Asiantuntija verkkotiedustelun mietinnöstä: "Johan oli aikakin"

limnell_husu
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarmo Limnéllin mukaan kaikkea verkkoliikennettä on mahdotonta seurata.
Julkaistu 14.01.2015 07:28

MTV UUTISET

Kyberturvallisuuden professori pitää verkkotiedustelumietintöä merkittävänä asiana. Verkkotiedustelun tarvetta arvioinut työryhmä luovuttaa tänään mietintönsä puolustusministeri Carl Haglundille.

– Ensimmäistä kertaa Suomen historian aikana säädämme lakia niin sotilas- kuin siviilitiedusteluun. Olemme oikeusvaltio, joten täytyy sanoa, että johan oli aikakin, sanoo kyberturvallisuuden professori Jarmo Limnéll Aalto-yliopistosta.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan verkkovalvontaa ei ole mahdollista rajata kansainväliseen tietoliikenteeseen, vaan kohteeksi joutuisi myös suomalaisten viestintä. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Limnéllin mukaan valtion on tärkeä tietää mahdollisista uhkatekijöistä mahdollisimman laajasti.

– Kun puhutaan turvallisuusympäristöstä, sodan kuvasta tai vaikka Pariisin viimeaikaisista tapahtumista, valtiolla on hyvä olla "silmät ja korvat ulkona" sekä fyysisesti että kybermaailmassa. Silloin tiedämme paremmin, mitä maailmassa tapahtuu. Sitä kautta saamme mahdollisista uhkatekijöistä strategisen ennakkovaroituksen poliittiselle johdolle.

Työryhmän mietinnöissä nousee esille kaksi asiaa: ulkomaantiedustelu ja tietoliikennetiedustelu. Työryhmä oli yksimielinen erityisesti ulkomaantiedustelun tarpeesta.  

– Ulkomaantiedustelussa haetaan Suomen rajojen ulkopuolelta sellaista tietoa, mikä voisi uhata turvallisuuttamme. Sitä tehdään enemmän digitaalisella puolella, Limnéll kuvailee.

Asiantuntijan mukaan on kuitenkin mahdotonta seurata kaikkea verkkoliikennettä.

– Kyse on siitä, että on olemassa tietyt hakukriteerit, jotka luonnollisesti täytyy sopia vahvalla lupamenettelyllä. Silloin haetaan tiettyä tiedustelua koskevaa tietoa, kertoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarmo Limnéll.

Tietoliikennetiedustelusta puhuttaessa moni pelkää yksilönvapauden menettämistä. Limnéllin mukaan tasapainottelu onkin tärkeintä.

– Suomi on demokraattinen valtio, oikea tasapaino tietoliikennetiedustelun rajoissa löytyy julkisen keskustelun kautta. Uskoisinkin, että tästä nousee tulevien eduskuntavaalien yksi vaaliteemoista. Täytyy myös muistaa, ettei yksityisyyttä ja turvallisuus sulje toisiaan pois.

Korjattu 5. kappaleen virkettä: Työryhmän mietinnöissä nousee esille kaksi asiaa: ulkomaantiedustelu ja tietoliikennetiedustelu, ei henkilötiedustelu.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi