Testissä Samsung Galaxy A7: Keskihintainen älypuhelin kolmella takakameralla ei vakuuta

Julkaistu 17.11.2018 13:55
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

Samsung toi lokakuussa myyntiin uuden keskihintaisen Galaxy A7 -älypuhelimen. Samsungin Galaxy A -sarja on totutusti tuonut kalliimpien älypuhelimien ominaisuuksia edullisempaan hintaluokkaan. 349 euron hinnallaan Galaxy A7 sijoittuu kilpailtuun hintaluokkaan, mutta joukosta erottavia tekijöitä laitteeta kuitenkin löytyy. Puhelin on nimittäin varustettu jopa kolmella takakameralla.

Galaxy A7 on Suomessa myynnissä mustana, sinisenä ja kultaisena 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Vaaleanpunainen värivaihtoehto tai tasokkaampi 6 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio eivät ole saatavilla Suomessa.

Galaxy A7:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,0 tuuman Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2220×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija kyljellä virtanäppäimessä
  • Kolmoiskamera takana: pääkamera 24 megapikseliä f/1,7-aukolla, 120 asteen superlaajakulmakamera 8 megapikseliä f/2,4-aukolla, syvyysapukamera 5 megapikseliä f/2,2-aukolla, LED-kuvausvalo
  • Etukamera 24 megapikseliä f/2,0-aukolla, LED-kuvausvalo
  • Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 7885 Octa -järjestelmäpiiri 2,2 gigahertsin kellotaajuudella
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, microSD-muistikorttipaikka
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 300 Mbit/s, kategoria 6)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-tunnistin
  • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 300 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 159,8 x 76,8 x 7,5 millimetriä
  • Paino 168 grammaa
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio

Hyvää Samsung Galaxy A7:ssä

  • Muotoilu ja rakenne: Galaxy A7:n parhaimpia puolia on sen rakenne. 349 euron hinnalla saa tyylikkään ja arvokkaan tuntuisen puhelimen, joka rakentuu alumiinista ja lasista. Pyöristettyjen reunojen ansiosta Galaxy A7 myös istuu hyvin käteen. Näin tasokas rakenne on yleensä normaalia vasta kalliimmissa hintaluokissa.
  • Näyttö: Kuuden tuuman ja 18,5:9-kuvasuhteen Super AMOLED -näyttö on laadukas – niin kuin näyttöspesialisti Samsungilta voi odottaakin. Näyttö toistaa värit elävästi, kirkkautta riittää rutkasti ja katselukulmatkin ovat huippuluokkaa.
  • Hyvä akunkesto: 3 300 milliampeeritunnin akku tarjoaa Galaxy A7:llä hyvän akunkeston. Vaikka kyseessä ei ole valtava akku, ovat laitteen toiminta-ajat hyvät.

Galaxy A7 on tyylikäs laite. Sen sininen väri vaihtelee paljon ympäristön mukaan.

Huonoa Samsung Galaxy A7:ssä

  • Micro-USB-liitäntä: Tämän vuoden Galaxy A7:ssä on syystä tai toisesta vanhanmallinen Micro-USB-liitäntä, kun viime vuoden Galaxy A7:ssä ja Galaxy A5:ssä oli jo uudempi USB-C-liitäntä. Tässä asiassa Samsung on ottanut takapakkia – ja on todella vaikea ymmärtää miksi.
  • Android 8.0 Oreo ja päivitykset: Galaxy A7:ssä käyttöjärjestelmänä on Android 8.0 Oreo ja käyttöliittymänä Samsung Experience 9.0. Vaikka monissa Samsungin puhelimissa on jo Android 8.1 Oreo, ei sitä näemmä ole Galaxy A7:ään viitsitty tuoda. Android 9 Pie -päivityksestä ei ole vielä mitään tietoa. Tietoturvapäivitykset ovat syyskuulta, joten niiden osalta tilannetta voi pitää vielä ihan kohtuullisena joskaan ei mitenkään mairittelevana.
  • Kamerat: Vaikka takakameroita on Galaxy A7:ssä jopa kolme kappaletta, ovat ne hyvin keskinkertaiset. Laatu on hyvässä valossa ihan hyvällä tasolla, mutta hämärässä jälki ei ole mitenkään erikoista. Automaattitarkennusta laajakulmakamerassa ei ole – eikä pääkamerankaan automaattitarkennus vakuuta toiminnallaan. Videopuolella myöskään ei tueta tarkempaa Ultra HD -tallennusta.
  • Sormenjälkilukija: Kyljessä sijaitseva sormenjälkilukija on oikutteleva tapaus. Välillä se tunnistaa sormen nopeasti ja välillä ei. Virtanäppäimen ja sormenjälkilukijan yhdistelmään joutuu myös totuttelemaan hetken – alkuun lukitsin monesti puhelimen vahingossa välittömästi sen avaamisen jälkeen.

Galaxy A7:n alalaidassa on vanhanmallinen Micro-USB-liitäntä, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaiutin.

Laitteen oikeassa laidassa on virtanäppäimen ja sormenjälkilukijan yhdistelmä sekä äänenvoimakkuuspainikkeet.

Galaxy A7:n vahvuuksia ovat sen näyttö ja rakenne

Samsungin Galaxy A7:n ehdottomia vahvuuksia ovat sen näyttö ja laadukas rakenne. Samsungin Super AMOLED -näytöt ovat totutusti laadukkaita eikä Galaxy A7:ssä nähdä tästä poikkeusta. Full HD+ -tarkkuudella varustettu 18,5:9-kuvasuhteen näyttö on kauttaaltaan laadukas ja kirkkauttakin sillä riittää mukavasti. Se toistaa värit hyvin ja A7 tarjoaa hyvät mahdollisuudet värien säätämiseen.

Näytön lisäksi erinomaisella tasolla Galaxy A7:ssä on sen rakenne ja muotoilu. Lasista ja alumiinista koostuva rakenne luo arvokkaan kuvan ja puhelin istuu todella hyvin käteen. Näyttö ei kuitenkaan sulaudu runkoon yhtä hyvin kuin kalliimmissa Samsungin malleissa, vaan niiden välissä on ohut muovinen kaistale. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on 349 euron älypuhelin.

Samsungin ratkaisu sijoittaa sormenjälkilukija kyljen virtanäppäimeen on hieman outo. Normaalisti Samsungin puhelimissa sormenjälkilukija on löytynyt takapuolelta. Pääosin lukija toimii hyvin, mutta välillä saa yrittää useamman kerran ennen kuin puhelin avautuu. Galaxy A7:n pitäisi avautua automaattisesti, kun sormen vie lukijalle eikä näppäintä tarvitse painaa – joskus kuitenkin tuntuu, että näppäintä täytyi painaa ennen kuin laite heräsi.

Joissakin asioissa Samsung on ottanut takapakkia Galaxy A7:n kohdalla. Viime vuonna Galaxy A7 ja Suomessakin myyntiin tullut Galaxy A5 olivat varustettu USB-C-liitännällä ja ne olivat vesi- ja pölytiiviitä IP68-luokituksen mukaisesti. Tämän vuoden Galaxy A7 ei tarjoa näistä kumpaakaan.

Galaxy A7:n pohjassa sijaitsee Micro-USB-liitännän ja kuulokeliitännän lisäksi yksi kaiutin. Valitettavasti Galaxy A7:ssä ei ole stereokaiuttimia, mutta tämä ei ole mitenkään poikkeavaa tämän hintaluokan laitteissa.

Kamerat: Enempi on parempi? Ei muuten ole

Samsung on tunkenut Galaxy A7:ään jopa kolme takakameraa. Sen lisäksi laitteessa on etukamera, jonka tukena on LED-kuvausvalo. Päätakakamerana toimii 24 megapikselin kamera f/1,7-aukolla ja Sony IMX576 -sensorilla. Edessä on niin ikään 24 megapikselin kamera.

Pääkameran apuna takapuolella on kahdeksan megapikselin ja 120 asteen laajakulmakamera sekä viiden megapikselin kamera, joka auttaa taltioimaan syvyystietoja muun muassa muotokuvissa.

Kameroista ainoastaan 24 megapikselin takakamera tukee automaattista tarkennusta. Muut kamerat ovat kiinteätarkenteisia. Etukameroissa tämä on hyvin yleistä, mutta laajakulmakameralle olisi toivonut automaattista tarkennusta. Galaxy A7:lla voi parhaimmillaan kuvata Full HD -videoita, joten Ultra HD -videoita laitteella ei voi taltioida. Hidastusvideoita voi ottaa HD-tarkkuudella 240 kuvan sekuntinopeudella.

Kokonaisuudessaan Galaxy A7:n kamerat ovat hyvin keskinkertaisia. Hyvissä olosuhteissa kuvista tulee hyviä, mutta hämärissä olosuhteissa kamerat eivät loista. Laajakulmakamera tuo mukavaa joustavuutta kuvaamiseen, mutta esimerkiksi automaattitarkennuksen puute voi tuottaa harmaita hiuksia kuvattaessa. Pääkameran automaattitarkennus oli etenkin lähikuvia otettaessa hidas ja usein tarkennuksen joutui toistamaan moneen kertaan ennen kuin se oli oikein.

Alla Galaxy A7:llä otettuja esimerkkikuvia.

Pääkameralla otettu kuva.

Laajakulmakameralla otettu kuva.

Keinotekoisen boke-efektin luominen ei ole Galaxy A7:n vahvuuksia.

Selvienkin rajojen kanssa kuvat tuntuvat epäonnistuvan herkästi.

Hämärässä Galaxy A7:lla otetut kuvat tuntuvat jäämän hieman suttuisiksi. Erot laajakulmakameran ja pääkameran välillä on suuri myös muun muassa värien ja valovoimaisuuden suhteen.

Peruskäyttö sujuu hyvin – himopelaajalle tehot eivät kuitenkaan riitä

Samsung Galaxy A7:ssä on Samsungin oma Exynos 7885 -järjestelmäpiiri, joka on muun muassa aiemmin tänä vuonna esitellyssä Galaxy A8:ssa. Perusaskareet Exynos 7885 suorittaa pääosin hyvin, mutta välillä käyttöliittymässä on havaittavissa pieniä jämähtelyjä. Raskaampien pelien parissa, etenkin grafiikkasuorituskyvyssä, raja tulee nopeasti vastaan. Suoritin lämpenee voimakkaasti, ruudunpäivitysnopeus laskee eikä pelaaminen enää ole miellyttävää. Kevyemmät pelit eivät kuitenkaan tuota Galaxy A7:llä ongelmia.

AnTuTu-testiohjelmassa Galaxy A7 sai 120 656 pistettä ja Geekbench 4 -ohjelmassa yhden suorittimen testissä 1 528 pistettä ja moniydintestissä 4 380 pistettä. Grafiikkatestissä laite sai 4 032 pistettä.

Akunkesto Galaxy A7:ssä on varsin hyviä. Yhdellä latauksella pärjää peruskäytöllä helposti yhden päivän. Myyntipakkauksen mukana toimitetaan 7,75 watin laturi Micro-USB-johdon kera. Akkua ei saa siis ladattua sillä kovinkaan vikkelään.

Yhteenveto: Galaxy A7 tarjoaa premium-tuntumaa edullisempaan hintaan – siihen se sitten jääkin

Samsungin keskihintainen Galaxy A7 tarjoaa edeltäjiensä tapaan premium-tuntumaa edullisemmassa hintaluokassa. Sen Super AMOLED -näyttö on hintaluokka huomioiden erittäin hyvä ja nämä kaksi asiaa ovatkin A7:n ehdottomia valttikortteja. Jos haluat laadukkaalla rakenteella ja hyvällä näytöllä varustetun puhelimen eivätkä muut seikat sinua niin kiinnosta, voi Galaxy A7 sopia sinulle.

Galaxy A7:ssä on kuitenkin tehty outoja ratkaisuja, joista näkyvin ja merkittävin on tietenkin Micro-USB-liitäntä. Lisäksi vaikka vesi- ja pölytiiviys eivät ole perusjuttuja alle 400 euron hintaluokassa, Galaxy A -sarjan puhelimissa se on ollut aiemmin vahvasti esillä yhtenä valttikorttina – ei kuitenkaan nyt A7:n kohdalla.

Samsung Galaxy A7 kilpailee kovassa hintaluokassa, jossa on tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi vaadit puhelimelta paljon tehoa, kannattaa katse suunnata esimerkiksi lähes samanhintaiseen Pocophone F1:een.

Alkutunnelmien jälkeen Galaxy A7 jätti hieman kylmäksi. Ulkoisesti näyttävä puhelin on varustettu hyvällä näytöllä ja kolmella takakameralla, mutta hieman pidemmän käytön jälkeen huomaa, että monissa tilanteissa on säästetty ja menty jopa takapakkia edeltäjiin nähden.

Tuoreimmat aiheesta

Digi