Pohjois-Korea on onnistunut uhkapelissään, arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Huomenta Suomessa.
Hänen mukaansa joukkotuhoaseen pelote on auttanut pitämään maan turvassa, ja siksi sillä uhkailu on kannattavaa.
– Pohjois-Koreaan olisi todennäköisesti hyökätty, jos ei olisi ollut epäilyä ydinaseesta, Teivainen toteaa.
Ydinaseiden leviämistä vaikea estää
Jo vuosia läsnä ollut epäilty maan ydinasetekniikan kehittymisestä on noussut viimeaikaisten vetypommiepäilyjen myötä uudelle tasolle. Vaikka luotettavia tietoja suljetusta maasta on vaikea saada, kertovat ydinkokeen aikaansaamat maanjäristykset ja ohjuskokeet omaa kieltään maan aseteknologian kehityksestä. Teivainen arvioi mahdollisuuden ohjuksiin pakatuista ydinlatauksista laajentavan huolta maan toimista yhä pidemmälle, mutta suurin huoli on hänen mukaansa kuitenkin Etelä-Koreassa ja sen rajaa lähellä sijaitsevassa pääkaupunki Soulissa.
Teivaisen mukaan ydinaseiden leviämistä on vaikea ehkäistä, vaikka se on ollut kansainvälisen yhteisön tavoite pitkään. Kun ydinaseen hallussapito ehkäisee hyökkäyksiä, on se monille maille kannattavaa.
– Tällaisiin pattitilanteisiin ja dilemmoihin maailma on menossa, kun aseteknologia jatkaa leviämistään, Teivainen toteaa.
Kiristyvätkö Kiinan ja Yhdysvaltojen välit?
Ratkaisua Teivainen ei lähde haastattelussa ennustamaan. Yhdysvallat on pyrkinyt ratkaisuun sotaisalla kielenkäytöllä, mutta Kiina on torjunut uhittelut viestien, ettei Yhdysvallat enää voi hallita maailmaa kuin ennen. Teivainen pohtiikin, millaisia jännitteitä Pohjois-Korean tilanne voi tuoda suurvaltojen suhteeseen. Jos tilanne järjistyy konfliktiksi, voi Korean niemimaalle rajoittuvan tilanteen sijaan kyseeseen tulla myös Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen yhteenotto, mihin Etelä-Kiinan merellä on Teivaisen mukaan ollut merkkejä, kun alueella mahtiaan ylläpitävä Yhdysvallat törmää Kiinan kasvavaan valtaan.
Yhdysvaltojen uhkailu katkaista kauppasuhteet Pohjois-Korean kanssa kauppaa tekevien maiden kanssa kuulostaa Teivaiselta epäuskottavalta, erityisesti Kiinan osalta. Kiinan on kuitenkin mahdollista kiristää pakotteitaan, sillä se muun maussa vie Pohjois-Koreaan öljyä ja ostaa sieltä kivihiiltä.
Täyttä ruuvin kiinni kääntämistä Teivaisen on Kiinan osalta kuitenkin vaikea kuvitella. Pakotteista voisi seurata maassa inhimillinen katastrofi, jolloin maan 25 miljoonasta asukkaasta osa voisi lähteä siirtolaisiksi. Pohjois-Korean romahtaminen voi olla vielä epätoivottavampaa, sillä silloin Yhdysvaltojen valta saattaisi levitä koko Korean niemimaalle, mitä Kiina ei missään nimessä halua.