Yhdysvaltain suunnittelemat asekaupat Taiwanille ovat hermostuttaneet Kiinan, joka on kiihdyttänyt sotaharjoituksiaan kapinallisena maakuntanaan pitämänsä saaren lähistöllä.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio ei usko Kiinan yrittävän vallata Taiwania, vaikka ajankohtaa voisi pitää monella tapaa suotuisana.
– Tulevan presidentinvaalin voi olettaa johtavan sisäiseen sekaannukseen, jonka aikana Yhdysvaltojen kyky määrätietoiseen toimintaan heikkenee merkittävästi, Kallio kirjoittaa.
Valtaaminen tekisi Xistä yhden suurimmista johtajista
Presidentti Xi Jinping vakuutti perjantaina Korean sodan 70-vuotistilaisuudessa Kiinan olevan yhä valmis taistelemaan "valloittajia" vastaan.
Xi ei maininnut Yhdysvaltoja nimeltä, mutta Korean sota on ainoa konflikti, jossa kiinalaiset ja amerikkalaiset joukot ovat taistelleet suoraan toisiaan vastaan.
Kallion mukaan Taiwanin valtaaminen tekisi onnistuessaan Xistä yhden Kiinan kansantasavallan suurimmista johtajista ja kruunaisi kommunistisen puolueen satavuotisjuhlan ensi vuonna.
Taiwanin jälleenyhdistäminen Manner-Kiinaan onkin tiukasti sidoksissa kommunistipuoleen legitimiteettiin.
Presidentti Xin "Kiinan unelman" mukaan jälleenyhdistymisen pitäisi toteutua vuoteen 2049 mennessä.
Rauhanomaisen jälleenyhdistymisen strategia on Kallion mukaan juuri nyt menettänyt teräänsä: Taiwanissa ovat vallassa itsenäisyysmieliset voimat eivätkä tapahtumat Hongkongissa todista sen puolesta, että Kiinan puheisiin yhdestä maasta ja kahdesta järjestelmästä voisi luottaa.
"Valtaus voisi osoittautua katastrofiksi"
Suotuisista olosuhteista ja Kiinan sotilaallisesta ylivoimasta huolimatta Kallio ei pidä sodan syttymistä todennäköisenä.
Hän arvioi taiwanilaisjoukkojen vastarinnan ja odotettavissa olevien kiinalaistappioiden hillitsevän hyökkäyshaluja.
Sotatoimia voitaisiin pitää myös liian rajuna toimena, sillä vaikka isänmaallisuus on Kiinassa korkeassa kurssissa, on monella kansalaisella läheisiä perhe- tai liiketuttuja Taiwanissa, Kallio muistuttaa.
Oma lukunsa olisivat kielteiset kansainväliset reaktiot ja vastatoimet, jotka voisivat vahingoittaa merkittävästi Kiinan taloutta.
– Vaikka valtaus olisi sotilaallisesti menestyksellinen, lopputulos voisi osoittautua katastrofiksi Kiinan kommunistiselle puolueelle kansalaismielipiteen kääntyessä sitä vastaan talousvaikeuksien ja ihmishenkien menetyksen vuoksi, Kallio päättelee.
Hän pitääkin todennäköisenä, että Kiinan pullistelun tavoitteena on viestiä niin Yhdysvaltain tulevalle hallinnolle kuin taiwanilaisille, että nykyistä asiantilaa ei ole syytä muuttaa.
Tällaisia vaarallisia muutoksia olisivat muun muassa Taiwanin muodollinen julistautuminen itsenäiseksi tai Yhdysvaltain sotilastukikohtien perustaminen saarelle.