Testissä Xiaomi Mi MIX 3: Liukurakenne ja täyttä huippupuhelimen tuntua alle 600 eurolla

Julkaistu 10.02.2019 20:55
Toimittajan kuva

Petri Tapala

petri.tapala@mobiili.fi

Maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin lukeutuva Xiaomi saapui Suomen markkinoille voimallisemmin vasta kesällä 2018, kun sen puhelimet tulivat myös DNA:n myyntiin. Alun tarjonnasta valikoima on hiljalleen laajentunut, ja viimeisimpänä jalansijaa hakee huippuluokkaa hipova Xiaomi Mi MIX 3, joka vaikuttaa hintaisekseen varsin vakuuttavalta uutuudelta.

Mi MIX 3 on saatavilla 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna 599 euron hintaan DNA:lta, joka toimitti puhelimen meille testiin.

Ainakin toistaiseksi vain mustana Suomessa saatavilla oleva Xiaomi Mi MIX 3 on varustettu järeällä teknologialla, eikä se paperilla kalpene oikeastaan paljon kalliimpienkaan huippupuhelinten rinnalla. Mielenkiintoisin ominaisuus on puhelimessa kuitenkin sen liukurakenne, jonka avulla muun muassa etukamerat saa vetäistyä esiin aina tarvittaessa ja etupuoli on muuten lähes täysin vain näyttöä.

Xiaomi Mi MIX 3:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne, keraaminen takakuori
  • 6,39 tuuman Super AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (pikselitiheys 403), Corning Gorilla Glass 5 -lasi
  • Sormenjälkilukija takana
  • Takana kaksoiskamera: 12 megapikselin pääkamera dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 12 megapikselin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, LED-kuvausvalo
  • Edessä kaksoiskamera: 24 megapikselin mekaaninen pop-up-kamera 0,9 mikronin pikselikoolla, 2 megapikselin etäisyyksiä arvioiva apukamera
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
  • USB-C-liitäntä
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • 3 200 milliampeeritunnin kiinteä akku
  • Quick Charge 4+ -pikalataustuki ja 10 watin langaton lataus
  • Mitat 157,9 x 74,7 x 8,5 millimetriä
  • Paino 218 grammaa
  • Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio + MIUI 10.0

Hyvää Xiaomi Mi MIX 3:ssa

  • Erinomainen hinta-laatusuhde. Xiaomi Mi MIX 3 tarjoaa 599 eurolle rutkasti vastinetta. Huippuluokan Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ja 6 gigatavua RAM-muistia takaavat loistavan suorituskyvyn eikä käyttökokemusta voi juuri muuta kuin kehua. Super AMOLED -näyttö on niin ikään tasokas. Kirkkaus (enintään 600 nitiä) on riittävä, katselukulmat kohdillaan ja värientoisto luonnollista.
  • Tasokkaat kamerat edessä ja takana. Mi MIX 3 ei ole markkinoiden paras kamerapuhelin, mutta varsinaista moitteen sijaa ei sitäkään juuri ole. Sekä etu- että takakamera pärjäävät hämärässäkin ja myös videot ovat laadukkaita. Mukana on myös laaja kattaus kuvaustiloja niin kuville kuin videoille.
  • Mielenkiintoinen rakenne. Liukurakenne jakaa varmasti mielipiteitä, mutta ainakin itseäni se miellytti. Etukameran avaamisessa puhelinta liu’uttamalla on sitä jotakin, mikä monista älypuhelimista puuttuu. Ainakin se on mukava erikoisuus.
  • Todella monipuolinen myyntipakkaus. Mi MIX 3:n mukana toimitetaan USB-C-kaapeli, 3,5 millimetrin kuulokeadapteri, SIM-korttipaikan avain, laadukas suojakuori sekä, mikä parasta, tyylikäs latausalusta langatonta lataamista varten.

Huonoa Xiaomi Mi MIX 3:ssa

  • Ei vesi- tai pölytiiviyttä. Liukurakenne on näppärä, mutta mekanismin takia Mi MIX 3 ei ole vesi- tai pölytiivis. Perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on myös siitäkin huolimatta jätetty lisäksi pois.
  • Keskinkertainen akunkesto. Xiaomi Mi MIX 3:ssa on 3 200 milliampeeritunnin akku, joka on ahkeralla käytöllä hieman hentoinen. Peruskäytössä se pärjännee helpohkosti vuorokauden, mutta tehokäyttäjän kannattaa varata varavirtalähde mukaansa, jos päivä on pitkä.
  • Kasvojentunnistukseen perustuva lukitus rajattu tiettyihin maihin. Eriskummallisesti kasvojentunnistus lukitusmenetelmänä on piilotettu lukuun ottamatta tiettyjä maita, ja se loistaa poissaolollaan, jos puhelimen alueeksi on asetettu Suomi. Tämä voidaan laskea kenties yhdeksi esimerkiksi Xiaomin ohjelmiston muutamista erikoisuuksista.

Mukavasti erilainen

Mi MIX 3:n lähes reunukseton näyttö on tasokas.

Takavuosina liukurakenne oli puhelimissa yleinen ratkaisu, mutta älypuhelinten yleistyessä se vaipui hiljalleen unholaan. Viime vuosina ideaa on herätelty henkiin, ja muutamia liukumekanismilla varustettuja laitteita onkin ilmestynyt markkinoille jo ennen Xiaomi Mi MIX 3:a. Rakenteella on puolensa, sillä sen avulla esimerkiksi etukamera ja muut perinteisesti näytön yläpuolella olevat sensorit on helppo piilottaa näkyvistä ja nostaa näin näyttö-runkosuhdetta ylöspäin. Mi MIX 3:ssa suhde on Xiaomin mukaan jopa 93,4 prosenttia. Puheluiden äänenlaatuun poikkeavalla rakenteella ei ole vaikutusta, sillä kuuloke asettuu perinteisesti näytön kapeaan yläreunukseen.

Liukurakenne vaikuttaa luotettavalta, eikä se avattunakaan nitku tai natise häiritsevästi. Xiaomin mukaan mekanismin on testattu kestävän ainakin 300 000 avaamista ja sulkemista, joten sen kestävyyteen voitaneen luottaa. Liu’uttamisen yhteyteen voi myös halutessaan asettaa toimintoja, ja sen avulla voi esimerkiksi avata etukameran tai sovelluksen ja vastata puheluun, mikä näin talvisin on näppärä ominaisuus. Kiinni liu’uttaminen ei kuitenkaan toimi punaisen luurin tavoin, mikä on harmillista. Mekanismi liikkuvine osineen tarkoittaa myös, että vesi- tai pölysuojausta ei ole ensinkään.

Liukumekanismi piilottaa muun muassa etukameran näkyvistä.

Liukumekanismin yhteyteen voi asettaa myös tehosteääniä. Saatavilla on esimerkiksi sytkäritehoste, futuristinen hi-tech sekä soturin katana-miekan sivallusääni, jolla varustettuna liukumekanismi saa omakuvan ottamisenkin tuntumaan astetta eeppisemmältä.

Mi MIX 3 on kauttaaltaan varustettu huipputekniikalla. Mukana on 6 gigatavua RAM-muistia sekä kahdeksanytiminen Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jotka yhdessä takaavat erittäin sujuvan käyttökokemuksen. Raskaimmatkin pelit pyörivät ongelmitta, eikä päivittäisessä käytössä ole oikeastaan moitteen sijaa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Qualcomm on jo julkistanut uuden Snapdragon 855 -huippupiirinsä, jolla varustettuja älypuhelimia nähtäneen markkinoilla jo hyvin pian. Myös Mi MIX 3:n kattaus takaa kuitenkin erittäin hyvän käyttökokemuksen todennäköisesti vuosiksi eteenpäin, mikäli päivitystuki on kohdillaan.

Xiaomi on varustanut Mi MIX 3:n Android 9 Pie -ohjelmistolla ja yhtiön omalla MIUI 10 -käyttöliittymällä. Makuasiat ovat makuasioita, mutta ainakin itseäni MIUI miellyttää. Käyttöliittymä näyttää ja tuntuu kevyeltä, eikä se ole liian totinen, muttei myöskään liian värikäs näyttääkseen muoviselta. Kannattaa huomioida, että MIUI:ssa ei ole ensinkään mahdollista käyttää erillistä sovellusvalikkoa. Mikäli käyttöliittymä on ainut Xiaomi-älypuhelimessa mietityttävä asia ei syytä huoleen ole. MIUI on todella yksinkertainen ja sulava, ja valtaosa toiminnoista on siellä missä käyttäjä odottaakin.

Miui 10.0 on todella sulava ja helppokäyttöinen, mutta kaukana puhtaasta Android-kokemuksesta.

Suomenkielisessä MIUI:ssa on erikoisesti muutamia käännösvirheitä, ja puhelin esimerkiksi kuittaa sekä lähetetyt että vastaanotetut viestit komennolla ”Viesti vastaanotettu”. Lisäksi liukumekanismin asetukset ovat saatavilla vain englanniksi Slider settings -nimellä, ja myös niiden mukauttaminen on mahdollista vain englanniksi. Muutoin asetukset ovat käytettävissä suomeksi.

Ensiluokkainen kamerapuhelin

Xiaomi Mi MIX 3:n takakamera on monipuolinen ja kyvykäs. Myös sormenjälkilukija toimii ripeästi.

Xiaomi on jälleen panostanut kameroihin, ja sen huomaa heti ensimmäisistä otoksista alkaen. Kuvat ja videot ovat teräviä ja laadukkaita, eikä hämäräkään tee niille merkittävästi hallaa.

Mi MIX 3:ssa on yhteensä neljä kameraa, kaksi takana ja kaksi edessä. Takakamera koostuu 12 megapikselin pääkamerasta f/1,8-aukolla ja toisesta niin ikään 12 megapikselin telekamerasta, joiden välillä on helppo vaihdella kameraa käytettäessä. Kamerassa on monipuolisesti erilaisia kuvaustiloja, kattava manuaalitila ja runsaasti erilaista kokeiltavaa. Etukameralla puolestaan on tarkkuutta peräti 24 megapikseliä, ja lisäksi mukana on 2 megapikselin apukamera etäisyyksiä hahmottamassa.

Lukituspainike ja äänenvoimakkuudensäädin ovat puhelimen oikealla reunalla.

Vasemmalta puolestaan löytyvät SIM-korttipaikka sekä erillinen Google Assistant -painike. Suomessa painike avaa Google-haun.

Älypuhelinkameroita vertailevan DxOMarkin listauksessa Mi MIX 3 on artikkelin julkaisuhetkellä kokonaispisteissä kuudennella sijalla tasoissa muun muassa Samsung Galaxy Note9:n kanssa, ja sijoitus on täysin ansaittu. Mi MIX 3:n kamerassa parasta on sen tasaisuus. Sillä ei ole selkeitä heikkouksia, vaan valokuvat näyttävät hyviltä niin kirkkaassa valaistuksessa, pilvisellä säällä kuin hämärässä. Täksi vuodeksi Xiaomi on lisännyt pakettiin myös erillisen Yö-tilan, jota käyttäessä vaaditaan erittäin vakaata kättä. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen, sillä myös pimeässä kuvatut otokset ovat laadukkaita, eikä kohinan määrä nostata verenpainetta.

Automaattiasetuksilla ilman tekoälyä.

Automaattiasetuksilla tekoälyn avustamana – värit korostuvat.

Mukana on myös erillinen AI-tila, joka hyödyntää tekoälyä. Käytännössä tekoäly korostaa värejä, jolloin kuvat näyttävät raikkaammilta ja eläväisemmiltä, mutta samalla realistisuus kärsii. Itse miellyin tekoälyyn sisätiloissa, mutta ulkona kuvattaessa värit vääristyivät toisinaan hitusen liikaa.

Myös videokuvaus onnistuu Mi MIX 3:lla. Tarkimmillaan puhelin kykenee Ultra HD 4K -laatuiseen kuvaukseen 60 ruudun sekuntinopeudella, mutta 4K-laadulla kuvattaessa optinen kuvanvakain ei ikävä kyllä ole käytettävissä. Mukana on myös erillinen Hidastus-tila, jolla voi kuvata lyhyitä videopätkiä 960 ruudun sekuntitaajuudella. Kokonaisuudessaan videot ovat tilasta riippumatta miellyttäviä katsella, mutta äänenlaatu voisi olla hieman parempikin. Suuresta heikkoudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Arvostelun lopussa on perinteiseen tyyliin muutamia esimerkkiotoksia.

Onko Xiaomi Mi MIX 3 järkevä ostos?

Xiaomi Mi MIX 3:n takapinta heijastaa valoa miellyttävästi.

Xiaomi Mi MIX 3 on vakuuttava paketti ja alle 600 euron hinnallaan erittäin kilpailukykyinen älypuhelin tällä hetkellä. Se tarjoaa kaikin puolin sujuvan käyttökokemuksen, eikä vesi- ja pölytiiviyden puutetta lukuun ottamatta selkeitä heikkouksia juuri ole.

Mikäli liukumekanismi ei kuitenkaan miellytä, kannattaa samasta hintaluokasta katsastaa ainakin OnePlus 6T, joka tarjoilee 579 eurolla pitkälti samankaltaisen kattauksen, mutta vesipisaralovella liukumekanismin sijaan. Myös vastikään julkaistu 549 euron Honor View20 on varteenotettava kilpailija, joka erottuu edukseen muun muassa paremmalla akunkestollaan. Kolmikosta OnePlus 6T on ”perinteisin” älypuhelin, sillä myös Honor View20:ssä on erikoisuutena näyttöön upotettu etukamera. Kameraosastolla Mi MIX 3 on kuvanlaadullisesti kenties kolmikon etevin.

Myyntipakkaus sisältää puhelimen lisäksi muun muassa suojakuoren ja langattoman latausaseman.

Uutta älypuhelinta hankittaessa on kuitenkin hyvä muistaa Mi MIX 3:n julkaisuajankohta. Puhelin on varustettu Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiirillä, joka on tällä hetkellä markkinoiden kärkeä. Uudet, Snapdragon 855:llä varustetut uutuudet odottavat kuitenkin jo kulman takana, joten valintaa kannattaa harkita tarkkaan, mikäli tehokkain teknologia on prioriteettilistalla korkealla.

Xiaomi on monelle suomalaiselle edelleen varsin uusi tuttavuus, mutta Mi MIX 3:a on kaikesta huolimatta helppo suositella lähestulkoon kenelle tahansa. Sen 3 200 milliampeeritunnin akku ei välttämättä riitä kaikkein raskaimmassa käytössä, mutta erinomainen käyttökokemus, mielenkiintoinen rakenne ja mainiot kamerat yhdistettynä kilpailukykyiseen alle 600 euron hintaan tekevät siitä oivan vaihtoehdon puhelinta päivitettäessä.

Mi MIX 3 on saatavilla 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna 599 euron hintaan DNA:lta.

Alla vielä muutama esimerkkikuva Mi MIX 3:n kameralla. Kaikki kuvat on otettu automaattiasetuksilla ja ilman tekoälyä, ellei toisin ole mainittu.

Mi Mix 3 kykenee myös kaksinkertaiseen optiseen zoomiin.

Sisällä otettuja kuvia tekoäly parantaa. Tässä kuvassa tekoälyä on käytetty.

Tuoreimmat aiheesta

Digi