Taulutietokoneet eli tabletit ovat varsin yksinkertaisia laitteita: ne sisältävät käsissä pideltävissä ”liuskassa” keskimäärin noin kymmentuumaisen kosketusnäytön, joka tarjoaa pääsyn ennen kaikkea verkon ihmeelliseen viihteen ja hyötytiedon maailmaan.
Resepti hyvään tablettilaitteeseen koostuu näin kolmesta tärkeästä ainesosasta: 1) miellyttävästä ulkoisesta tuntumasta 2) hyvästä näytöstä sekä 3) riittävästä suorituskyvystä yhdistettynä mutkattomaan ohjelmistoon.
Millaiset ainesosat vajaan 450 euron Asus ZenPad 3S 10 tarjoaa näillä kolmella saralla?
Erinomainen laatutuntuma
ZenPad 3S 10:n rakenne on alumiinia, yhdistettynä luonnollisesti etupuolen lasiin. Muovia löytyy laitteen yläreunasta mahdollistaen yhteyksien toiminnan.
Kokonaisuutena laatutuntuma on erinomainen. ZenPad 3S 10 tuntuu jämäkältä ja myös näyttää tyylikkäältä. Laitteen sivuja kiertävät sekä etu- että takapuolella reunoissa kromatut kaistaleet, joiden voi odottaa tavanomaisesti kuluvan ja kolhiintuvan käytössä. Pidemmällä aikavälillä uutena kaunis ulkonäkö voi näin hieman heiketä.
Kokoisekseen ZenPad 3S on odotetun kevyt ja ohut – paksuutta on 5,8-7,15 millimetriä ja painoa 430 grammaa. Käytännössä näiltä osin ollaan samalla viivalla muiden modernien kilpailevien tablettien kanssa.
Sivuja kohti ohentuva rakenne on mukava kädessä ja osaltaan luo illuusiota todellista kokoaan pienemmästä laitteesta.
Etupuolelta näytön alta löytyy fyysinen kotinäppäin sekä takaisin- ja moniajo-hipaisupainikkeet. Kotinäppäimessä on sormenjälkitunnistin, joka ei ole nopein mitä älypuhelimissa tai tableteissa on nähty, mutta silti hyvin nopea ja täysin passeli erityisesti tablettiin. Kotinäppäintä pitää painaa sormen tunnistamiseksi laitteen näytön ollessa sammutettuna.
Pohjasta löytyy ilahduttavasti USB-C-liitäntä. On parempi ottaa rohkea askel tulevaisuuteen kuin olla jumissa menneisyydessä – mitä huonompi, mutta vielä toistaiseksi yleisempi Micro-USB-liitäntä olisi tarkoittanut.
Lisäksi pohjassa on myös kaksi kaiutinta, jotka ovat tavallista perustasoa paremmat mutta eivät mitenkään maagiset. Stereokaiuttimia olisi myöstoivonut sijoitettavaksi järkevämmin eli enemmän erilleen toisistaan. Kuulokkeiden osalta ZenPad 3S 10 tukee myös DTS headphone:X ja Hi-Res-toistoa.
Hyvältä näyttävä näyttö – yksi suuri haastekäytössä
IPS-tekniikalla toteutetussa ZenPad 3S 10:n 9,7 tuuman näytössä on tässä hintaluokassa ja koossa jo vaaditut 2048×1536 pikseliä. Kuvasuhde on näin 4:3 eli sama kuin esimerkiksi iPadeissa.
Näytön tarkkuus on riittävä, väritoisto miellyttävä ja myös näytön katselukulmat laajat. Näyttö näyttää hyvältä – ei mitään valittamista.
Sen sijaan näyttöä koskee myös suurin koko ZenPad 3S 10:n kanssa kohtaamani ongelma: tablettia käsissä pideltäessä sormien osuessa näytön reunalle virhepainallukset ovat huomattavasti todennäköisempiä kuin mihin omassa iPad Airissa on tullut totuttua. Osasyynsä tähän on kapeammilla näytön sivureunuksilla (”maailman ohuimmat” tabletissa Asuksen mukaan, 5,32 mm), mutta myös näyttö ja ohjelmisto eivät osaa iPadien veroisesti jättää vahinkokosketuksia huomiotta. Testijakson aikana virhepainallukset eivät edes tuntuneet vähenevän, joten kyse ei ole vain tottumuksestakaan.
ZenPad 3S 10:n näyttö tukisi myös Asuksen Z Stylus -kynää, mutta sellainen myydään vain erikseen eikä kuulunut testipakettiimme.
Mukana myyntipakkauksessa tulee pahvi, joka on taitettavissa tabletin seisontatueksi. Ihan hauska idea, mutta pidemmällä aikavälillä rypistyvää pahvia tuskin viitsii mukana kuljettaa.
Kohtalaisen hyvä suorituskyky ja keskiverto akunkesto
Käyttöjärjestelmäversiona ZenPad 3S 10:ssä on Android 6.0 Marshmallow eikä päivityksestä uudempaan 7.0 Nougatiin ole vielä mitään tietoa.
