Presidentti Halonen MTV:n haastattelussa – otti kantaa Oulun puukotuksiin

Presidentti Halonen otti kantaa Oulun puukotuksiin 2:55
SuomiAreenan MTV-lavalla puhuttiin tänään presidentti Tarja Halosen kanssa. Keskustelun juontavat MTV Uutisten Eeva Lehtimäki ja Katri Utula.

SuomiAreenan MTV-lavalla keskusteltiin presidentti Tarja halosen kanssa ajankohtaisista politiikan teemoista sekä Suomessa vallitsevasta ilmapiiristä. Seurasimme tässä artikkelissa keskustelua.

Keskustelun juontavat MTV Uutisten Eeva Lehtimäki ja Katri Utula.

Keskustelua voi katsoa suorana yllä olevasta ikkunasta ja myös tallenteena MTV Katsomosta

Haloselta kysyttiin Oulun tapahtumista. Oulussa kauppakeskus Valkeassa on tapahtunut kesäkuussa kaksi puukotusta, joita molempia epäillään rasistisiksi.

– Täytyy olla kovin varovainen sen kanssa, minkälaista julkisuutta tapahtumat saavat, Halonen sanoo.

– Toisaalta pitää ehkä pitää jonkinlaista vanhakantaista sivistystä yllä, jonka mukaan ihan kaikkea mitä ajattelee ei kannata julkaista. 

Halonen toteaa, että joskus mielipiteet voivat tulla vähemmälläkin tunteella esiin. Hän lisää, että esimerkiksi kestävän kehityksen asioissa tosin ihmisillä pitää olla sekä pää että sydän mukana. 

– Se miten lapset ja nuoret oppivat keskustelemaan, on usein kotoa tai lähiympäristöstä opittu. Mitä enemmän on yleisöä, sitä enemmän on vastuuta. 

Halonen toteaa asioiden menevän usein aalloissa, jolloin välillä ollaan toisia aikakausia suvaitsevaisempia.

SDP on vaatinut niin sanottuun käännytyslakiin muutoksia. Laki vaikuttaa olevan hankala asia monille puolueessa.

Käännytyslailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun, elleivät maahan pyrkivät henkilöt ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa tai vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi palautuksen jälkeen.

Esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto ovat lakia vastaan. Myös useat oikeusoppineet ovat kritisoineet jyrkästi käännytyslakia. 

Lakiesitys on monilta osin ristiriidassa kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. 

Halonen pitää pakettia kinkkisenä. 

– Tällaisenaan sopimus on Suomen hyväksymien sopimusten vastainen ja huonontaa kansainvälistä mainettamme. Meitä on pidetty maata, joka kunnioittaa pohjoismaisia sopimuksia ja haluaa sääntöpohjaista maailman tulevaisuudelle. 

Halonen ehdottaa, että yritettäisiin löytää kompromissia, johon mahtuu eri mielipiteet ja jonka Euroopan unionikin hyväksyy tai suosittelee.  

– Pidemmän päälle tulemme olemaan erittäin tyytyväisiä siitä, jos kansalaismielipiteenä tuomitsemme Venäjän käytöksen ja pyrimme löytämään erilaisia keinoja laajemmin mielipiteemme taakse ja noudatamme kansainvälisiä sopimuksia, Halonen sanoo. 

Haloselta kysytään, mikälaisen presidentin Suomi on saanut Alexander Stubbista.

– Olemme saaneet hänestä modernin presidentin ja miehen, sekä käsittääkseni hänen hyvin osaavan aviopuolison. Nämä puolisoparatkin joutuvat aina olemaan mukana, mutta kyllä siitä hengissä selviää, olen huomannut, Halonen naurahtaa.

Halonen sanoo näyttävän siltä, että vanhoja virheitä ollaan hallituksen toimesta toistamassa esimerkiksi vanhustenhuollossa.

Hän toivoo, että uudistuksia tehdessä asioita voitaisiin tehdä pitkäjänteisesti.

– Vanhaa taloa korjanneet tietävät, ettei sitä niin vain mennä moottorisahalla korjaamaan. Pitää ymmärtää, miten se on rakennettu, jotta se osataan korjata. 

– Uusi hallintorakenne ei tarkoita sitä, etteivät he tarvitsisi rahaa, Halonen toteaa.

 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat