Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei yllättynyt verolistauksen uudesta kärjestä.
– Kärkeen nousevat aina pääomatuloilla kovaa tulosta saavat. Esimerkiksi yrityksenä osittain tai kokonaan myyvät nousevat korkealle, kuten viime vuonna Supercellin myyneet, Lehtinen ennustaa.
Muutoksia myös aiempiin vuosiin on tulossa. Nykyään aiemmin verottomista osinkotuloista vähintään neljäsosa on verotiedoissa mukana, mikä muuttaa verotietoja.
Varallisuutta ei voida selvittää verotiedoista
Verotiedoista ei voida tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ihmisten varallisuudesta.
– Esimerkiksi pääomatulot ovat vain vaillinaisesti mukana eivätkä esimerkiksi korkotiedot ole tiedoissa mukana, Lehtinen kertoo.
Naapurin verotiedoistakaan ei voi päätellä varallisuutta, jos hänellä on.
Verosuunnittelu ei vaadi verojuristia
Verotiedoista selviää myös jossain määräin, miten veronmaksajat siirtävät tulojaan ansiotuloista pääomatuloiksi.
– Meidän järjestelmämme sisältää elementin, että tuloja voi olla järkevämpää siirtää ansiotuloista pääomatuloiksi, toteaa Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.
Aina verosuunnitteluun ei tarvita edes verojuristia. Esimerkiksi hyvin menestyvän yrityksen omistajan ei tarvitse nostaa osinkoja, joista veroja joutuisi maksamaan. Toisaalta suuryhtiöiden johtajat eivät ansiotulojensa vuoksi pääse pakoon listalta, halusivat sitä tai eivät.
Huomenta Suomen lähetyksessä Lehtinen ja Kemell myös pohtivat, onko Suomen verotus liian kovaa sekä millaista olisi hyvä ja tehokas verotus.
6:41
*Korjattu klo 10.35 Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemellin nimen kirjoitusasu