Lenovon Tab P10 on hintaluokassaan ilahduttava Android-tabletti. Alle 300 eurolla saa LTE-mobiilidatayhteyksillä varustetun, hyvin viimeistellyn laitteen, joka suoriutuu varsin mukavasti useimmista käyttötarpeista.
Lenovo Tab P10 LTE
- 10,1-tuumainen Full HD -näyttö, 1920×1200 pikseliä
- Qualcomm Snapdragon 450 -järjestelmäpiiri
- Kolme gigatavua DDR3 RAM-muistia
- 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, micro SD -muistikorttipaikka
- Viiden megapikselin etukamera, kahdeksan megapikselin takakamera automaattitarkennuksella
- Neljä kaiutinta, Dolby Atmos -tuki
- Sormenjälkitunnistin, FM-radio
- Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, LTE 4G
- 7000 milliampeeritunnin akku, USB-C-lataus
- 242 x 167 x 7 millimetriä, paino 440 grammaa
- Android Oreo 8.1.0 -käyttöjärjestelmä
Laite on tyylikkäästi ja arvokkaasti muotoiltu, ja tuntuu käsissä laadukkaalta. Laadukkaasta mielikuvasta kiittäminen on metalli- ja lasipintoja, mutta valitettavasti lasipinnat ovat myös liukkaat. Pullealta sohvatyynyltä laite luiskahtaa lattialle ajatustakin nopeammin, ja paljain käsin laitetta käyttäessäkin kannattaa olla erityisen huolellinen.
Tekniikaltaan laite on selvästi keskikastia, ehkä jopa alempaa sellaista, mutta hoitaa useimmat tehtävät kuitenkin mukisematta. Sosiaalisen median ja nettisivujen surffailu sujuvat pääosin hienosti, videoiden katselu on varsin miellyttävää ja pelejäkin laite pyörittää asiallisesti. Kaikkein raskaimpien mobiilipelien pelaaminen tosin jää haaveeksi.
Edullinen hinta Lenovo Tab P10:n tapauksessa valitettavasti tarkoittaa nihkeää ohjelmistotukea valmistajalta. Käyttöönoton jälkeen laitteelle tuli tarjolle yksi käyttöjärjestelmäpäivitys, mutta käytössä oleva Android laitteessa on jo edellisvuonna julkaistu Android Oreo. Vielä huolestuttavampaa on Lenovon laiskuus tietoturvapäivitysten kanssa. Viimeisin Android-tietoturvapäivitys on tammikuulta 2019. Tämä kannattaa pitää mielessä laitetta hankkiessa.
Videoiden katseluun P10 soveltuu varsin mukavasti. Heikkoudeksi on kuitenkin laskettava, ettei Netflixin Android-sovellus tue HD-tarkkuuden toistoa P10:llä. Tosin käytännössä SD-laatukin näyttää 10-tuumaiselta näytöltä useimmiten aivan riittävän hyvältä. Videoiden katselussa ilahduttava piirre on laitteen äänentoisto. Neljä kaiutinta ja Dolby Atmos -tuki eivät tietenkään leffateatteritason elämyksiä tai jyrinää tarjoa tässä kokoluokassa, mutta mukavaa avaruuden tuntua äänessä on, mikä auttaa uppoutumaan elokuvaan tai TV-sarjaan hienosti.
Akkukesto P10:ssä on vähintäänkin erinomainen. Valmiustilassa virtaa kuluu vähän ja aktiivista käyttöä laite jaksoi suorastaan odottamattoman hyvin. Normaalisti olen testannut laitteiden akkukestoa näytön kirkkauden ollessa asteikon puolivälissä, mutta P10:n testissä kirkkaus oli vahingossa jäänyt lähes täysille. Siitä huolimatta laite jaksoi paahtaa videota selvästi yli valmistajan mainostaman 12 tunnin.
Tab P10 soveltuu näppärästi koko perheen käyttöön. Pienemmille lapsille on oma Kid’s Mode -tilansa, ja isommatkin käyttäjät voivat räätälöidä käytön oman makunsa mukaan, eli eri tileille voi asentaa omat sovellukset, sähköpostit ja muut. Sormenjälkitunnistin toimii mukavasti ja eri tilien käyttäjät pääsevät suoraan omaan tiliinsä käsiksi omalla sormellaan tunnistautumalla.
Yksi P10:n erikoisuus on sen toiselle pitkälle sivulle sijoitettu liitäntä, jolle ei Suomessa juuri käyttöä löydy. Joillain markkina-alueilla laitetta myydään yhdessä Smart Dock -kaiutintelakan kanssa, ja telakoituna laite toimii Amazon Alexa -virtuaaliavustajana. Suomessa tuota telakkaa ei kuitenkaan ole saatavilla, joten liitintäkään ei tarvita.
P10:n kaveriksi saimme testiin myös Folio Case -suojakotelon, jonka mukana tuli myös näytön suojakalvo. Folio Case on laitteen ympäri kiertyvä, kohtuullisen ohut kotelo, jonka kannen voi joko kääntää laitteen taakse kuin lehden kannen tai taitella seisomatueksi esimerkiksi videoita katsellessa. Kotelon taittelu tosin vaati hetken totuttelua, sillä taivutussuunta ei alkuun ehkä tuntunut kaikkein luontevimmalta. Pian kotelo kuitenkin jo osoittautui paitsi käteväksi, myös suojaukseltaan luotettavan oloiseksi.
Hyvää Lenovo P10:ssä
- Materiaalit ja viimeistely. Lenovon tabletti käyttää metallia ja laajoja lasipintoja, jotka saavat laitteen tuntumaan arvokkaalta ja laadukkaalta. Tosin laajoilla lasipinnoilla on myös huonot puolensa.
- Äänentoisto. Lenovo on P10:ssä onnistunut tuottamaan yllättävän hyvän äänentoiston. Videoita katsellessa ääni on miellyttävä ja avara, mikä saa katsojan uppoutumaan elokuvaan tai TV-sarjan jaksoon mukavasti.
- Akkukesto. Erityisesti videokäytössä P10:n akku riittää odottamattoman pitkälle.
Huonoa Lenovo P10:ssä
- Materiaalit. Lenovon tabletti käyttää laajoja lasipintoja, jotka saavat laitteen tuntumaan laadukkaalta, mutta myös todella, todella liukkaalta. Laite luiskahtaa esimerkiksi sohvalta alas hyvin huomaamattomasti, ja paljain käsin laitetta pidellessäkin saa olla varovainen.
- Näppäimien ja liitäntöjen asettelu. Lataus- ja kuulokeliitännät ovat lähekkäin yhdessä kulmassa ja äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet lähekkäin toisessa kulmassa. Niiden käyttö vaatii hieman totuttelua, ja monissa tilanteissa asettelu voisi olla parempikin.
- Heikko Android-tuki. Tabletti käyttää Android 8.1 Oreota, joka on julkaistu jo vuonna 2017, ja tätä kirjoitettaessa, toukokuussa 2019, on laitteen viimeisin Android-tietoturvapäivitys peräisin tammikuulta 2019.
Lenovo Tab P10 on hintaluokassaan iloinen yllättäjä. Alle 300 eurolla saa moniin käyttötarkoituksiin taittuvan, mainiosti viimeistellyn laitteen. Vielä aivan muutama vuosi sitten olisi tämän hintaluokan laite ollut takeltelevasti toimiva virtasyöppö, jota en olisi suositellut pahimmalle vihamiehellenikään. Nyt P10:ä voi helposti suositella järkihintaista tablettia etsivälle.