Istuvalla presidentillä Luiz Inacio Lula da Silvalla vahva tuki lähimaiden hallituksilta, sanoo Helsingin yliopiston professori.
Brasiliassa sunnuntaina alkunsa saaneet väkivaltaisuudet tuskin johtavat suurempiin levottomuuksiin, arvioi asiantuntija.
Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professorin Jussi Pakkasvirran mukaan maan hallintorakennusten valtaamisen takana oli pienehkö joukko entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajia eikä vallankaappausyritys saanut laajempaa tukea.
– Aika nopeasti tämä kuivahti kasaan, ja suoraa tukea ei tullut juuri mistään, ei ainakaan suoraan edes Bolsonarolta itseltään, Pakkasvirta sanoo STT:lle.
Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät sunnuntaina tärkeimpiin hallintorakennuksiin maan pääkaupungissa. Jo maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa kerrottiin, että hallintorakennukset on tyhjennetty mielenosoittajista. Ainakin 400 ihmistä on otettu kiinni.
Lue lisää: Tällaista tuhoa Brasilian mellakoissa syntyi
Mallia Trumpin kannattajista
Pakkasvirran mukaan hallintorakennusten valtaamisen takana oli joukko ihmisiä, jotka ovat jo pidemmän aikaa kannattaneet Bolsonaron oikeistopopulistista politiikkaa ja näiden ihmisten tavoitteena on aiheuttaa häiriöitä ja mellakointia sekä levittää valeuutisia.
– Brasiliaan on syntynyt samankaltainen ryhmä kuin Maga-seuraajat Yhdysvalloissa. Näissä ryhmissä uskotaan tiettyihin asioihin, joiden todenperäisyyttä ei haluta edes varmistaa, vaan niistä tulee enemmänkin uskonasioita.
Maga-seuraajilla viitataan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tukijoihin ja näiden make America great again -sloganiin. Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressirakennukseen, kun Yhdysvaltain nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa oltiin vahvistamassa vuonna 2021.
– Tavoitteena oli saada osa armeijasta tukemaan vaalien mitätöimistä eli käytännössä vallankaappausta, Pakkasvirta kuvaa Brasilian viimeaikaisia tapahtumia.
Armeija ei kuitenkaan tukenut mielenosoittajien tavoitteita.
– Vaikka Bolsonarolla itsellään on armeijatausta, niin armeijalla vaikuttaa olevan selkeä näkemys siitä, että sotilasvallankaappausten aika Latinalaisessa Amerikassa on ohi.
Lue lisää: Bolsonaro tuomitsee hallintorakennuksiin tunkeutumiset – jo satoja otettu kiinni Brasiliassa
Väkivalta jatkunee
Istuvalla presidentillä Luiz Inacio Lula da Silvalla on Pakkasvirran mukaan vahva tuki lähimaiden hallituksilta, minkä myötä Lulan asema on aikalailla turvattu. Pakkasvirta uskookin, että tilanne rauhoittuu hiljalleen ja Lulan asema maan johdossa hyväksytään.
– Mutta kyllä tällaisia erilailla ajattelevia porukoita tulee olemaan jatkossakin, ja niin poliittinen kuin muunkinlainen väkivalta tulee varmasti jatkumaan, professori ennakoi.
Brasilian ulkopuolella tällä hetkellä oleva Bolsonaro on tuominnut tuoreet mellakat ja sanonut, että rauhanomaiset mielenosoitukset ovat osa demokratiaa, mutta julkisten rakennusten tuhoaminen ja valtaaminen eivät ole.
Lulan mukaan Bolsonaro olisi osasyyllinen mellakoihin. Bolsonaron mukaan Lulan syytteet ovat perusteettomia.
Pakkasvirran arvion mukaan vaikka Bolsonaro ei suoraan olekaan ilmaissut tukeaan mielenosoittajille, on tämä kuitenkin tehnyt näin salassa.
– Tietyissä verkostoissa ja viesteissä hän tukee tätä porukkaa, mutta tavalla, jolla hän ei siitä jää kiinni. Mutta selkeästi hänellä on yhteyksiä ihmisiin, jotka innostavat ihmisiä tällaisiin toimiin.
Lula voitti Bolsonaron niukasti presidentinvaalien toisella kierroksella 30. lokakuuta. Bolsonaro jätti Brasilian vuodenvaihteessa ja matkusti Floridaan.
– Onhan se hieman huvittavaa, että tällaista tapahtuu, ja Bolsonaro ei ole edes itse paikalla, vaan hän on mennyt ystävänsä Trumpin luokse Miamiin, Pakkasvirta sanoo.