Asettaako Elokapina itsensä lain yläpuolelle? Liike puolustaa kansalaistottelemattomuutta: "Menemme vankilaan, jos on tarve"

Liike aikoo asettua Mannerheimintielle eduskuntatalon eteen keskiviikkona. Viime kesäkuussa Elokapina tukki tien viikon ajaksi.

Uutisaamussa vierailleen Elokapinan edustajan Tuulia Reposen mukaan Suomenkin olisi aika julistaa ilmastohätätila lukuisien muiden maiden tapaan.

Lisäksi liike vaatii hiilineutraalisuutta vuoteen 2025 mennessä ja ilmastokansalaisfoorumin järjestämistä.

Kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri on sitä mieltä, että Suomessa tulee vaikuttaa parlamentaarisella tavalla eikä kansalaistottelemattomuudella.  

Kansalaistottelemattomuudessa osoitetaan mieltä rikkomalla lakia väkivallattomalla tavalla.

– Yleinen äänioikeus on ollut se tapa, jolla ratkaistaan vaikeitakin poliittisia kysymyksiä. Se että yksittäinen ryhmä asettaa itsensä lain yläpuolelle ja yhteiskuntajärjestyksen yläpuolella, on ongelmallista, Meri sanoo.

Reposen mukaan Elokapina ei asetu lain yläpuolelle.

– Me kannamme seuraukset. Olemme siellä omilla kasvoillamme ja kannamme sen omalla maineellamme, omalla kukkarollamme. Maksamme sakot ja menemme vankilaan, jos on tarve.

"Kansalaistottelemattomuudella ei nousta lain yläpuolelle"

Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne puolustaa oikeutta mielensä osoittamiseen ja kansalaistottelemattomuuteen.

– Ei [kansalaistottelemattomuus] ole lain yläpuolelle nousemista, se on lain kohtaamista ja omaan asiaan uskomista.

Reposen mukaan poliisi tekee lopullisen ratkaisun siitä, milloin mielenosoitus muuttuu kansalaistottelemattomuudeksi, ja kuinka suurta häiriötä se saa aiheuttaa.

Katso koko keskustelu Elokapinasta, kansalaistottelemattomuudesta ja ilmastonmuutoksesta videolta: 


Lue myös:

    Uusimmat