Motorola julkisti helmikuun alkupuolella uudet Moto G7 -puhelimet. Uutuuksia oli yhteensä neljä ja arvosteluumme on päätynyt nelikon kallein ja tasokkain malli Moto G7 Plus. Laite tulee maksamaan Suomessa 329 euroa ja kauppoihin sen pitäisi saapua maaliskuun aikana.
Motorola Moto G7 Plussan tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,2 tuuman LTPS LCD -näyttö vesipisaralovella, 2270×1080 pikseliä 19:9-kuvasuhteella (403 PPI), Corning Gorilla Glass 3
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: pääkamera 16 megapikseliä f/1,7-aukolla ja 1,22 mikronin pikselikoolla, optisella kuvanvakaimella, 5 megapikselin syvyystietoja tallentava kamera
- 4K-videokuvaus, hidastusvideokuvaus 120fps/1080p tai 240fps/720p
- Etukamera 12 megapikseliä, 1,25 mikronin pikselikoko, 4K-videotallennus
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri (8 x Kryo 260 -ydintä 1,8 gigahertsin taajuudella, Adreno 509)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (muistikorttipaikka maks. 512 Gt)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kateforia 13/5)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C ja 3,5 mm -liitännät
- 3 000 milliampeeritunnin akku 27 watin pikalatauksella
- Mitat 157 x 75,3 x 8,3 millimetriä
- Paino 176 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Moto Experience
Hyvää Moto G7 Plussassa
- Laadukas rakenne. Moto G7 Plus on hyvin jämäkkä puhelin ja sen materiaalit ovat huippuluokkaa. Metallinen reunus ja lasinen tausta tekevät puhelimesta arvokkaan tuntuisen. Väänneltäessä Moto G7 Plus ei nitise ja se on hyvin laadukkaasti valmistettu.
- Kamera. Optisella kuvanvakaimella varustettu 16 megapikselin takakamera on hintaluokka huomioiden varsin pätevä. Apukamera auttaa vain boke-efektin tuottamisessa eli laajakulma- tai zoom-kamera ei ole kyseessä. Videokuvauksessa etukameran 4K-tuki pääsi yllättämään.
- Todella nopea pikalataus. Kaikki Moto G7 -uutuudet tukevat pikalatausta, mutta Moto G7 Plus on ainoa, joka tukee 27 watin pikalatausta. Akku täytyy todella vikkelästi. Motorolan mukaan 15 minuutissa saa ladattua virtaa 12 tunniksi.
- Laadukkaat stereokaiuttimet. Stereokaiuttimet löytyvät nykypäivänä monista huippupuhelimista, mutta edullisissa ja keskihintaisissa puhelimissa ne eivät ole arkipäivää. Dolby Audio -stereokaiuttimet ovat Moto G7 Plussassa laadukkaat.
Huonoa Moto G7 Plussassa
- Tehot ja suorituskyky. Moto G7 Plus sisältää Snapdragon 636 -järjestelmäpiirin, joka on julkistettu syksyllä 2017. Kyseessä on jo hieman vanhentunut piiri, mutta se hoitaa perusaskareet ongelmitta. Pahimmat kilpailijat tarjoavat kuitenkin tehokkaampia ja tuoreempia järjestelmäpiirejä.
- Akunkesto. Moto G7 Plussan 3 000 milliampeeritunnin akku ei tarjoa mitenkään ihmeellisiä toiminta-aikoja. Raskaammassa käytössä akku kuluu melko nopeasti. Ongelmaa paikkaa kuitenkin hieman nopea 27 watin pikalataus.
Laadukas rakenne ja kamera suurimpia vahvuuksia
Motorolan Moto G -sarja on jo usean sukupolven ajan tarjonnut hyvää hinta-laatusuhdetta eivätkä uusimmat Moto G7 -puhelimet vaikuta olevan poikkeuksia. Moto G7 Plussassa on paljon hyvää ja se onkin vahvoilla noin 300 euron hintaluokassa.
Moto G7 Plussassa on monia vahvuuksia. Sen rakenne on erittäin laadukas eikä se nitise kevyesti väänneltäessä. Lasinen takakuori tuntuu kädessä arvokkaalta ja miellyttävältä, mutta tuttuun tapaan se kerää sormenjälkiä ja on altis rikkoutumiselle. Näistä syistä Moto G7 Plussan myyntipakkauksessa tulee mukana läpinäkyvä silikoninen suojakuori.
Laitteessa takana sijaitsee 16 + 5 megapikselin kaksoiskamera, jossa on myös optinen kuvanvakautus. Tämä auttaa niin videokuvauksessa kuin hämäräkuvauksessa. 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/1,7-aukolla varustettu kamera suoriutuu hyvin eri tilanteissa ja tarjoaa hauskoja kuvaustiloja kuten Spottiväri. Etukameran erikoisuutena on 4K-videotallennus, joka on vielä hyvin harvinaista.
Moto G7 Plussassa on hintaluokka huomioiden pari muutakin erikoisuutta: todella nopea pikalataus ja laadukkaat stereokaiuttimet. 27 watin pikalataus ei ole arkipäivää kalliimmissakaan puhelimissa. Motorolan mukaan Moto G7 Plussaan saa 12 tuntia käyttöaikaa vain vartin latauksella. Vaikka akunkesto ei ole Moto G7 Plussan vahvuuksia, saa virtaa lisää puhelimeen vikkelästi.