Asus on pakannut esiasennettuna mukaan varsin paljon erilaisia sen omia ja muiden sovelluksia. Käytännössä kaikki Asuksen sovelluksista ovat kuitenkin sinällään turhia, että paljonparempiakin vaihtoehtoja löytyy asennettavaksi. Asus on myös kustomoinut Androidia varsin raskaasti omalla käyttöliittymällään, mutta alkututustumisen jälkeen tämä ei oikeastaan enää häiritse. Toki vähemmän olisi enemmän tässä tapauksessa.
ZenPad 3S 10:n sisuksista löytyy MediaTekin kuusiytiminen MT8176-järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennusmuistia tarjolla on 32gigatavua sekä lisäksi muistikorttipaikka. Yhteydet sujuvat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac:llä ja Bluetooth 4.2:lla.
Kameroista takana oleva tarjoaa 8 megapikseliä ja etukamera 5 megapikseliä. Takakamera ei ole hyvä, mutta voitaneen todeta tablettiin ihan riittäväksi. Tableteissa tärkeämpi etukamera on suhteellisesti parempi ja riittää hyvin videopuheluihin ja ajoittaisiin selfieihin tabletilla surffaillessa.
Peruskäytössä, kuten verkkoselailussa, sähköposteissa ja some-sovelluksissa sekä eri sovellusten välillä vaihtamisessa ZenPad 3S 10 toimii vikkelästi. Myös raskaammatkin pelit toimivat hyvin. Testipelinä toiminut Asphalt 8: Airborne pyöri riittävän sulavasti. Suorituskykytestien perusteella Asus ZenPad 3S 10 ei kuitenkaan ole aivan aatelia. GeekBenchissä se saa reilut 1 500 pistettä yhden ytimen ja vajaat 3 400 pistettä monen ytimen testissä, jotka ovat vielä suhteellisen hyviä lukemia, mutta graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchin Manhattan 3.0 -testissä keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli ZenPad 3S 10:llä vain 10 fps. AnandTech on mitannut samassa testissä iPad Air 2:lle vastaavasti 27 fps ja myös toiselle Asuksen kilpailijalle Galaxy Tab S2:lle 12,3 fps. Tulevaisuuden raskaammat pelit voivat siis aiheuttaa ZenPadille ongelmia.
Akunkesto ZenPad 3S 10:ssä ei ole hyvä eikä huono – se on varsin keskiverto. Sekalaisessa käytössä ZenPad 3S 10:n akku tuntui kestävän karkeasti vastaavasti kuin omassa vanhassa iPad Airissa, jonka akkuun käyttöikä on jo alkanut vaikuttaa. Esimerkiksi uudemmat iPad-mallit pesevät näin varmasti ZenPadin toiminta-ajassa. Asus itse mainitsee akunkestoksi 10 tuntia, mutta tämä tuntuu optimistiselta arviolta.
ZenPad 3S 10:n akun kapasiteetti on 5 900 milliampeerituntia. Se tukisi myös Quick Charge 3.0 -pikalatausta, mutta vain erikseen myytävällä laturilla.
Yhteenveto: Hyvä, mutta ei lähelläkään parasta
ZenPad 3S 10:n hinta Suomessa on tämän arvostelun julkaisuhetkellä noin 430-450 euroa. Samaan hintaan saa Applen iPad Air 2:n tai Android-tableteista esimerkiksi Samsungin Galaxy Tab S2:n, jolloin saa jo myös mobiiliverkkoyhteydet. Näissä molemmissa on myös 9,7 tuuman näyttö.
Asuksen tabletin ainoa merkittävä heikkous ovat aivan liian usein tapahtuvat näytön virhepainallukset, jotka tekevät esimerkiksi verkkoselailusta laitteella välillä jopa hermoja kiristävää. Toivottavasti virhepainalluksia pystyttäisiin vähentämään tulevilla ohjelmistopäivityksillä. Yksinääntämän ongelman vuoksiZenPad 3S 10:tä ei voi toistaiseksi suositella.
Valinta Applen iPadin ja Asuksen välillä liittyy omiin mieltymyksiin Android- ja Applen iOS-käyttöjärjestelmien välillä. Android on laajemmin mukautettavissa oman maun mukaiseksi ja esimerkiksi kotinäkymään mahtuu tabletilla monenlaisia widget-pienoissovelluksia, kun taas Applen etuja ohjelmistossa ovat yksinkertaisuus, selkeys ja viimeistely.
Android-tablettien joukosta tällä hinnalla ZenPad 3S 10:lle löytyy myös parempia vaihtoehtoja, kuten vaikkapa juuri Samsung Galaxy Tab S2. Lisäksi huomattavasti ZenPad 3S 10:tä edullisemmin voi jo myös saada teknisesti lähes yhtä hyvän laitteen.
Loppukaneettina voidaan todeta, että Asus ZenPad 3S 10 on yhdestä merkittävästä heikkoudestaan huolimatta hyvä tabletti, mutta muut ovat vielä parempia.