Keskuskauppakamarin johtaja kehuu Alexander Stubbin golfdiplomatiaa Yhdysvalloissa onnistumiseksi.
Presidentti Alexander Stubb on tehnyt kuluneen viikon aikana ison kierroksen.
Stubb vieraili viime keskiviikkona Rauman telakalla, josta hän matkusti ensin niin sanottuun halukkaiden maiden Ukraina-kokoukseen Pariisiin ja sieltä Floridaan tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.
Stubb ja Trump puhuivat Floridassa tekemällään golfkierroksella paitsi Ukrainasta, myös suomalaisista jäänmurtajista.
Jäänmurtajayhteistyötä edistettiin alun perin jo Trumpin edeltäjän Joe Bidenin kauden viimeisinä viikkoina marraskuussa, kun Suomi allekirjoitti yhdessä Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa ICE Pact -aloitteen yhteisymmärryspöytäkirjan Washingtonissa.
Siinä maat sitoutuvat yhteistyön syventämiseen jäänmurtajien rakentamiseksi kussakin maassa.
Lue myös: Stubb: Suomessa pitää varautua poliittisten suhteiden avaamiseen Venäjälle
"Nappisuoritus"
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kuvaa Stubbin Trump-tapaamista "nappisuoritukseksi".
– Seitsemän tuntia yhteistä aikaa rennossa ilmapiirissä mahdollisti kahdenvälisen suhteen syventämisen ja vaikeistakin asioista paljon helpommin puhumisen, Romakkaniemi kommentoi Seitsemän uutisissa
– Tämä oli vielä Valkoisen talon virallistakin vierailua monin tavoin parempi.
Romakkaniemen mukaan Yhdysvallat on kiinnostunut nimenomaan suomalaisista jäänmurtajista, koska Suomella on tarjota erityislaatuista teknologiaa.
– Meidän meriklusterimme, jäänmurtajaosaaminen, on maailman parasta, ja se tiedostetaan. Siksi Suomi on tällä hetkellä haluttu kumppani, kun arktisen alueen poliittinen merkitys kasvaa koko ajan.
Trump on Romakkaniemen mukaan puhunut jopa kymmenistä aluksista.
– Tämä on vuosikymmenten projekti. Missään muualla kuin Suomessa ei näitä ensin pysty rakentamaan. Teknologia ei ole siirrettävissä nopeasti minnekään. Ekosysteemi on ainutlaatuinen Suomessa.
Romakkaniemi arvelee, että Suomi voisi jäänmurtaja-asiassa toimia sillanrakentajana myös Kanadan ja USA:n välillä.
– Helsingin telakanhan omistaa kanadalainen yhtiö ja näiden kolmen maan yhdessä solmima sopimus on tavallaan hyvä sillanrakentaja, jossa Suomi voi Kanadan ja USA:n hieman kireiksi käyneitä suhteita parhaimmillaan liennyttää, Romakkaniemi arvioi.