Telia varoittaa: Näin häikäilemättömästi huijarit iskevät älylaitteisiin tekoälyn avulla

2403 AOP VERKKORIKOLLISUUS
Kuvituskuva. Tietokoneelle tai älypuhelimelle asennetun haittaohjelman avulla rikolliset voivat saada täyden pääsyn käyttäjän laitteelle ja tämän henkilökohtaisiin tietoihin.Lehtikuva
Julkaistu 17.04.2025 13:56
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Telia varoittaa tiedotteessaan verkkohuijauksista. Rikolliset käyttävät yhä taitavampia keinoja ohjailemalla ihmisiä asentamaan haittaohjelmia laitteisiinsa. 

Verkkorikolliset iskevät suomalaisten digilaitteisiin ja viestikanaviin päivittäin. Verkkorikolliset onnistuivat huijaamaan Poliisin tietojen mukaan suomalaisilta viime vuonna yli 84 miljoonaa euroa.

– Telia on estänyt alkuvuodesta yli 32 000 huijauspuhelua joka päivä, mutta rikolliset kehittävät jatkuvasti uusia taktiikoita. Tekoälyn avulla tehdyt huijaussivustot ja kalasteluviestit ovat yhä vaikeampia tunnistaa, kertoo Telian lisäarvopalveluiden liiketoiminnasta vastaava Vesa Reijonen.

Huijausten tunnistaminen yhä vaikeampaa

Telian mukaan huolestuttava kehitysaskel on rikollisten käyttäjiin kohdistama manipulaatio ja ohjaaminen haitallisten sovellusten asentamiseen ohi virallisten sovelluskauppojen. Tietokoneelle tai älypuhelimelle asennetun haittaohjelman avulla rikolliset voivat saada täyden pääsyn käyttäjän laitteelle ja tämän henkilökohtaisiin tietoihin.

– Laitteen tai tietoturvasovelluksen varoituksia ei pidä ohittaa. Huijauksissa virallisena tahona esiintyvälle rikolliselle on tyypillistä painostaminen toimintaan ja kiireen korostaminen. Oma valppaus ja laitteiden suojaaminen muodostavat vahvan perustan arjen tietoturvalle, Reijonen painottaa.

Huijausten tunnistaminen on yhä vaikeampaa, ja nopeasti silmäiltynä liki mahdotonta. Osasyy on rikollisten kyky hyödyntää generatiivista tekoälyä, mikä näkyy räikeimpien virheiden vähenemisenä.

– Jopa tietoturvatietoisille käyttäjille voi nykyisin olla mahdotonta erottaa huijauksia pelkän ulkoasun perusteella. Generatiivisella tekoälyllä höystetyt huijaussivut ovat niin taidokkaasti rakennettuja, että luotettavan, huijauksia tunnistavan ja estävän tietoturvasovelluksen käyttäminen on eduksi jokaiselle, Reijonen sanoo.

Viisi vinkkiä digilaitteiden turvaamiseen

  1. Päivitä käyttöjärjestelmä ja sovellukset 
    Säännölliset päivitykset korjaavat tunnettuja haavoittuvuuksia ja parantavat laitteen käytettävyyttä ja turvallisuutta.
  2. Käytä vahvoja uniikkeja salasanoja ja monivaiheista tunnistautumista
    Käytä monimutkaisia salasanoja ja määritä jokaiseen verkkopalveluun uniikki salasana. Salasanojen hallintasovelluksella pidät tunnukset turvassa. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen aina kun mahdollista.
  3. Asenna sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista
    Lataa sovelluksia ainoastaan virallisista sovelluskaupoista, kuten Google Play tai Apple App Store, ja tarkista sovelluksen julkaisija ennen asentamista.
  4. Ole varovainen epäilyttävien viestien ja linkkien kanssa
    Älä klikkaa tuntemattomia linkkejä tai avaa epäilyttäviä liitetiedostoja, sillä ne voivat sisältää haittaohjelmia ja johtaa tietojenkalastelusivustoille.
  5. Käytä luotettavaa tietoturvasovellusta
    Asenna laitteellesi luotettava tietoturvasovellus, joka suojaa verkkohuijauksilta, haittaohjelmilta ja tietojenkalasteluyrityksiltä.

    Lähde: Telia

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva