Ukrainan sodassa näkyy merkkejä osapuolten varautumisesta pidempään, vuosia kestävään sotaan, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.
Esimerkkinä tästä käy osaltaan Ruotsista kuullut uutiset siitä, miten ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja alettaisiin tuottaa paikan päällä Ukrainassa.
Ruotsi on jo vanhastaan luovuttanut Ukrainalle suuren määrän näitä vaunuja, ja oman tuotannon aloittaminen auttaisi paitsi nykyisten vaunujen huoltoa ja korjaamista, myös pidemmällä aikavälillä Ukrainan kykyä käydä sotaa.
Lue myös: Zelenskyi yllätysvierailulla Ruotsissa: Ukraina haluaa valmistaa ruotsalaisia tankkialustoja
Pidemmän aikavälin päätöksiä
Esimerkiksi panssarivaunutuotantoa ei pystytä aloittamaan muutamassa kuukaudessa, vaan nopeiden ratkaisujen sijaan nähdään pidempiaikaista valmistelua.
Kun Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt toivotulla tavalla, tehdään Käihkön mukaan nyt pidempään sotaan liittyviä päätöksiä, joita olisi ehkä pitänyt tehdä jo aikaisemmin.
– Nyt tehdään enemmän ja enemmän pitkäaikaisia päätöksiä, millä mahdollistetaan se, että Ukraina pidemmän aikaa pystyy tätä sotaa jatkamaan, Käihkö arvioi.
Videolla Käihkö kertoo myös merkeistä, joiden mukaan Venäjä varautuu useamman vuoden mittaiseen sotaan ja siitä, mitä se vaatii lännen päättäjiltä. Hän vastaa myös siihen, mikä merkitys Ukrainan toivomilla hävittäjillä olisi sodan kulkuun.