Mitä, jos mielesi voitaisiin varmuuskopioida? – USA:n valtiolta rahoitusta yritykselle, joka lupaa säilöä aivot ja ladata tietoisuuden koneelle

Kuvituskuva: Läpileikkaus ihmisen aivokudoksesta.
Tältä näyttää läpileikkaus ihmisen aivokudoksesta.Copyright Rex Features Ltd 2012
Julkaistu 17.03.2018 12:39
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Yritys lupaa säilöä kuolemansairaan aivot ja herättää tietoisuuden henkiin tietokonesimulaationa, kun se on teknologisesti mahdollista. Hankkeella on miljoonarahoitus ja sitä markkinoidaan vaihtoehtona eutanasialle.

Ensi viikolla esitellään uusi teknologia, jonka avulla aivot saadaan säilöttyä mikroskooppisen tarkasti ja pidettyä vahingoittumattomana satoja, mahdollisesti tuhansia vuosia, kertoo MIT Technology Review.

Teknologian esittelee Nectome-yhtiö, jonka lopullinen päämäärä on, että aivot voitaisiin skannata ja ladata tietokonesimulaatioksi – eli tietoisuus voitaisiin vielä kehon kuoleman jälkeen luoda uudelleen ja ladata koneelle.

"Mitä, jos mielesi voitaisiin varmuuskopioida?" kysyy slogan yhtiön nettisivuilla.

Huippuneurologi mukana projektissa

Ajatus voi kuulostaa sci-filtä, mutta se ei ole vain pienen piirin puuhastelua.

Nectome on saanut 960 000 dollarin valtiollisen apurahan Yhdysvaltain mielenterveysinstituutilta ja 120 000 dollaria Y Combinator -startup-kiihdyttämöltä. Yhtiön perustajat, Robert McIntyre ja Michael McCanna, tekevät yhteistyötä arvostetun Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n huippuneurobiologin Edward Boydenin kanssa.

Nectomen tekniikka aivojen säilömiseen on voittanut 80 000 dollarin tiedepalkinnon. Tekniikalla oli onnistuttu säilömään sian aivot niin hyvin, että jokaista synapsia voitiin tarkastella elektronimikroskoopilla.

– Tätä voi ajatella palsamoinnin paranneltuna muotona. Emme säilytä vain ulkoisia yksityiskohtia, vaan myös sisäiset, McIntyre selittää MIT Technology Reviewille.

Vaihtoehto eutanasialle – haasteena laillisuus

On kuitenkin selvää, että ongelmiakin vielä on. Vielä ei ole todisteita siitä, että esimerkiksi muistot säilyisivät aivoissa kehon kuoleman jälkeen.

Sekin on epäselvää, mitkä aivojen rakenteet tarvitaan persoonallisuuden ja muistin säilyttämiseen.

Ongelmien vuoksi ja siksi, että aivojen on pakko olla tuoreet säilyttäessä, Nectome markkinoi ratkaisuaan vaihtoehtona eutanasialle.

Yhtiö suunnittelee, että kuolemanvakavasti sairastunut voitaisiin hänen suostumuksellaan nukuttaa, kytkeä elintoimintoja ylläpitävään koneeseen ja kehoon voitaisiin pumpata säilöviä kemikaaleja sen ollessa vielä elossa.

McIntyre on kuullut kalifornialaisen eutanasiaa ajavan säätiön lakimiehiä ja uskoo palvelunsa olevan laillinen.

25 ihmistä ilmoittautunut jonotuslistalle

Laillinen tai ei, palvelu ei ole vielä saatavilla eikä välttämättä ole vielä parin vuoden aikanakaan. Tuotteen kysyntää on kuitenkin jo testattu pyytämällä siitä kiinnostuneita jonotuslistalle.

Listalle pääsemisestä täytyy maksaa 10 000 dollarin käsiraha, joka palautetaan siinä tapauksessa, että asiakas muuttaa mielensä.

Muutamia päiviä sitten jonotuslistalla oli 25 ihmistä. Yksi heistä on tutkimusta rahoittaneen Y Combinator -startup-kiihdyttämön perustaja Sam Altman.

Hän kertoo MIT Technology Reviewille uskovansa, että ihmismieli pystytään digitalisoimaan hänen elinaikanaan.

"Viisaus kuolee sukupolvien mukana"

Nectome ei ole ainoa yritys, jonka tavoitteena on ikuinen elämä. Yhdysvaltain Arizonassa toimiva Alcor Life Extension säilyttää 150 kehoa nestemäisessä typessä.

On kuitenkin kiisteltyä, vahingoittaako jäädyttäminen aivoja peruuttamattomasti. Nectome pyrkii ratkaisemaan ongelman siten, ettei se edes väitä, että kudosta voitaisiin herättää uudelleen henkiin. Ajatuksena on pikemminkin, että aivoissa olevan informaation voisi siirtää tietokoneelle.

Sitä voidaan verrata tietokoneeseen: tiedostot ovat tallessa, vaikka se olisi pois päältä.

Vaikka tuote ei ole vielä markkinoilla, kriitikkoja toki jo löytyy.

– Tulevien sukupolvien vaivaaminen aivopankeilla on naurettavan ylimielistä. Emmekö jätä niille tarpeeksi ongelmia muutenkin? kysyy Michael Hendrick McGillin ylipistosta.

– Toivon, että tulevaisuuden ihmiset paheksuvat sitä, että 2000-luvulla historian rikkaimmat ja hyvinvoivimmat ihmiset käyttävät rahansa ja voimavaransa ikuisen elämän tavoitteluun jälkeläistensä kustannuksella.

McIntyre kuitenkin huomauttaa, että yrityksen perusidea on varsin humaani.

– Kun sukupolvi kuolee, heidän viisautensa kuolee heidän mukanaan.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat