Testissä Microsoftin Surface Go: Laadukas pienikokoinen 2-in-1-tietokone

Julkaistu 13.10.2018 14:55
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

Microsoft toi elokuun lopulla Suomessa myyntiin sen edullisemman Surface-tietokoneen. Surface Go on Surface Pro -laitteita astetta pienempi ja tekniikaltaan vaatimattomampi 2-in-1-laite. Surface Go on jo Microsoftin kolmas yritys edullisempien tablettien kanssa aiempien Surface RT:n ja Surface 3:n jatkona.

Surface Go on hyvin surfacemainen – design ja muut perusasiat kunnossa

Uusi Surface Go on helppo tunnistaa Surface-laitteeksi. Surface Gon runko on muiden laitteiden tapaan magnesiumia, joka tuntuu miellyttävältä kädessä – hieman pehmeämmältä ja tavallaan lämpimämmältä kuin alumiini. Surface Gon kulmat ovat huomattavasti pyöristetymmät kuin esimerkiksi Surface Prossa, minkä ansiosta tablettikäyttö on miellyttävämpää – toki Surface Go on myös pienempi ja kevyempi.

Reilun 500 gramman painollaan Surface Go on aikalailla yhtä painava kuin muut 10-tuumaiset tabletit kuten Applen 10,5 tuuman iPad Pro tai Samsung Galaxy Tab S4. Surface Gon näytön reunukset ovat melko kookkaat, mutta tablettikäytössä ne estävät hyvin virhepainallusten tapahtumisen.

Surface Gossa on Surface-laitteille tunnusomaisesti seisontatuki, joka on jälleen kerran laadukkaasti toteutettu. Portaattomasti säädettävä tuki on jämäkkä ja laitteen saa parhaimmillaan noin 160 asteen kulmaan. Seisontatuki on yksi Surface Gon muista erottavista tekijöistä ja se onkin todella näppärä monissa tilanteissa.

Liitännöillä Surface Go ei loista, mutta tärkeimmät liitännät siitä kuitenkin löytyvät. Microsoftin Surface Connectin kautta Surface Gon voi ladata tai siihen voi liittää adaptereita. USB-C-portti ei tue Thunderbolt 3:a, mutta tiedonsiirron ja näytön jakamisen lisäksi sen kautta voi myös ladata laitteen akkua. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikortin avulla, mikä lienee tarpeen etenkin 64 gigatavun tallennusmuistilla varustetun perusmallin kohdalla. Surface Gossa on myös perinteinen kuulokeliitäntä.

Surface Gossa on liitäntöinä ovat Surface Connect, USB-C ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Tarvittaessa laitteen seisontatuki taipuu suureenkin kulmaan.

Ylälaidasta löytyvät Surface Gon fyysiset painikkeet.

Painikkeita Surface Gossa on kolme kappaletta: virtanäppäin sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Ne sijaitsevat laitteen ylälaidassa vasemmassa reunassa. Painikkeet ovat mukavan jämäkät ja niiden sijoittelukin on sopiva.

Surface Gossa on 10-tuumainen PixelSense-kosketusnäyttö 1800 x 1200 pikselin tarkkuudella ja 3:2-kuvasuhteella. Näyttö toistaa värit hyvin, se on mukavan kirkas peruskäytössä ja tarkkuuskin on varsin riittävällä tasolla. Kosketuksen kanssa testijakson aikana ei ollut ongelmia ja Surface Pen -kynä toimi niin ikään ongelmitta.

Äänentoistosta Surface Gossa vastaavat kahden watin Dolby Premium -stereokaiuttimet, jotka ovat suunnattu eteenpäin. Tarvittaessa niistä lähtee kovakin ääni, mutta täydellä volyymilla ääni jo hieman särkyy. Voimakasta bassoa kaiuttimilta ei kannata luonnollisesti odottaa, mutta kokonaisuudessaan äänentoisto on yllättävän täyteläinen.

Surface Gon takapuolella on kahdeksan megapikselin kamera.

Windows 10 S:n voi päivittää täysversioon – tehot riittävät toimistokäyttöön hyvin

Surface Gossa on Windows 10 S -versio, joka on rajoitetumpi kuin täys-Windows. Sovelluksien asentaminen on rajattu vain Windowsin sovelluskauppaan ja toistaiseksi ainoa tarjolla oleva selain on Microsoftin Edge. Lisäksi Edgeen ei voi vaihtaa oletushakukoneeksi Googlea niin kuin täys-Windowsissa, vaan käyttäjä on sidottu Microsoftin Bing-hakukoneeseen.

Käyttäjä voi kuitenkin halutessaan aktivoida Windows 10:n täysversion maksutta, jos S-tila ei miellytä. Tällöin edellä mainitut rajoitukset poistuvat.

Jos tietokoneen tai tabletin käyttö painottuu selaimen käyttöön, Office-ohjelmien käyttöön, satunnaiseen pelien pelailuun ja videoiden katseluun, Windows 10 S:ää ei välttämättä edes tarvitse päivittää täysversioon. Microsoftin mukaan S-versio on turvallisempi kuin täysversio, koska ohjelmia voi ladata ja asentaa vain Windowsin sovelluskaupasta.

Testijakson aikana en aktivoinut Windows 10:n täysversiota, koska halusin antaa mahdollisuuden Windows 10 S:lle. Kokonaisuudessaan Windows 10 S oli peruskäyttööni riittävä – eihän kyseessä ole mikään tehokone, joten suurempaa suorituskykyä vaativat asiat täytyy hoitaa toisella koneella – eikä Windows 10 S tuntunut loppujen lopuksi niin rajoitetulta. Harmaita hiuksia kuitenkin aiheutti se, ettei Googlea saanut oletushakukoneeksi. Itse Edge-selain toimi ongelmitta eikä siinä ollut juuri valittamista, mutta Bing-hakukone on heikko. On vaikea ymmärtää, miksi Microsoft ei anna käyttäjien valita haluamaansa hakukonetta.

Surface Gossa Microsoft hyödyntää Intelin Pentium Gold 4415Y -suoritinta. Kyseessä ei ole mitenkään tehokas suoritin, mutta nettiselailussa, videoiden katselussa ja Office-ohjelmien käytössä ei esiintynyt ongelmia. Kaikki toimi käyttöjärjestelmää myöten sulavasti eikä pieniä, hyvin satunnaisia pätkimisiä lukuun ottamatta ilmennyt ongelmia.

Testilaitteemme oli varustettu kahdeksan gigatavun RAM-muistilla, kun taas edullisemmassa versiossa on neljä gigatavua RAM-muistia. Neljän gigatavun RAM-muisti Windows-tietokoneelle on suhteellisen vähän ja hidastumista voi varmasti havaita, kun useampi ohjelma on samaan aikaan päällä.

Edullisemmassa Surface Gossa on tallennusmuistia 64 gigatavua, mikä on niin ikään melko vähän Windows-koneelle. Tallennusmuistia voi kuitenkin laajentaa microSD-muistikortin avulla. Kalliimmassa Suomessa myytävässä Surface Gossa on 128 gigatavua tallennusmuistia.

Type Cover edelleen lähes välttämätön hankinta

Surface-tablettien kanssa Type Cover -näppäimistö on edelleen lähes välttämätön hankinta. Windows 10 on mennyt parempaan suuntaan tablettikäytössä, mutta käyttöjärjestelmää ei voi edelleenkään kehua tableteille täysin sopivaksi. Tuskin moni edes ostaa Windows-tablettia pelkkään tablettikäyttöön.

Surface Gon 10-tuumainen näyttö on pienentänyt luonnollisesti laitteen fyysistä kokoa ja Surface Pro -laitteisiin verrattuna myös näppäimistö on täten pienempi. Pienehköön näppäimistöön sai hetken aikaa totutella ennen kuin kirjoittaminen tuntui taas luonnolliselta. Kokonaisuudessaan näppäimistö on laadukas. Näppäimissä on yllättävän pitkä yhden millimetrin kulkumatka, hyvä tuntuma ja magneettien avulla näppäimistön saa asetettua mukavaan kulmaan.

Type Cover -näppäimistön kosketuslevy on yllättävän suuri näppäimistön kokoon nähden. Kosketuslevy toimi mallikkaasti ja se tukee Windowsin useamman sormen sipaisuohjausta.

Surface Golle yhteensopivat Type Cover -näppäimistöt maksavat edullisimmillaan 99,95 euroa ja Alcantara-pinnalla varustettu Signature Type Cover maksaa 129,95 euroa. Surface Gon kylkeen kannattaa ehdottomasti hankkia näppäimistö, sillä se tekee laitteesta huomattavasti monipuolisemman ja paremman laitteen.

Näppäimistö on lähes välttämätön hankinta Surface Gon kylkeen. Kokonaisuudessaan näppäimistö on hyvä.

Yhteenveto: Surface Go on laadukkaasti tehty pieni 2-in-1-tietokone

Microsoftin Surface Go on kokonaisuudessaan vakuuttava laite. Sen muotoilu eroaa Surface Pro -tableteista pyöreämmillä muodoillaan ja tietysti pienemmällä koollaan. Kuitenkin samat materiaalit ja yhtä laadukas rakenne tekevät Surface Gosta miellyttävän ja arvokkaan tuntuisen laitteen kädessä

Surface Gossa Microsoft on onnistunut laajalla rintamalla ja oikeastaan kaikki perusasiat ovat kunnossa. Näyttö on hyvä, laite toimii sulavasti ja akunkesto on hyvällä tasolla. Liitäntöjä Surface Gossa ei ole kovin montaa, mutta USB-C on monipuolinen liitäntä, joka riittää moneen asiaan. Perinteistä USB-A-liitäntää laitteessa ei ole, mikä on varmasti ajoittain rajoittava tekijä.

Type Cover -näppäimistö ei tuo paljoa lisäpaksuutta ja -painoa laitteelle. Se toimii myös näppäränä näytönsuojana.

Surface Go pyrkii olemaan optimaalinen hybridilaite viihde- ja toimistokäytön välillä. Laite kyllä taipuu molempiin, mutta viihdepuolella se kalpenee Android- ja iOS-tableteille sovelluksien ja pelien osalta.

Etenkin opiskelijoille näkisin Surface Gon erinomaisena laitteena. Se on kevyt, kulkee helposti mukana ja opiskeluun tarvittavat ohjelmat toimivat sillä mallikkaasti. Toki myös viihdepuolella tarvittaessa suoratoistopalvelut toimivat ongelmitta.

Jos hakusessa on pieni ja laadukkaasti tehty hybridilaite, Surface Go on varmasti yksi parhaita vaihtoehtoja. Laitteen hinnatkin ovat merkittävästi Surface Pro -laitteita alhaisemmat, joten yli tonnia laitteesta ei tarvitse maksaa.

64 gigatavun tallennusmuistilla ja neljän gigatavun RAM-muistilla varustettu Surface Go maksaa 469 euroa ja jos haluaa kaksinkertaiset muistit, nousee hinta 619 euroon. Tallennusmuistin kohdalla lisähintaa ei tule ainoastaan suuremmasta määrästä, vaan myös nopeammasta muistista. 64 gigatavun tallennusmuisti on eMMC-muistia, kun taas 128 gigatavun muisti on nopeampaa SSD-muistia. Suurempi RAM-muisti varmasti myös parantaa kokonaisvaltaista käyttökokemusta.

Suosittelisin siis hankkimaan kalliimman Suomessa myytävän Surface Gon ja siihen kylkeen Type Cover -näppäimistön. Tällöin paketin hinnaksi tulee noin 720 euroa. Halvimmillaan Surface Gon ja näppäimistön saa 570 eurolla.

Testipakettimme kokonaishinta on 903,89 euroa, mutta ilman Mobile Mouse -hiirtä, Surface Peniä ja edullisemmalla näppäimistöllä hinta olisi 718,95 euroa.

Surface Gon versioiden ja lisävarusteiden hinnat:

  • Surface Go 64 Gt / Intel 4415Y / 4 Gt RAM: 469 euroa
  • Surface Go 128 Gt / Intel 4415Y / 8 Gt RAM: 619 euroa
    • Surface Go Type Cover 99,95 euroa
    • Surface Go Signature Type Cover 129,95 euroa
    • Surface Pen: 114,99 euroa

Surface Gon tekniset tiedot

  • Windows 10 Home -käyttöjärjestelmä S-tilassa (päivitettävissä täysversioon)
  • 10 tuuman näyttö 3:2-kuvasuhteella ja 1800×1200 pikselillä (216 pikseliä tuumaa kohti)
  • Surface Pen -kynätuki (4 096 tason paineentunnistus, kulmantunnistus)
  • 5 megapikselin etukamera Windows Hello -kirjautumistuella
  • 8 megapikselin takakamera automaattitarkennuksella
  • Eteenpäinsuunnatut stereokaiuttimet, Dolby Audio Premium
  • Intel Pentium Gold 4415Y -kaksiydinsuoritin, 1,6 gigahertsiä, ja Intel HD 615 -grafiikkasuoritin, ei liikkuvaa tuuletinta
  • 4 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (1 866 MHz LPDDR3)
  • Tallennusmuistia 64 gigatavua (eMMC), 128 tai 256 gigatavua (SSD)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.1 -yhteydet
  • Liitännät 1x USB-C 3.1, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, Surface Connect ja microSD-muistikortttipaikka
  • Mitat 245 x 175 x 8,3 millimetriä
  • Paino 0,52 kilogrammaa ilman näppäimistöä (0,77 kilogrammaa näppäimistöllä)

Tuoreimmat aiheesta

Digi