Brasiliassa Luis Inácio Lula da Silva palaa jälleen maansa presidentiksi 1. tammikuuta. Lokakuussa presidentinvaalien toisella kierroksella vasemmistolainen työväenpuolueen ehdokas Lula voitti äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron, joka ei ole yksiselitteisesti ja julkisesti myöntänyt tappiotaan.
Bolsonaro jätti virkansa viimeiset tunnit varapresidenttinsä Hamilton Mourãon hyppysiin.
Tropiikin Trumpiksin sanottu Bolsonaro nimittäin lensi eilen perjantaina Donald Trumpin nykyiseen kotiosavaltioon Floridaan Yhdysvaltoihin.
Lennon, vastustajien mielestä paon, syitä spekuloidaan. Odottaisiko Bolsonaroa mahdollisesti haasteita oikeuteen kaudestaan. Virkaimmuniteettinsa hän menettää Lulan noustessa presidentiksi.
Uutinen jatkuu videon jälkeen.
1:45
Bolsonarolle tappio liian karvas
Ainakin liian karvaaksi vaalitappio osoittautui. Bolsonaro ilmoitti etukäteen, ettei hän aio noudattaa perinteitä ja ojentaa seuraajalleen presidentin virallista olkanauhaa. Samasta kunniasta on kieltäytynyt myös varapresidentti Mourão, ilmeisen huono häviäjä hänkin.
– Olen lennolla, palaan pian, uutistoimisto Reuters kertoi Bolsonaron sanoneen.
Bolsonarolla on paljon fanaattisia kannattajia, Trumpin malliin. Nämä bolsonaristat pitävät vaalitulosta epäilyttävänä tai suorastaan väärennettynä, ja vaativat armeijan väliintuloa. Heistä moni kokee tulleensa nyt petetyksi, kun johtaja poistui yllättäen maasta.
"Kuin poikaystävä olisi jättänyt"
– Tuntuu kuin poikaystävä olisi jättänyt, 57-vuotias bolsonarista Deise Casela sanoi Reutersille.
Presidentin virka-asunnon Alvaradon ulkopuolella pääkaupungissa Brasíliassa Bolsonaron kannattajien väkijoukossa häntä kutsuttiin jopa petturiksi.
Harras katolinen Bolsonaro on muistanut edesmennyttä paavi Benedictusta.
Lue myös: Bolsonaron puolue on valittanut oikeuteen Brasilian presidentinvaalien tuloksesta
– Jumalan todellisen Sanan puolustajana hän pelkäämättä arvosteli niin kutsutun ’vapautuksen teologian’ virheitä, joka yrittää sekoittaa kristillisyyteen marxilaisia vääriä käsitteitä.
Antivasemmistolaisuus istuu syvällä Bolsonaron katolisissa ja protestanttisissa evankelikaalisissa kannattajissa. Siksi he myös haluavat armeijan puuttuvan peliin. Bolsonaro, entinen asevoimien kapteeni, on puolestaan ylistänyt maan sotilasdiktatuurin aikaa.
Armeija tuskin puuttuu peliin
Näin tuskin käy. Takavuosikymmenien sotilasdiktatuurit yhdistettynä globaalin talouden monimutkaisuuksiin ja ongelmiin eivät houkuttele korkeita upseereja vallan kahvaan. Vaara epäonnistua on erittäin suuri. Asevoimien oma selvitys presidentinvaaleista puolestaan totesi, ettei huijausta tapahtunut.
Viime viikolla viranomaiset estivät pommi-iskun lähellä Brasílian lentokenttää. Attentaatin yrittäjä George Washington Sousa kertoi saaneensa rohkaisua Bolsonaron tulikiven katkuisista puheista. Bolsonaro sanoutui irti yrityksestä, ja puolusteli itseään toteamalla, että hänen kannattajansa vain haluavat "vapautta".
Lue myös: Bolsonaron kannattajat ottivat yhteen poliisin kanssa Brasiliassa – Lula da Silvan valinta presidentiksi vahvistettiin
Jo vuosina 2003–2010 presidenttinä olleen Lulan kolmas nelivuotiskausi on kaikkea muuta kuin helppo, vaikka hän on kaiken kokenut, kansainvälisesti liikkuva politiikan kehäkettu, enemmän käytännön tekijä kuin edeltäjänsä kaltainen tiukan ideologinen johtaja.
Iäkäs Lula jatkaa tiukassa tilanteessa
Lula on jo 77-vuotias. Ikä alkaa painaa, vaikka mies on tarmokas ja karismaattinen. Poliittisesti Brasilia on ja pysynee pitkään poliittisesti pahoin jakautuneena.
Vastustajat, joille Bolsonaro toimi eräänlaisena ukkosenjohdattimena, muistuttavat taukoamatta, että Lula istui tuomiota korruptiosta ja rahanpesusta, mutta sittemmin vapautettiin. Tuomio liittyi niin sanottuun Lava Jato - keli Autopesula-skandaaliin, missä korruptio läpäisi maan poliittisen eliitin laidasta laitaan.
Lue myös: Kuvat: Brasilian tuleva presidentti Lula murtui kyyneliin – aloittaa kolmannen kautensa maan johdossa kahden viikon kuluttua
Maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta kyseenalaistetaan ja politiikka on korruptoitunutta, eli luottamus demokratian instituutioihin on rapautunut entisestään.
Lulan ensimmäistä presidenttijaksoa siivitti raaka-aine ja kulutushyödykekasvu, joka auttoi nostamaan miljoonia köyhyysrajan yläpuolella. Nyt sellaista ei ole, ja äänestäjät pitäisi pitää edes jotenkin tyytyväisinä.
Pysähtyykö Amazonian metsien tuhoaminen?
Bolsonaro suhtautui ilmaston lämpenemiseen hölynpölynä, ja Amazonian metsää kaatui maatalouden alta. Lula on puhunut Amazonin alueen metsien puolesta, mutta toisaalta myös on hyvissä väleissä teollisen mittakaavan maataloussektorin kanssa.
Länsimaat, Yhdysvallat etunenässä, seuraavat tarkkaan Lulan Kiina- ja Venäjä-politiikkaa.
Brasilia kuuluu niin kutsuttuihin Brics-maihin yhdessä Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan kanssa. Se on lopulta aika sekalainen ja jäsentensä taloudelliselta painoarvolta kirjava ja epävirallinen seurakunta, vaikka tahtoa olisi nostaa maiden profiilia lännen rinnalla.
Kauppa Kiinan kanssa on merkittävää, ja Kiina on investoinut myös Brasiliaan. Niinpä Lulalle on helpompi ottaa nykyistä selkeämpi etäisyys Putinin julmaan hyökkäyssotaan Ukrainassa, se kun ei näytä saavan tukea edes Delhissä ja Pekingissä.