Asehakemusten käsittely on ruuhkautunut Sisä-Suomessa: "Hakijoina sellaisia, jotka vain kokeilevat"

Poliisi tiedottaa, että asehakemusten käsittelyajat ovat pidemmät kaikilla Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisiasemilla.

Komisario Kari Räisäsen mukaan ruuhkautumiseen on vaikuttanut useampi samanaikainen syy. Pääasiallisena tekijänä on kuitenkin maaliskuussa käyttöön otettu uusi sähköinen asiointijärjestelmä.

– Se toki toimii, mutta ongelmana on se, että hakemukset ovat kovin puutteellisia. Yli puolet hakemuksista ovat tavalla tai toisella puutteellisia ja joudumme täydentämään niitä hakemusten tulon jälkeen.

Aiemmin hakemukset jätettiinkin henkilökohtaisesti poliisiasemalle, jolloin mahdolliset puutteet pystyttiin käymään heti läpi.

– Pystyttiin nopeasti viemään päätöksentekoon se hakemus.

Toisen syyn ruuhkautumiseen aiheuttaa Räisäsen mukaan sesonki, jolloin aselupia myös haetaan enemmän. Tämän osalta myös jokseenkin puutteelliset henkilöstöresurssit ovat osasyy ruuhkautumiseen.

Tällä hetkellä poliisilaitoksessa on vireillä noin 1200 asehakemusta, ja yhden hakemuksen käsittelyaika voi olla useita kuukausia.

Poliisin mukaan hakemusten perään ei tarvitsekaan kysellä ilman erityistä syytä.

Räisäsen mukaan hakemusten määrät ovatkin pienoisessa nousussa vuosi- ja kuukausitasoon nähden.

– Sähköinen asiointi näyttää mahdollistaneen sen, että siellä on hakijoina sellaisia henkilöitä, jotka vain kokeilevat. Eli tulee vähän tämmöisiä tarpeettomia tai turhia hakemuksia, joissa perusteet eivät ole kohdallaan tai kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat