Joululiikenteessä kannattaakin erityisen tarkkaan varoa, ettei poliisi joudu kirjoittamaan sakkoa. Joulupöytään ehtiminen voi nimittäin vaarantua.
Poliisin sakkolakiuudistus pakottaa poliisin näet siirtymään hetkeksi vanhaan ja auttamattoman hitaaseen tietojärjestelmään sakkojen kirjoittamiseksi.
Pahimmillaan jäykkä järjestelmä voi pakottaa sakon saajan ja poliisin odottelemaan yli tunnin sakon rekisteröitymistä tietojärjestelmiin.
– Eilen oli tilanne, että meidän poliisilla meni tunti ja 23 minuuttia sakon kirjoittamiseen. Sitä voisi ehkä luonnehtia kohtuuttomaksi, kertoo Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen MTV Uutisille.
Taustalla sakkolaki- ja järjestelmäuudistus
Tilanteen taustalla on se, että uudet järjestelmät eivät ole vielä täydessä valmiudessa, vaikka sakkolain uudistus tuli voimaan jo joulukuun alussa. Karvonen kertoo, että poliisin näkökulmasta järjestelmä otettiin käyttöön liian kiireellä.
– Uusi järjestelmä on tulossa piakkoin, mutta sen päivittämisessä autoihin ja kuntoon laittamisessa menee aikaa. Valitettavaa, mutta tilanne on tällä hetkellä tämä, Karvonen sanoo.
Järjestelmän jäykkyyden lisäksi ongelmia tuottaa se, että yhteyden voivat olla tien päällä heikkoja. Edes paperisakkojen antaminen ei tilannetta helpota: vanhaksi menneitä lomakkeita saa enää käyttää, mutta uusia ei vastaavasti ole saatu vielä painatettua.
– Tämä on monen tekijän summa. Poliisihallitus ja poliisilaitokset työskentelevät täysin voimin asian korjaamiseksi. Uusien järjestelmien ja lainsäädäntöjen voimaantuloon liittyy aina siirtymävaiheen ongelmia, joita kaikkia ei pystytä ennakoimaan, Karvonen toteaa.
Toimiessaan uudenjärjestelmän pitäisi nopeuttaa poliisin toimintaa.
"Riski, että kirjaaminen kestää pitkään"
Karvonen uskoo, etteivät kinkut kuitenkaan joudu kylmenemään pöydästä puuttuvien kestivieraiden vuoksi.
– Uskon, että ihmiset näin joulun aikaan ajavat varovaisesti ja sääntöjen mukaan, niin ettei poliisin tarvitse kulkuun puuttua. Mutta sellainen riski on, että jos sakko joudutaan antamaan, sen kirjaaminen järjestelmään voi kestää tavallista pidempään, hän sanoo.
Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.