Asus Zenfone Max Pro M2 jatkaa edeltäjänsä tavoin puhtaan Androidin ja suuren akun viitoittamalla tiellä. Houkuttelevalta vaikuttavaan 299 euron suositushintaan jo kauppojen hyllyille ehättänyt Zenfone Max Pro M2 lupailee hyvää suorituskykyä niin akunkeston kuin myös tehojen osalta kohtuulliseen hintaan.
Suomessa Zenfone Max Pro M2 on saatavilla Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiirillä, 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla varustettuna, eikä muita muistivaihtoehtoja ole. Värivaihtoehtoja ovat sininen ja hopea.
Asus Zenfone Max Pro M2:n tekniset tiedot
- Lasi-muovirakenne
- 6,26 tuuman IPS LCD -näyttö lovella, 2280×1080 pikselillä ja 19:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija takana, kasvojentunnistus
- Kaksoiskamera takana: pääkamera 12 megapikseliä (f/1.8-aukko), 5 megapikselin apukamera (f/2.4-aukko), LED-kuvausvalo
- 4K-videokuvaus (30 ruutua sekunnissa), 1080p (60 ruutua sekunnissa)
- 13 megapikselin etukamera (f/2.0-aukko), kiinteä tarkennus, LED-kuvausvalo
- Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 5.0
- GPS / GLONASS / BDS / GALILEO / QZSS
- microUSB- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku
- Mitat 157,9 x 75,5 x 8,5 millimetriä
- Paino 175 grammaa
- Android 8.1 Oreo
Hyvää Asus Zenfone Max Pro M2:ssa:
- Loistava akunkesto. Kookas 5000 milliampeeritunnin akku on Zenfone Max Pro M2:n tärkein myyntivaltti, joka myös täyttää odotukset. Yhdellä latauksella pärjää kohtuukäytöllä helposti kaksi vuorokautta.
- Puhdas Android. Etenkin edullisemmissa älypuhelimissa puhdas Android on suuri etu, sillä sen ansiosta puhelimen käyttö pysyy useimmiten sujuvampana. Zenfone Max Pro M2 ei myöskään sisällä valmistajan omia turhia sovelluksia, mikä miellyttänee monia.
- Peruspätevä kamera. Zenfone Max Pro M2:n kaksoistakakamera (12 + 5 megapikseliä) ja etukamera (13 megapikseliä) ajavat asiansa hienosti. Etenkin hintaluokka huomioiden kuvat ovat hyviä.
Huonoa Asus Zenfone Max Pro M2:ssa:
- Micro-USB-liitäntä. Zenfone Max Pro M2 on varustettu vanhankantaisella Micro-USB-liitännällä, eikä varsinaista nopeaa pikalatausta tueta. Useamman satasen älypuhelimelta toivoisi vuonna 2019 jo enemmän.
- Heikohko kaiutin. Puhelin sisältää yhden kaiuttimen, joka sijaitsee oikeassa alakulmassa. Sen tarjoama äänenlaatu ei hivele korvia varsinkaan äänenvoimakkuuden kasvaessa. Myös puhelimen mikrofoni aiheutti toisinaan ongelmia puheluiden aikana, kun keskustelukumppani ei meinannut saada sanoista selvää.
Erinomainen akunkesto ja puhdas Android valttikortteina
Ei ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että Asus Zenfone Max Pro M2:n suurin myyntivaltti on akunkesto. Se on hintaluokassaan selkeästi parasta luokkaa ja riittää varmasti kaikenlaisille käyttäjille. Akunkesto on mainio myös siinä mielessä, ettei selkeitä kulutuspiikkejä ei ilmene: niin verkossa selailu, Netflix-maraton kuin mobiilipelitkin vaikuttavat kuluttavat akkua tasaisesti. Puhelin ei myöskään lämpene, mikä toisinaan vaivaa keskihintaluokan malleja.
Peruskäytössä akku kesti yhdellä latauksella helposti kaksi vuorokautta. Peruskäyttö tarkoittaa tässä tapauksessa muutamaa päivittäistä puhelua, pikaviestejä sekä Internetin ja sosiaalisen median selailun ohella myös navigointipalveluiden käyttöä. Raskaammassakin käytössä akku pitää kyllä pintansa, eikä päiväretkelle tarvitse varavirtalähdettä mukana kanniskella.
Valtava 5 000 milliampeeritunnin akku kaipaisi kipeästi rinnalleen pikalatausta, jota Zenfone Max Pro M2:ssa ei ikävä kyllä ole. Micro-USB-liitännän kautta lataus tyhjästä täyteen ottaa runsaat kolme tuntia, mikä ei kuitenkaan ole valtava ongelma huomioiden täyden akun tarjoama valmiusaika.
Asus Zenfone Max Pro M2 jatkaa edeltäjämallinsa tavoin puhtaan Androidin linjalla. Tällä hetkellä käytössä on 8.1 Oreo -ohjelmisto, mutta Asus on jo vahvistanut Android 9 Pien olevan tekeillä myös Zenfone Max Pro M2:lle. Puhdas Android mahdollistaa sujuvan käyttökokemuksen, ja kameraa lukuun ottamatta oikeastaan kaikki sovellukset galleriaa myöten ovat ehtaa vakio-Androidia.
Suomessa Zenfone Max Pro M2 sisältää kahdeksanytimisen Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin ja 6 gigatavua RAM-käyttömuistia. Kokoonpano riittää mainiosti sujuvaan jokapäiväiseen käyttöön, ja myös raskaammat pelit vaikuttavat pyörivän suhteellisen hyvin, vaikka grafiikoista onkin hieman tingittävä. Ilahduttavaa on, ettei älypuhelin lämpene vaativankaan käytön yhteydessä. Tallennusmuistia on saatavilla 64 gigatavua.
Perushyvä kamera ja näppärä ulkoasu
Asus Zenfone Max Pro M2 sisältää takana kaksoiskameran, joka koostuu 12 megapikselin pääkamerasta f/1,8-aukolla ja 5 megapikselin etäisyyksiä arvioivasta apukamerasta f/2,4-aukolla, ja kuuluupa kokoonpanoon myös LED-kuvausvalo. Takakamera tarjoaa omat kuvaustilansa urheilulle ja yökuvaukselle, minkä lisäksi mukana ovat perinteiseen tyyliin muotokuvatila, automaattitila, manuaalitila sekä erillinen HDR-tila. Etukamera sitä vastoin tukee automaattitilan lisäksi urheilu-, yö- ja muotokuvatiloja.
Kameran heikoin osa-alue on itse sovellus. Sen käyttöliittymä on vanhahtava ja vaikuttaa melkoisen äkkiä kyhätyltä. Lisäksi jostakin syystä käyttöliittymän suomentaminen jäänyt puolitiehen. Esimerkiksi kameran asetuksissa on joka toinen valinta käännetty loppujen ollessa englanninkielisiä.
Kameralla kuvatut valokuvat ja videot ovat puolestaan mukiinmeneviä. Kuvien värit ja valkotasapaino ovat automaattiasetuksilla useimmiten kohdillaan, minkä lisäksi Zenfone Max Pro M2 pärjää hämärässäkin. Erittäin kirkkaissa olosuhteissa valokuvien yksityiskohdat kärsivät hieman, mutta HDR-tila paikkaa ongelmia kiitettävästi.
Nykypäivänä suositut sumennetun taustan boke-kuvat eivät ole Zenfone Max Pro M2:n vahvuus, eikä efekti usein näy kovinkaan tarkkarajaisesti.
Kokonaisuutena Zenfone Max Pro M2:n kamerat ovat 300 euron hintaluokassa varsin hyvällä tasolla.
Ulkoisesti Zenfone Max Pro M2 noudattaa nykypäivän älypuhelinten tyylisuuntauksia. Se sisältää etupuolen kattavan näytön sekä valoa heijastavan takakuoren, johon sormenjälkilukija, kaksoiskamera LED-kuvausvaloineen ja Asus-logo on sijoitettu. Takakuoren Wawe-viimeistelyksi nimetyn pintakäsittelyn ansiosta valo heijastuu joistakin kulmista hienosti V-kirjaimen muodossa.
Lasista 6,26-tuumaista IPS LCD -näyttöä lukuun ottamatta Zenfone Max Pro M2 on kauttaaltaan pinnoiltaan muovia. Puhelin vaikuttaa kulutusta kestävältä, vaikkei jokseenkin muovinen tuntuma laadukkuutta viestikään. Puhelimen näyttö on perushyvä, muttei erinomainen. Värit toistuvat mallikkaasti ja katselukulmat ovat kohdillaan, mutta ainakin omaan makuuni näytön värimaailma oli hieman liian sinertävä. Asetuksista käsin värejä voi toki muokata lämpimämmiksi.
Yhteenveto: Eheä kokonaisuus, mutta kilpailijoita riittää
Asus Zenfone Max Pro M2 tarjoaa kokonaisuutena eheän ja puhtaan Android-kokemuksen useille käyttäjätyypeille. Se sopii niin pelaajille kuin peruskäyttäjille, jotka toivovat sujuvaa käyttöä ja edullista hintaa ilman suurempia menetyksiä.
Zenfone Max Pro M2:n suurimpia puutteita ovat pikalatauksen puuttuminen ja vanha Micro-USB-liitäntä. Sen ehdoton valttikortti on puolestaan erinomainen 5 000 milliampeeritunnin akku sekä muuten perusvahva kokonaisuus. Noin 300 euron hintaluokassa sen tarjoama tekninen kattaus on riittävä, mutta haastajiakin toki on.
Jättiakullaan kilpailijansa päihittävä Zenfone Max Pro M2 sijoittuu Suomessa erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. Mikäli akunkesto ei ole oman prioriteettilistan ykkösvaatimus, kannattaa vaihtoehdoista esimerkiksi myös Moto G7 Plus, Nokia 8.1, Honor Play ja Huawei Nova 3 katsastaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Jatkuvaan lataamiseen kyllästynyeelle, sopuhintaista Android-kokemusta vailla olevalle Zenfone Max Pro M2 on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto.
Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.