Asiantuntija: Intian ja Pakistanin kähinät hyvin tavanomaisia, molemmilla mailla on ydinase – tämä on Kashmirin kostonkierteen taustalla

9:21img
Emeritusprofessori Jyrki Käkösen pitkä haastattelu Kashmirin tilanteesta ja Kiinan intresseistä siellä.
Julkaistu 26.02.2019 18:31
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Viime viikolla noin 40 intialaissotilasta kuoli pakistanilaisen terroristiryhmän pommi-iskussa. Tiistaiaamuna Intia vastasi ilmaiskulla Kashmirin puolelle. Emeritusprofessori Jyrki Käkönen kertoo, että tämänkaltainen väkivallan kierre on tyypillistä 70 vuotta kestäneessä Kashmirin konfliktissa.

Tällä hetkellä kiistassa on kyse siitä, että Pakistanin turvallisuuspalvelu käyttää Kashmirissa ja Pakistanissa majaansa pitäviä terroristiryhmittymiä epävarmuuden luomiseksi Intiassa. Intia taas on Narendra Modin hallituksen aikan koventanut otteitaan pakistanilaisia terroristiryhmiä kohtaan. Intia on käytännössä uhannut vastata kaikkiin Pakistanin puolen tekemiin iskuihin.

Jyrki Käkönen ei kuitenkaan usko, että tämänkertainen väkivallan kierre kärjistyy sodaksi asti. Hän käyttää vertailukohtana vuosituhannen vaihteen lyhyttä Kargilin sotaa.

– Silloin näytti siltä, että voisi puhjeta isompikin sota, mutta siinä pystyttiin pidäyttäytymästä eskalaatiosta, Käkönen sanoo.

Kiinalla vahva ote Pakistanista

Käkösen mukaan kummallakaan puolella ei ole intoa sotimiseen. Intian läheisin liittolainen Yhdysvallat tähyää enemmän Etelä-Kiinan merelle kuin Kashmiriin, eikä Käkönen usko Intian sotivan Kashmirissa ilman USA:n tukea.

Pakistania taas hillitsee sen ainoa suurvaltakumppani Kiina. Kiinalla on Kashmirin alueella tärkeitä infrastruktuurihankkeita, joita se ei halua vaarantaa. 

Alueelle suunniteltu tie- ja rautatieverkosto helpottaa tavaroiden kuljettamista manner-Kiinasta Intian valtamerelle, kun kaikkea ei tarvitse kuljettaa Malakansalmen kautta.

– Se edistää myös Pakistanin alueen talouskehitystä, Käkönen sanoo.

Käkösen mukaan Kiinalla on myös sotilaallisesti vahva ote Pakistanista.

– Kiina pystyy tarvittaessa vaikka käyttämään taloudellisia pakotteita jos on tarvis. Mutta uskon, että Pakistan myös itse ymmärtää, ettei se voi ärsyttää Kiinaa, Käkönen sanoo.

Molemmilla mailla on ydinase

Intia ja Pakistan ovat taistelleet Kashmirista maiden itsenäistymisestä, eli vuodesta 1947 lähtien. Maat ovat sotineet Kashmirista neljästi. Alueella sattuu säännöllisesti väkivallantekoja pakistanilaisten ja intialaisten välillä.

Konflikteja pelätään, sillä molemmat maat ovat ydinasevaltioita.

Tuoreimmat aiheesta

Intia