Myös puolustusvoimissa uusi tiedustelulaki koetaan erittäin tarpeellisena – esimerkiksi maakauppoihin pystytään puuttumaan nyt paremmin

Puolustusvoimien tiedustelupäällikön, kenraalimajuri Pekka Toverin mukaan uusi tiedustelulaki parantaa myös sotilastiedustelun mahdollisuuksia. Suojelupoliisin päällikkö kertoi 13. kesäkuuta nähdyssä MTV Uutisextrassa, että tietoon on tullut vieraan valtion vaikutustoimintaa esimerkiksi yrityksinä hankkia omistuksia Suomesta.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Pekka Toveri on samaa mieltä Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin kanssa siitä, että uusi tiedustelulaki on jo osoittanut tarpeellisuutensa tiedustelutiedon hankkimisessa.

– On ollut ihan ehdottoman tärkeä. Se on antanut meille uutta suorituskykyä nimenomaan tällaiseen strategiseen ennakovaroitukseen ja paikannut niitä aukkoja mitä meillä on ollut juuri verkossa. Emme ole aikaisemmin päässeet toimimaan tietoverkkoihin. Nyt voimme toimia siellä laillisesti. Se on ollut todella iso aukko, mikä on nyt täytetty. Laki on osoittautunut toimivaksi ja erittäin tarpeelliseksi, Toveri toteaa.

Ulkomaisten kiinteistöhankinnat tarkkailussa

Antti Pelttarikertoi MTV Uutisextra -ohjelmassa, että uuden lain avulla on jo saatu uutta tietoa esimerkiksi vieraan vallan vaikuttamisyrityksistä.

Supo on saanut vuoden ajan kerätä tiedustelutietoa vakavan kansallisen turvallisuusuhan perusteella, ilman konkreettista rikosepäilyä. Pelttari kertoi Uutisekstran haastattelussa, että Suomesta on yritetty hankkia omistuksia, esimerkiksi yrityksiä tai kiinteistöjä.

Tämän vuoden alusta lähtien EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulevat ostajat tarvitsevat Puolustusministeriön luvan kiinteistökauppoihin Suomessa. Uuden tiedustelulain avulla taustat saadaan entistä tarkempaan syyniin. Puolustusvoimia kiinnostavat erityisesti kiinteistökaupat strategisilta tai niiden lähistöillä sijaitsevilta alueilta.

– Jos tietyllä sensitiivisellä alueella tulee ulkomaisia ostajia, niin me sitten tarkastamme taustat. Tarvittaessa kauppa estetään tai lunastetaan (kiinteistö) valtiolle. Tämä toiminta on käynnistynyt jo kesäkuun alusta ja se on totta kai hyvä työkalu meille, Toveri toteaa viitaten tiedustelulakiin.

” Täytyy pitää aika laajalla repertuaarilla osaamista yllä”

Vaikka yhteiskunta digitalisoituu ja tarkkailtava tiedustelukenttä laajenee, eivät vanhat keinot ole Toverin mukaan jäämässä unholaan.

– Kyllä edelleenkin käytetään salaista henkilötiedustelua, perinteistä signaalitiedustelua ja kaikkia muita keinoja. Mikään tiedustelupalvelu ei luovu näistä vanhoista keinoista ja mene täysin digitaaliseen maailmaan, koska sieltä ei saa kaikkia vastauksia. Täytyy pitää aika laajalla repertuaarilla osaamista yllä.

Kyber- ja digiuhkien kirjo laajenee teknologian kiihtyvän kehityksen mukana. Uuden tiedustelulain turvin sotilastiedustelu pystyy vastaamaan nykyaikaisiin uhkiin aiempaa paremmin.

– Se on koko ajan kasvava uhka ja siinä nämä uudet tiedustelulait ovat tärkeitä. Saimme esimerkiksi oikeuden tietoliikennetiedusteluun. Se mahdollistaa meille sen, että voimme entistä paremmin seurata ja antaa ennakkovaroitusta siinä vaiheessa, kun havaitaan, että  joku yrittää tunkeutua meidän verkkoon tai on jo sinne tunkeutunut. Se on siinä määrin äärimmäisen tärkeä työkalu meille, Toveri painottaa

– Kyllä nämä kyberuhkat ovat kasvussa, kun digiloikka tässä tapahtuu, tai osin on jo tapahtumassa yhteiskunnassa ja kaikki menee verkkoon. Kun 5g ja aikanaan 6g -verkot tulevat, niin se avaa entistä enemmän väyliä laittomaan toimintaan, tiedusteluun ja vaikuttamiseen siellä verkossa, Toveri arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat