Asiantuntija puolustuksen tiivistämisestä: Nyt on ryhdytty tuumasta toimeen

hävittäjä ilmavoimat lentokone armeija puolustusvoimat ilmasota ilmaharjoitus
Sopimus sisältää muun muassa sotaharjoituksia, varautumista kyberhyökkäyksiin, puolustussektorin materiaaliyhteistyötä ja tiedustelutiedon vaihtamista. Yhteistyötä syvennetään Baltian maiden kanssa.Lehtikuva
Julkaistu 10.04.2015 07:40

MTV UUTISET

Uutinen pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä Venäjän aggressioiden vuoksi on merkittävä virstanpylväs. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Tässä luodaan konkreettista sisältöä pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle rauhan aikana. Samalla luodaan sisältöä tehostetulle Nato-kumppanuudelle, jonka piiriin Suomi tuli viime syksynä.

Aftenposten uutisoi tänään, että Pohjoismaat ovat sopineet puolustusyhteistyönsä tiivistämisestä Venäjän aggressioiden vuoksi.

– Kyllä tässä päästään tuumasta toimeen ja selkeästi luodaan pidäkkeitä Venäjälle ja luvataan solidaarisuutta Baltian maiden suuntaan, Aaltola kommentoi MTV Uutisten Huomenta Suomessa.

Sopimus sisältää muun muassa sotaharjoituksia, varautumista kyberhyökkäyksiin, puolustussektorin materiaaliyhteistyötä ja tiedustelutiedon vaihtamista. Yhteistyötä syvennetään Baltian maiden kanssa.

 Norjalainen puolustusasiantuntija sanoo Aftenpostenille, että Natoon kuulumattomille maille, Suomelle ja Ruotsille, yhteistyö näyttää olevan valmistautumista sotilasliiton jäsenyyteen.

Aaltolan mielestä asian voi tulkita näin, mutta siitä ei välttämättä ole kysymys.

– Tietenkin siinä on mahdollista nähdä tällainen piirre, kun luodaan konkreettista sisältöä pohjoismaiden yhteistyölle ja siinä on myös Nato-maita mukana. Mielestäni tässä on kysymys rauhan ajan yhteistyöstä ja sen syventämisestä, joka on liittynyt Suomen ja Ruotsin kaavailuihin jo pitkän aikaa. Ei tässä tähän sensitiiviseen Nato-jäsenyyskysymykseen niinkään välittömästi puututa, vaan tässä selkeästi yritetään saada aikaan pidäkkeitä Venäjälle ja samalla vakauttaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden aluetta, jotta tänne ei tulisi mitään suurempia turvallisuusongelmia, Aaltola kuvailee. 

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä