Asiantuntija tyrmää prinsessa Sofian perustaman yrityksen: "Kuulostaa todella erikoiselta"

Sofia ja Carl Philip
Julkaistu 06.05.2016 14:49

MTV VIIHDE

Eilen torstaina levisi laajalti uutinen siitä, että prinsessa Sofia on perustanut mystisen konsulttiyrityksen.

Prinsessa Sofian perustama osakeyhtiö SKB Sweden AB on mitä ilmeisimmin saanut nimensä Sofia Kristina Bernadotten nimikirjaimista.

Yrityksen osoitteeksi on merkitty Tukholman Kuninkaanlinna, ja sen johtokunnan puheenjohtaja on Sofian isä, Erik Hellqvist. Hänen sijaisenaan toimii Sofian nuorempi sisko, Sara.

Yrityksestä tai sen toiminnasta ei tiedetä paljoakaan. Vaikka yrityksen osoitteeksi on merkitty Kuninkaanlinna, ainakaan hovin tiedottaja Ulrika Näsholm ei tiennyt sen olemassaolosta, kun Aftonbladetin toimittaja asiasta tiedusteli.

Tilanne on varsin erikoinen, sillä perinteisesti kuninkaalliset eivät osallistu yritysten johtotehtäviin puolueettomuuden turvaamiseksi. 

– On ollut sellainen perinne, että kuninkaallinen ei saisi istua yrityksen hallituksessa tai olla sellaisessa asemassa, jossa ollaan vastuuroolissa, hovin talousasiantuntija Jan Lindman myönsi Aftonbladetin haastattelussa

Lindman suostui vahvistamaan yrityksen olemassaolon vasta neuvoteltuaan hovin asianajajien kanssa. 

– Emme halua, että ihmiset ajattelevat, etteikö tapauksessa oltaisi neutraaleja. Mielestämme kuninkaallisten riippumattomuus on tärkeää, Lindman vakuuttaa. 


Monet asiantuntijat ovat kuitenkin tyrmänneet Sofian mystisen yrityksen.  

– Mielestäni tämä kuulostaa todella erikoiselta. Tämä yllätti ihmiset täysin, kommentoi Joakim Nergelius, joka toimii oikeustieteen professorina Örebron yliopistossa.

Nergeliuksen mielestä yrityksen perustaminen on merkittävä teko, jolla voi olla monenlaisia vaikutuksia.

– Yritys voi vaikuttaa kuninkaallisen objektiivisuuteen ja riippumattomuuteen. Se voi alkaa määrittää kiinnostuksen kohteita.

Prinsessa Sofia omistaa sata prosenttia yrityksen osakkeista, mutta Lindman vakuuttaa, että hän on täysin passiivinen osakas. 

– Ehkä hovissa ajatellaan, että tämän kaltainen osallistuminen toimii paremmin kuin johtopaikka yrityksessä. Mutta kansalaisten tulee kysyä itseltään, voiko prinsessa omistaa johtamiseen ja liiketoimintaan perehtyneen konsulttiyrityksen, Nergelius pohtii.


Tilanteesta tekee vieläkin erikoisemman se, että prinsessa Sofia perusti yrityksensä sen jälkeen, kun hän oli saanut kuninkaallisen tittelin.

Esimerkiksi prinsessa Madeleinen puoliso, herra Chris O’Neill, kieltäytyi ottamasta kuninkaallista titteliä juuri sen vuoksi, että hän haluaa jatkaa liiketoimiaan. Myöhemmin Madeleinea on kritisoitu siitä, että hän on ollut osakkaana O’Neillin yrityksissä.

Sen sijaan kruununprinsessa Victorian puoliso, prinssi Daniel, päätti myydä menestyksekkään kuntosalibisneksensä avioituessaan Vickanin kanssa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kuninkaalliset