Maailma on seurannut tänään järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sitä edelsi presidentti Vladimir Putinin televisioitu puhe, joka sekin herätti lännessä suurta tyrmistystä. Asiantuntija analysoi puhetta MTV:n Seitsemän uutisissa.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen arvioi Vladimir Putinin puheesta nousseen esiin kolme teemaa.
– Ensimmäinen on Putinin tyytymättömyys kylmän sodan jälkeiseen maailmanjärjestykseen. Toinen on Putinin paranoidinen tarina siitä, että länsi yrittää tuhota Venäjän ja yrittää vahingoittaa Venäjää. Kolmas on se, että Ukrainaa hallitsee äärioikeisto, Lavikainen luetteli.
Lue myös: Venäjän sotaperustelut eivät uppoa: "Pseudohistoriallista huttua – tyypillistä Putinia"
– Kaksi ensimmäistä kertovat sen, että viimeinen ei ehkä kuitenkaan pidä paikkaansa. Kaksi ensimmäistä ovat ratkaisevia, Lavikainen selvensi.
Lavikaisen mukaan Putin kokee demokraattisen Ukrainan uhkaksi hänen omalle valta-asemalleen Venäjällä.
Lue myös: Suunnitteleeko Venäjä koko Ukrainan valtaamista? "Koko maan hallussa pitäminen ei olisi kannattavaa"
Venäjän media normalisoi sotaa
Lavikaisen mukaan Venäjän media "normalisoi" sotaa.
– Siellä ei yritetä tukahduttaa (tai peittää) tapahtumien kulkua, mutta se (Venäjän hyökkäys) yritetään esittää ikään kuin normaalina sotilasoperaationa, jossa raportoidaan Venäjän asevoimien saamista voitoista, mutta myös joistakin länsimaiden uhkauksista ja lausunnoista.
Lavikainen kertoo, että Venäjän viranomaiset ovat määränneet suuren uhkasakon sellaisille tahoille, jotka lähettävät sellaista viestiä, mikä ei ole virallisten tahojen hyväksymää.
Onko sodalla kansan tuki?
Koko Venäjän kansan tuen laajuutta sodalle ei Lavikaisen mukaan tiedetä varmasti.
– Siitä ei saada luotettavaa tietoa. Tiedetään, että on ollut mielenosoituksia ja että on lähetetty sodanvastaisia vetoomuksia, Lavikainen toteaa.
Lavikaisen mukaan venäläiset ovat joutuneet massiivisen sotapropagandan kohteiksi.
– Heihin on suunnattu sotapropagandaa Venäjän omasta rauhantahtoisuudesta, ja siksi kansa ei ole ollut välttämättä valmis uskomaan ennen tätä, että Venäjä oikeasti hyökkäisi.
– Yksi yleinen teema on ollut se, että (Venäjän aiemmat toimet) ovat olleet vain peliä, mutta nyt on nähty, etteivät ne ole. Venäläiset itsekin joutuvat nyt muodostamaan kantansa tähän.
Mihin Putin sitten lopulta tähtää Ukrainassa?
– Ensimmäinen tavoite on lyödä Ukrainan asevoimat ja vaihtaa hallitus. Toinen tavoite selventää isoa kuvaa: Venäjän ajatus tuoda Ukraina etupiiriinsä asettamalla sinne myötämielinen nukkehallitus.
– Suurvalta-ambitioista tässä on kyse.