Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mielestä perintöveron radikaali nostaminen ei ole realistista.
Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan tuloerot ja varallisuuserot aiheuttavat eriarvoisuutta. Hiilamo nosti kesäkuussa julkaistussa raportissa esille keinoja, joilla eriarvoistumista voisi purkaa. Yksi keinoista oli perintöveron porrastaminen niin, että se nousisi korkeimmillaan 65 prosenttiin.
– Se on radikaali ehdotus, joka ei ole poliittisesti realistinen. Se herättäisi monta kysymystä. Miten perheyritys siirrettäisiin tulevalle sukupolvelle ilman raskasta velkaantumista? Entä miten tapahtuu maatiloille, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle? Mitä tapahtuisi kotitalolle, josta perillisten pitää maksaa raskaat verot, joihin heillä esimerkiksi pienituloisina olisi mahdollisuuksia?
Kuoppamäki uskoo, että perintöveron radikaali korottaminen ei toisi valtiolle lisää verotuloja. Veromuutos muuttaisi hänen mielestään ihmisten talouskäyttäytymistä.
– Ihmisten kannattaisi keskittyä kuluttamaan. Miksi kukaan jättäisi perintöä, jos suuri osaa menee valtiolle? Ihmiset voisivat tehdä lahjoituksia omaisilleen pikkuhiljaa jo elinaikanaan. Tällöin verottaja jää tämän tutkan ulkopuolelle ja verokertymä tuskin kasvaisi. Varakkaat ihmiset saattaisivat muuttaa Ruotsiin, jossa perintöveroa ei peritä lainkaan.
Kuoppamäki pitää tuloeroja asiana, jota on syytä tarkkailla. Hänen mukaansa Suomessa tuloerot eivät ole vielä huomattava ongelma, joka kaipaisi Hiilamon ehdotuksen mukaisia radikaaleja ratkaisuja.
– Mahdollisuuksien tasa-arvo on tavoiteltava asia. Minusta on hienoa, että meillä voi kouluttautua lähestulkoon samoista lähtökohdista. Minusta tämä on asia, josta on syytä pitää huolta.
ÄÄNESTYS perintöveroehdotus