäin hyvä. Puutteet ovat minimaalisia. Oikeastaan ainoa asia, joka itseäni uudessa iPad Prossa häiritsee on erillisen näytön lukituskytkimen puuttuminen (samaa kytkintä oli vaihtoehtoisesti mahdollisuus käyttää hiljennyskytkimenä). Edellisestä iPadistani, Airista, se vielä löytyi, mutta sittemmin Apple on siitä jo jokin aika sitten luopunut.
Muuten laitteena iPad Pro on upea.
Näyttö on erinomainen. Kirkas, helposti luettavissa eri olosuhteissa ja riittävän tarkka. iPad Pron 10,5 tuuman näyttö on noin viidenneksen aiempaa 9,7 tuuman kokoa suurempi, mutta ilman rinnakkain vertailua kokoeroa ei juuri edes muista. Mutta jos 10,5 tuuman jälkeen katsoo 9,7 tuuman iPadia, tuntuu se toivottoman pieneltä. Silti pienempien reunusten ansiosta itse laite on vain hieman suurempi kuin aiemmin.
iPad Pron näytön erikoisuus on automaattisesti säätyvä valkotasapaino, joka parantaa luettavuutta niin kirkkaassa valossa kuin myös hämärässä. Apple kutsuu tätä ominaisuutta True Tone -nimellä. Kyseessä on erinomainen uudistus, joka ansaitsisi enemmän huomiota ja toivottavasti tulee myös iPhoneen tulevaisuudessa.
Apple itse hehkutti uusien iPad Pro -mallien julkistuksen yhteydessä ProMotioniksi nimeämäänsä näytön korkeampaa 120 hertsin virkistystaajuutta. Omasta mielestäni True Tone on merkittävämpi parannus iPadin näytössä, mutta toki lisänopeus kaikessa kelpaa. Nopeammin kosketusta ja pyyhkäisyä seuraava näyttö voi olla myös osasyy, miksi iPad Pro tuntuu todella nopealta. Lisäksi jos aikoo käyttää erikseen ostettavaa Apple Pencil -kynää, miellyttää nopeampi näyttö varmasti, sillä ero kosketuksen seurannan nopeudessa on huomattava uuden tekniikan eduksi.
Kamerat iPad Prossa ovat varmasti tablettiin riittävät. Tabletilla kuvaavia on pidetty lähinnä vitsinä, mutta kyllä tablettikin kuvauskäytössä voi välillä olla kätevä. Kamera on nyt iPad Prossa sekä takana että edessä sama kuin iPhone 7:ssä. 12 megapikseliä, f/1,8-aukko, optinen kuvanvakain, nopea tarkennus, 4 LEDin kuvausvalo ja 4K-videokuvaus. Selvää on, että iPad Pron kamera on ylivoimaisesti paras mitä tableteissa on nähty. 7 megapikselin hyvä etukamera on myös kiva, erityisesti jos aikoo puhua videopuheluja iPadillaan.
Parasta iPad Prossa, ja mikä onnistui myös eniten yllättämään, on kuitenkin nopeus ja suorituskyky. Hyppäys vanhasta Airista uuteen Prohon on yhdellä sanalla huikea. Voi sanoa, että parempi suorituskyky on tuonut ilon takaisin iPadin käyttöön. Kaikki tapahtuu salamannopeasti. iPad Pron kova suorituskyky on todistettu myös suorituskykymittauksissa. Sisuksista löytyy uusi kuusiytiminen A10X Fusion -piiri – kolme tehoydintä, kolme vähävirtaisempaa. Applen itsensä mukaan A10X on peruslaskennassa 2,5x nopeampi kuin Apple A8, joka löytyy iPad Air 2:sta. Graafinen suorituskyky on 4,3x nopeampi. Ne ovat numeroita, mutta eron todella huomaa koko ajan käytössä.
Lisäksi vanhoihin iPadeihin verrattuna mukavaa on myös Touch ID -sormenjälkitunnistuksen mukaantulo. iPad Prossa se on uusi nopeampi versio.
Kaikella tällä iPad Pron mahtavuudella on kuitenkin myös hintansa. Uuden 10,5 tuuman iPad Pron hinta Suomessa lähtee 749 eurosta, jolla toki on tarjolla heti 64 gigatavua tallennusmuistia. Kalleimmillaan 10,5 tuuman iPad Prosta saa pulittaa 1 229 euroa, 12,9 tuuman iPad Prosta jopa 1 399 euroa. Ennen lisävarusteita, kuten suojakuoria, näppäimistöä tai Apple Penciliä, jotka maksavat vielä huomattavan paljon erikseen.
Uutta iPadia mielivälle vaikein valinnan paikka tuleekin keväällä esitellyn 9,7 tuuman iPadin perusmallin ja 10,5 tuuman Pron väliltä. 9,7 tuuman iPadin lähtöhinta on 419 euroa, joskin tarjouksissa sitä on myyty jo edullisemminkin. Se on lähes puolet halvempi, mutta samalla lähes kaikessa huonompi. Kysymys onkin, onko tällä omalla kohdalla merkitystä. iPadin hieman pienemmästä näytöstä puuttuvat Pron hienoudet, kamerat ovat heikommat, kaiuttimia on neljän sijaan vain kaksi ja eroista merkittävimpänä tuki Apple Pencil -kynälle ja Applen Smart Keyboardille puuttuu – jälkimmäiselle, koska perus-iPadissa ei ole sivussa Smart Connector -liitäntäpisteitä. Eikä sisuksista löydy huippunopeaa A10X-piiriä, vaan Apple A9.
Loppujen lopuksi Applen uusi iPad-mallisto on tavallaan nerokas. Kohtuuhintaan saa ihan hyvän ok-tason iPadin, mutta niille, jotka haluavat enemmän – parasta mahdollista – on sitä myös tarjolla Pro-malleina, mutta tästä huvista saa sitten myös maksaa itsensä kipeäksi.
Hyvää iPad Prossa
+ Moitteeton näyttö, jonka luettavuus eri olosuhteissa on verraton
+ Huikea suorituskyky
+ Erinomaiset kamerat tablettikäyttöön
+ Neljän kaiuttimen äänentoisto
+ iOS 11 tekee iPadista paremman työkalun
Huonoa iPad Prossa
– Karvas hinta
iOS 11 muuttaa iPadin käytön
Edellä ei ole puhuttu ohjelmistosta ja iPadin käytöstä juuri mitään. Siihen on syynä. Syksyllä valmiina päivityksenä tuleva iOS 11 nimittäin laittaa iPadin käytön uusiksi. iOS 11 on jo nyt saatavana beetatestiversioina, mutta kuten testivaiheeseen luontaisesti kuuluu, vielä kaikki ei toimi täydellisesti eikä sovelluksia ole optimoitu uudelle versiolle. Tästä syystä iOS 11:tä ei voi vielä kokonaisuudessaan keskeneräisenä arvostella.
iOS 11 on iPadin historian suurin ohjelmistopäivitys. Se vaikuttaa perustavalla tavalla jokapäiväiseen käyttöön. Tärkeimpiä muutoksia ovat näytön alareunan uusi Dock-kuvakerivi, uudistunut moniajo sekä raahaa-ja-pudota-toiminnon mukaantulo – tietysti iOS 11:ssä tapahtuvien muiden merkittävien, myös iPhoneissa nähtävien, muutosten ohella.
Ohjauskeskus ja avoinna olevien sovellusten näkymä ovat iOS 11:ssä yksi ja sama asia. Näytön alareunasta ylöspäin vetämällä aukeaa näkymä, jossa ovat ruudukkona avoinna olevat sovellukset sekä reunassa iOS 11:ssä nyt osittain mukautettavissa olevat ohjauskeskuksen pikavalinnat ja -asetukset.
Tärkeä muutos moniajonäkymässä on sovellusparien säilyminen. Jos esimerkiksi Safari-selaimen ja Mail-sähköpostin on avannut jaetulle näytölle, pysyvät ne näin käytössä: niin moniajonäkymän kautta kuin yksittäisistä sovelluskuvakkeistakin aukeaa jaettu näkymä.
Tapa ottaa käyttöön kaksi sovellusta kerralla on iOS 11:ssä myös muuttunut. Se tapahtuu nyt uuden näytön alareunasta milloin vain esiin pyyhkäistävissä olevan Dockin kautta. Näytön voi jakaa kahdelle sovellukselle, toista sovellusta voi käyttää toisen päällä tai parhaimmillaan näytölle saa kolme sovellusta samanaikaisesti nämä tavat yhdistäen.
Kuvien, tekstien ja muiden elementtien sovellusten välinen raahaa-ja-pudota-toiminto on vihdoin mukana iOS 11:ssä, mikä helpottaa ajoittain työskentelyä mutta ei kuitenkaan tunnu enää suurelta mullistukselta. Uusi Tiedostot-sovellus on vielä beetana melko raakile. Sekä raahaa-ja-pudota ja Tiedostot ovat olleet odotettuja lisäyksiä, mutta niitä on saatu odottaa niin kauan, että lopulta niitä ei oikein iPadin kanssa enää kaipaakaan, kun on tottunut laitteen käyttöön muin tavoin.
iOS 11 vaatii myös totuttaumista. Itse käytän iPadia pääasiassa lukulaitteena ja toistaiseksi olen todennäköisesti pyyhkäissyt Dockin esiin näytön alareunasta useammin vahingossa kuin tarkoituksella. Lisäksi Dockin toiminta useampien sovellusten avaamiseksi rinnakkain on osittain hankalaa ja epäselvää. Ilman ennakko-opiskelua on vaikeaa intuitiivisesti edes keksiä, miten sovelluksia saa avattua useamman yhtä aikaa.
Joka tapauksessa iOS 11:n uudistukset vievät iPadia jälleen lähemmäs täyttä korvaajaa perinteiselle Mac- tai Windows-tietokoneelle. Itselleni kirjoitustyössä ei iPadista Macin korvaajaksi ole, mutta vähemmän kirjoittavalle se voi olla jo hyvä vaihtoehto. Osa asioista onnistuu iPadilla hankalammin, mutta osa myös helpommin.