Keinoälyn asiantuntija uskoo myös ihmisten ja robottien avioliittoihin.
Seksin harrastaminen robotin kanssa on mahdollista varsin pian, väittää keinoälyn asiantuntija David Levy. Hänen mukaansa ilmiö on "jo kulman takana".
Lontoossa pidetyssä alan konferenssissa arvioitiin, että ensimmäiset metallista, kumista ja muovista valmistetut rakastajat ovat ostettavissa muutaman kuukauden kuluttua.
– Seksirobottien ensiversiot tulevat markkinoille jossain vaiheessa tätä vuotta, Levy kertoi kansainvälisessä Love and Sex with Robots -yliopistokongressissa.
Ainakin Kaliforniassa toimiva Abyss Creations -niminen yritys aikoo tuoda seksirobottinsa saataville tänä vuonna. Sen on määrä muistuttaa elävää ihmistä. Yritys lupaa, että luomus osaa muun muassa puhua ja liikkua ihmismäisesti.
Levy uskoo, että robottien ja ihmisen kanssakäyminen ei jää vain seksiin. Hänen mukaansa on syytä varautua ihmisen ja robotin avioliittoihin niinkin pian kuin 2050-luvulla. Esimerkiksi kirkoilla saattaa tosin olla asiasta erilainen näkemys.
Fantastista vai kuvottavaa?
Tunnettu tietojenkäsittelyn tutkija Lynne Hall Britannian Sunderlandin yliopistosta sanoo, että robotit saattavat luoda ihmiselle "fantastisen seksikokemuksen".
– Robottiseksissä on paljon etuja. Se on esimerkiksi turvallista, et saa koskaan tautitartuntaa. Pystyt myös hallitsemaan itse sitä, mitä tapahtuu.
Hallin mukaan ajatus seksiroboteista on ajanut monet jollain tavoin moraaliseen paniikkiin.
– He sanovat, että robottiseksi on kuvottavaa. Toisaalta he varoittavat, että kohta kukaan ei enää halua seksiä ihmisen kanssa.
Hall tyrmää oletuksen, jonka mukaan robotit korvaisivat tai uhkaisivat ihmisten välistä seksuaalisuutta.
– Ihmiset katsovat edelleenkin pornoa, he haluavat edelleen seksiä toisen ihmisen kanssa.
Robotilla ihanneluonne
Entinen shakkimestari Levy sanoo, että avioituminen robotin kanssa olisi ja on looginen seuraava askel.
– Tulevat robotit ovat kärsivällisiä, kilttejä, suojelevia ja rakastavia. Ne eivät ole koskaan mustasukkaisia, ylpeileviä, ylimielisiä tai moukkamaisia – jollet sitten itse halua niiden sellaisia olevan.
Levyn mukaan kaikki edellä mainitut ominaisuudet kyetään rakentamaan konepartneriin "muutaman vuosikymmenen kuluessa". Hän tuokin esiin tarpeen ottaa robottien ihmismäiset luonteenpiirteet huomioon lainsäädännössä.
Lynne Hall toppuuttelee pisimmälle meneviä visioita.
– Ajattelutavan muutos ei tapahdu vielä pitkään aikaan.
Tähän suuntaan viittaa myös malesialaisessa yliopistossa tehty kysely. Moni vastanneista piti mahdollisena, että ihminen voisi tuntea fyysistä vetoa seksirobottiin. Kun heiltä kysyttiin, ottaisivatko he itse robottirakastajan, useimmat vastasivat ei.
Tutuksi pop-kulttuurin kautta
Seksi ihmisen ja robotin tai androidin kesken on ollut jo pitkään tuttu teema niille, jotka kuluttavat populaarikulttuuria. Erityisen paljon se on ollut esillä science fictionissa eli tieteistarinoissa.
Tosin jo Kalevalassa Seppo Ilmarinen tekee itselleen naisen kullasta ja hopeasta menetettyään puolisonsa. Samoin antiikin Kreikan myytissä kuvanveistäjä Pygmalion rakastuu veistämäänsä naispatsaaseen ja Venus-jumalatar herättää tämän henkiin.
Termi robotti on johdettu tshekin kielen pakkotyötä merkitsevästä sanasta robota. Sen lanseerasi tshekkiläinen kirjailija Karel Capek teoksessaan R.U.R. vuodelta 1921.
Elokuvien maineikkaimpiin robotteihin lukeutuvat Blade Runnerin (1982) androidit. Päähenkilö Deckard (Harrison Ford) aloittaa suhteen androidi Rachaelin (Sean Young) kanssa.
Tällä erää maailman tunnetuimmat seksirobotit lienevät television kulttisarjassa Westworld. Sarja perustuu Michael Crichtonin samannimiseen elokuvaan. Tarinan tapahtumapaikka on eräänlainen elämyspuisto. Siellä vieraiksi saapuvat ihmiset saavat tehdä Villiä länttä jäljittelevän teemapuiston androideille mitä tahansa vailla pelkoa seuraamuksista – tai niin he luulevat.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.