Laadukkaat stereokaiuttimet ovat myös erottava tekijä Moto G7 Plussassa sen hintaluokassaan. Monissa kalliimmissakaan älypuhelimissa ei ole stereokaiuttimia. Ääntä Moto G7 Plussan kaiuttimista lähtee mukavasti ja ääni on suhteellisen täyteläinen – matalat taajuudet toki ovat aina ongelma pienissä kaiuttimissa.
Näyttö on varsin hyvä – kuulokeliitäntäkin löytyy
Motorolan Moto G7 Plussan 6,2 tuuman LTPS LCD -näytön tarkkuus 2270×1080 pikseliä ja kuvasuhde 19:9. Kokonaisuudessaan näyttö on varsin hyvä, muttei mitenkään erikoinen. Värientoisto on ihan hyvällä tasolla, muttei pärjää edes LCD-näyttöjen parhaimmistolle saati OLED-näytöille. Katselukulmat ovat laajat ja kosketukseen näyttö reagoi ongelmitta. Kirkkautta näytöllä riittää hyvin eri tilanteisiin, mutta kirkkaassa auringonvalossa luettavuuden kanssa on jo hienoisia ongelmia.
Muistimäärät ovat Moto G7 Plussassa hyvällä mallilla. 4 gigatavun RAM-käyttömuisti ja 64 gigatavun tallennusmuisti riittävät varmasti useimmille. Jos tallennusmuisti uhkaa loppua, tukee Moto G7 Plus microSD-muistikortteja 512 gigatavuun asti – tallennusmuistin määrän ei siis pitäisi koitua ongelmaksi.
Moto G7 Plussassa on USB-C-liitäntä USB 3.0 -tuella ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Liitäntöjen osalta asiat ovat siis kunnossa.
Motorola ei ole tehnyt suuria muutoksia Moto G7 Plussan Android-käyttöjärjestelmään, vaan laitteessa toimii pitkälti muokkaamaton Android. Motorola on lisännyt käyttöjärjestelmään oikeastaan vain Moto Experience -toiminnot, jotka ovat pieniä, mutta pitkälti hyödyllisiä, lisätoimintoja.
Tällä hetkelle Moto G7 Plussassa on Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio ja joulukuun tietoturvapäivitykset. Tietoturvapäivitykset tulevat laitteeseen siis hieman viiveellä ja tässä asiassa Motorolalla olisi parannettavaa. Vaikka Moto G7 Plussan Android on hyvin puhdas, ei puhelin silti kuulu päivitykset takaavaan Googlen Android One -ohjelmaan.
Moto G7 Plussan suurin miinus on järjestelmäpiiri
Monien hyvien asioiden ohella Moto G7 Plussassa on pari heikompaa kohtaa. Suurin miinus Moto G7 Plussassa on sen järjestelmäpiiri. Laitteen sisuksissa on Qualcommin vuonna 2017 julkaistu Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka ei tarjoa mitenkään ihmeellistä suorituskykyä ja sijoittuu tällä hetkellä keskihintaluokan alempaan kastiin. Graafisesti raskaat pelit alkavat tuottamaan Moto G7 Plussalle ongelmia – etenkin pidempien pelisessioiden aikana.
Tehokkaampia puhelimia löytyy edullisemmalla hinnalla ja muutaman kympin lisähinnalla tehoa saakin jo reilusti enemmän.
Moto G7 Plussan toinen heikkous on sen akunkesto. Peruskäytöllä virtaa riittää yhdeksi päiväksi, mutta raskaammalla käytöllä akun varaustaso alkaa laskea nopeasti. Ongelmaa paikkaa jonkin verran nopea pikalataus, mutta aina se ei tietenkään ole saatavilla.
Yhteenveto: Moto G7 Plus on kova kilpailija hintaluokassaan
Kokonaisuudessaan Motorola Moto G7 Plus on vahva paketti 300 euron hintaluokassa. Laadukas rakenne, hyvä kamera ja parit erikoisuudet ovat erottavia tekijöitä kilpailijoistaan Näyttö on varsin hyvä, vaikkei se tajuntaa räjäytäkään. Hyvät stereokaiuttimet ja pikalataus ovat asioita, joita ei tässä hintaluokassa nähdä jokaisessa puhelimessa.
Jos puhelimella tulee tehtyä paljon tehoa vaativia asioita, kannattaa katse suunnata muualle. Suurin heikkous Moto G7 Plussassa on suorituskyky ja samasta hintaluokasta löytyy tehokkaampia vaihtoehtoja.
300 euron hintaluokka on Suomessa kilpailtu kategoria ja vaihtoehtoja riittää valtavasti. Kovimpia kilpailijoita ovat esimerkiksi Pocophone F1, Honor Play, Huawei Nova 3, Nokia 7 Plus, Nokia 8.1… Kilpailijoita Moto G7 Plussalle siis riittää. Laadukasta rakennetta, hyvää kameraa ja tasapainoista puhelinta sopuhintaan hakevalle Moto G7 Plus on kuitenkin oiva valinta.
Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.