Maapalloa tänä vuonna lämmittänyt El Niño osoittaa hiipumisen merkkejä, La Niña puolestaan alkamisen merkkejä. Mistä näissä ilmiöissä on kyse?
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan viime vuoden loppua ja tätä vuotta hallinnut voimakas El Niño -ilmiö olisi hiipumassa jo lähiaikoina. Sen vaikutukset voivat kuitenkin kestää vielä jonkin aikaa. El Niñon arvellaan olevan yksi syy, ilmastonmuutoksen ohella, viime ja tämän vuoden ennätyslämpöön maapallolla. Viime vuosi oli globaalisti mittaushistorian lämpimin ja tänä vuonna jokaisena kuukautena on rikottu kuukausikohtainen lämpöennätys.
WMO ennustaa, että tilanne voi kääntyä vähitellen loppuvuonna La Niña -ilmiöksi. Tämä ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa.
Mitä ovat El Niño ja La Niña?
Mistä El Niñossa ja La Niñassa sitten on kyse ja miten ne vaikuttavat maapallolla?
– Kyseessä on Tyynen valtameren päiväntasaajan seudun pintalämpötilojen luonnollinen vaihtelu – tai oikeastaan värähtely. Ilmiötä voisi verrata pesusaaviin, jota on töytäisty ja jonka vedenpinta on sen seurauksena jäänyt värähtelemään puolelta toiselle. Samanlainen, mutta mittakaavaltaan paljon suurempi ja hitaampi ilmiö on koko ajan menossa Tyynellämerellä: lämpimän pintaveden sijainti vaihtelee valtamerialtaan itä- ja länsireunan välillä. El Niño ja La Niña ovat saman värähtelyn vastakkaiset vaiheet. Värähtelyn jakson pituus on keskimäärin viisi vuotta, mutta ilmiön voimakkuus vaihtelee kerrasta toiseen niin, että aina tilanne ei kehity varsinaiseksi El Niñoksi tai La Niñaksi, kertoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.
Käytännössä El Niño nostaa itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä ja ilmiö vaikuttaa säätyyppiin lähes maailmanlaajuisesti. La Niña puolestaan vaikuttaa päinvastaisesti kuin El Niño eli laskee itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä.
El Niño ja La Niña liittyvät päiväntasaajalla puhaltavien pasaatituulten heikkenemiseen ja voimistumiseen, mutta miksi näin käy, sitä ei tarkkaan tiedetä – eikä sitä, miksi voimakkuus vaihtelee kerrasta toiseen.
– Tutkijat eivät myöskään ole yksimielisiä siitä, saako ilmiö alkunsa ilmakehästä vai valtamerestä. Ilmakehässä ja valtamerissä saattaa olla El Niñon lisäksi useita samanlaisia suuren mittakaavan värähtelyitä, jotka vuorovaikuttavat toistensa kanssa. Emme vain ole vielä havainneet niitä kaikkia.
El Niño ja La Niña aiheuttavat tulvia ja kuivuutta – vaikuttavatko Suomeen?
Tällä kertaa El Niño oli voimakas ja verrattavissa vuosien 1982-83 ja 1997-98 voimakkaisiin ilmiöihin. Yleensä voimakasta El Niñoa seuraa välittömästi La Niña -vaihe, kuten nyt on ennustettukin.
– Kumpikaan ei ole niin sanotusti hyvä asia. Hyvä tilanne on normaalitilanne, johon nähden sekä El Niño että La Niña ovat ääritilanteita. Niihin liittyy esimerkiksi poikkeuksellista sateisuutta ja kuivuutta eri alueilla. Yhteiskunta ei ole yleensä hyvin varautunut ääritilanteisiin. Paikallisesti saattaa tietysti joku hyötyäkin, toteaa Liisa Rintaniemi.
El Niño -vuosina sateet lisääntyvät mm. Etelä-Amerikan länsirannikolla, Itä-Afrikassa ja Pohjois-Amerikan lounaisosassa, jopa parantaen maatalouden edellytyksiä. El Niño aiheuttaa kuitenkin myös tulvia. Kuivuudesta puolestaan kärsitään Intiassa, Australiassa, Kaakkois-Aasiassa sekä osassa Etelä- ja Keski-Amerikkaa, joten näillä alueilla El Niño haittaa maataloutta. Esimerkiksi Indonesiassa El Niño ruokkii metsäpaloja. Perun edustalla puolestaan kalaparvet kaikkoavat rannikolta.
La Niñastakin on sekä haittaa että hyötyä.
– Seurauksina on mahdollisesti sateita ja tulvia Kaakkois-Aasiassa ja kuivuutta Kaliforniassa. Etelä-Amerikan länsirannikolla pohjasta kumpuava kylmä vesi tuo mukanaan ravinteita, jotka houkuttelevat paikalle kaloja ja vahvistavat alueen kalastuselinkeinoa. Näiden lisäksi on lukuisia muitakin vaikutuksia. Suoranaista yhteyttä Suomeen La Niñalla tai El Niñolla ei ole kuitenkaan havaittu, vaan suurimmat vaikutukset rajautuvat pääasiassa tropiikkiin.
Viime vuosi oli siis globaalisti ennätyslämmin ja myös tänä vuonna on rikottu maailmanlaajuisia, kuukausikohtaisia lämpöennätyksiä. Loppuuko ennätystehtailu, jos La Niña ottaa vallan?
– Todennäköisesti lämpöennätykset ovat vähitellen ohi ja odotettavissa on lievää globaalia viilenemistä La Niñan myötä, toteaa Liisa Rintaniemi.
Osalähde: Ilmatieteen laitoksen tutkijan Kimmo Ruosteenojan materiaali
Mitä ovat La Niña ja El Niño? MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo videoilla ilmiöiden taustoja ja vaikutuksia.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.