Asiantuntija: Näin nuoret ja iäkkäät joutuvat törmäyskurssille työpaikoilla

Uusi ja vanha sukupolvi eivät aina mmärrä toisiaan.
Julkaistu 09.04.2012 18:00

Työelämävalmentajan ja suomalaisen työpaikan asiantuntijan Hannu-Pekka Sinervän mukaan työpaikoilla on käynnissä vallankumous.

Suomalaisilla työpaikoilla on Hannu-Pekka Sinervän mielestä parhaillaan käynnissä sukupolvikonflikti, jonka toisella puolella ovat suuret, 40–50-luvuilla syntyneet ikäluokat ja toisella puolella alle 35-vuotiaat.

– Työelämään on tullut ryminällä niin sanottu PlayStation-sukupolvi, digicowboyt, sanoisinko jopa tietotekniikan osaavat pipopäät. He ovat kotonaan internetin kanssa, he ovat nopeita ja heillä on laaja kielitaito.

– Minun ikäisilläni nämä hommat eivät ole yhtä hyvin hallussa. Osaamme ehkä englantia ja ruotsia, tietokoneen käyttömme on kankeaa ja pidämme nuorison vauhtia liian kovana. Tämä johtaa siihen että työntekijöillä on radikaalin erilaisia valmiuksia.

Sinervä ottaa esimerkiksi julkishallinnon, jossa oli läpi 90-luvun rekrytointikielto. Se on nyt johtanut erikoislaatuiseen tilanteeseen.

– Julkishallinnosta puuttuu yksi ikäluokka. Siellä on yli 55-vuotiaita, ja toisaalta siellä on 25–35-vuotiaita. 40-vuotiaat puuttuvat tasapainottavana tekijänä välistä. Siinä on aikamoiset paineet ikärasismiin.

"Yhteistyö sukupolvien välillä olisi yrityksille eduksi"

Sinervä pelkää, etteivät vanha ja uusi sukupolvi ymmärrä toisiaan.

– Me vanhat ja kokeneet emme oikein ymmärrä nuorien nopeutta, parempaa kielitaitoa ja hektistä elämänrytmiä, joka heijastuu myös työasenteeseen.

– Meille työ on arvona ollut aina ykkönen, ja kaukana sen perässä tulevat muut asiat. Meidät kasvatettiin niin. Nuorille työ on sen sijaan vain arvo muiden joukossa. Työn pitää olla nuorille myös hauskaa. "Pipopäiden" sukupolvi on nopea ja tähän aikaan sopeutunut.

Toisaalta nuoret eivät usein ymmärrä vanhempia työntekijöitä.

– Nuoret pitävät vanhoja etanoina. He eivät ymmärrä meidän hitauttamme eivätkä sitä, ettemme osaa englantia yhtä hyvin tilanteissa, joissa sitä nykyään vaaditaan. Meillä on kuitenkin niin sanottua pelisilmää, eli me emme hötkyile turhan takia.

Sinervän mielestä työpaikoille on suureksi eduksi, jos kumpikin sukupolvi ymmärtää toista.

– Yhdistelmä kummankin sukupolven parhaasta osaamisesta olisi hyvä. Joillakin työpaikoilla se onnistuu, mutta valitettavasti ei läheskään kaikilla.

Nuoret jyräävät lopulta

– Elämme vallankumousta, nuoret contra vanhat. Lopulta tietenkin käy niin, että nuoret jyräävät vanhat. Nyt kuitenkin eletään tällaista aikaa.

Sinervä on nähnyt sukupolvikonfliktin saavan todella ikäviä piirteitä.

– Ikärasismi voi mennä todella pitkälle, jopa rajun työpaikkakiusaamisen puolelle, ja silloin ollaan jo aika kovissa jutuissa.

Studio55.fi/Pekka Torvinen

Tätä bonusten kahminta kertoo johtajista

Näin nuoret muuttivat johtamisen työpaikoilla

Asiantuntija: Näin suomalaisten työmoraali on rapistunut

Ilkka Taipale: Tämä on selkeä ongelma Suomen työttömyyden hoidossa

Asiantuntijan karu arvio: Jopa 70 000 työttömällä ei ole mitään asiaa työelämään

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55