Asiantuntijat hittiesityksestä: Häikäisevästi laulaneiden lasten äänenkäytössä ei mitään epäilyttävää

kiinalaislapsi_youtube
Kuvakaappaus Youtube-videosta
Julkaistu 23.10.2015 13:48
Toimittajan kuva

Jasmin Heino

jasmin.heino(at)mtv.fi

MTV Viihde uutisoi kahdesta kiinalaislapsesta, joiden laulutaito hipoo aikuisten ammattilaisten tasoa. Kysyimme laulunopettajilta, voivatko lapset päästä ammattilaisten tasolle vai onko heidän lauluääntään muokattu jollain tavoin.

Häkellyttävällä videolla 7- ja 10-vuotiaat kiinalaislapset esittävät tunnetun You raise me up -kappaleen aikuismaisella ammattitaidolla ja lauluäänellä. Eräs laulunopettaja kommentoi MTV Lifestylelle, että lasten äänet olisi pilattu. Kysyimme asiaa äänenkäytön ammattilaisilta.

Laulunopettaja Ville Laaksonen ei ole asiasta samaa mieltä.

– En kuule viitteitä epäterveestä äänenkäytöstä. Lasten äänet eivät kuulosta käheiltä, mikä on tyypillinen seuraus pitkään jatkuneesta virheellisestä äänenkäytöstä, Laaksonen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös vokologi ja laulupedagogi Bianca Hösli.

– Kyseisen esityksen lapset käyttävät ääntänsä hyvin monimuotoisesti herkkiä sävyjä unohtamatta. Äänenkäyttö näyttää ja kuulostaa vaivattomalta ja äänet kuulostavat lasten ääniltä, kuten kuuluukin, Hösli kommentoi.

Höslin mukaan joskus lapset saattavat yrittää matkia aikuisen lauluääntä, joka voi johtaa virheelliseen äänenmuodostukseen. Videon lasten laulua hän kuitenkin kehuu luontevaksi ja vaivattomaksi.

Sekä Laaksonen että Hösli kuitenkin huomauttivat, että videosta kuulee lasten äänen muokkaamisen. Vireen epäpuhtauksia voidaan korjata jälkikäteen.

– Samanlaista voi kuulla esimerkiksi Vain Elämää -ohjelmassa. Silloin, kun esitys ei ole suora, se voidaan myös nauhoittaa uudestaan tai sitä voidaan täydentää jälkiäänityksillä, Laaksonen kertoo.

Laaksonen uskoo, että lasten esitys on ollut livenäkin varsin vaikuttava. Hän myös toivoo, että laulunopettajat eivät tuomitsisi niin hanakasti erilaisia äänenkäyttötapoja.

– En usko, että minkään tyylin laulaminen on lähtökohtaisesti vaarallista tai haitallista äänelle. Minulla on ollut ilo työskennellä yhtä taitavien ja nuorien laulajien kanssa Suomessa. Esimerkiksi Isac Elliot on 10-vuotiaana ollut lähellä samaa taitotasoa kuin videon poika.

Katso hittiesitys itse:

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?