Prinssi, josta ei koskaan tullut kuningasta: Carl Philipiin liittynyt päätös kirvoitti Ruotsin kuninkaan laukomaan kommentteja, jotka ällistyttävät vielä vuosienkin jälkeen

1:53img
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa yllätti maansa ja pienensi kuninkaallista perhettä: Tällaiset seuraukset päätöksellä on
Julkaistu 26.12.2021 10:03
Toimittajan kuva

Katariina Karjalainen

katariina.karjalainen@mtv.fi

42 vuotta täyttänyt Ruotsin prinssi Carl Philip syntyi kruununperijäksi, mutta titteli otettiin häneltä pois vain seitsemän kuukauden jälkeen. Tämän on kerrottu sapettaneen kuningas Kaarle Kustaata.

MTV Uutiset julkaisee jouluna vuoden luetuimpia juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 14.5.2021.

Ruotsin kruununprinssi Carl Philip vietti syntymäpäiväänsä helatorstaina. Prinssi täytti 13. toukokuuta 42 vuotta. Hovi julkaisi merkkipäivän kunniaksi tuoreen kuvan, jossa Ruotsin kuninkaallisen laivaston kapteeni Carl Philip poseeraa univormussa kuninkaanlinnassa.

Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan maaliskuussa kolmannen lapsen saanut prinssi vietti syntymäpäivää prinsessa Sofian ja poikiensa seurassa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Syntyessään vuonna 1979 Carl Philip oli kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian ainoana poikana ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä. Hän kuitenkin menetti asemansa alle vuoden vanhana, sillä vuoden 1980 alussa kruununperimysjärjestystä muutettiin niin, että kruununprinssin tai -prinsessan tittelin saa hallitsijaparin vanhin lapsi sukupuolta katsomatta.

Lue myös: Suomella on ollut erityinen sija Kaarle Kustaan sydämessä – nuori kuningas ja salattu Silvia-rakas tapasivat toisiaan aikoinaan suomalaisessa salamajassa

Näin ollen Carl Philipin isosiskosta Victoriasta tuli Ruotsin kruununprinsessa. Sittemmin myös kruununprinsessan lapset prinsessa Estelle ja prinssi Oscar ovat nousseet prinssi Carl Philipin edelle kruununperimysjärjestyksessä.

AOP Carl Philip ja lapset 2021

Prinssi Carl Philipillä on kolme poikaa: prinssi Alexander, prinssi Gabriel ja prinssi Julian, joka syntyi maaliskuussa.

Svensk Damtidning -lehti kertoi, että kuningas Kaarle Kustaa oli lakimuutosta vastaan ja olisi tahtonut pojastaan kuninkaan.

– Henkilökohtaisesti tahtoisin Carl Philipin olevan kruununperillinen, hän sanoi lehden mukaan vuonna 1980 Vestmanlands läns tidningenin haastattelussa.

– Olen varma, että enemmistö ruotsalaisista tahtoisi, että hallitsija on kuningas.

AOP Carl Philip 2021

Prinssi Carl Philip on isänsä tapaan mieltynyt nopeisiin autoihin. Hän osallistui toukokuussa jälleen Porsche Carrera Cup Scandinavia -kilpailuun toukokuussa 2021.

Kuninkaalta kysyttiin mielipidettä lakimuutoksesta myös vuonna 2003 esitetyssä televisio-ohjelmassa. Myös tuolloin hän sanoi vastustaneensa lakimuutosta, joka vei hänen pojaltaan kruununprinssin tittelin.

Lue myös: Carl Philip ja Sofia viettivät viidettä hääpäiväänsä – suhde alkoi skandaalinkäryisesti: "Rohkeutta on olla valitsematta helppoa polkua"

Ruotsin hovin silloinen tiedottaja Elisabeth Tarras-Wahlberg sanoi ohjelman jälkeen Aftonbladetille kuninkaan olevan tyytyväinen siihen, että kruununprinsessa Victoria on hänen seuraajansa ja korosti, ettei se ole syy kuninkaan antamiin lausuntoihin.

– Hänen mielestään oli väärin muuttaa lainsäädäntöä ja viedä titteli pois Carl Philipiltä. Hän kun ehti olla kruununprinssi seitsemän kuukauden ajan, Tarras-Wahlberg sanoi.

Prinsessa Sofia hääkuva

Carl Philip avioitui kesällä 2015 Sofia Hellqvistin kanssa. Suhteesta nousi kohu, sillä Sofia oli osallistunut aiemmin Paratiisihotelli-realityyn ja tullut tunnetuksi glamourmallina.

Kuninkaan puheet ovat kuitenkin herättäneet närkästyneitä kommentteja Ruotsissa, sillä tämän on katsottu arvostelleen demokraattisesti tehtyä päätöstä.

Lue myös: Sofia Hellqvistin menneisyys glamourmallina aiheutti aikoinaan kohun Ruotsin hovissa – prinsessalta avoin tunnustus tv:ssä: "Olen käynyt läpi monta identiteettikriisiä"

Kuningas Kaarle Kustaa teki kuitenkin itse historiallisen päätöksen syksyllä 2019, kun hän päätti typistää Ruotsin hovia. Päätöksen myötä Carl Philipin ja hänen sisarensa prinsessa Madeleinen lapsilta poistettiin kuninkaalliset oikeuset. Lapset saavat pitää heille myönnetyt herttuan ja herttuattaren arvonsa, mutta heillä ei ole kuninkaallisia velvollisuuksia, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että he saavat tulevaisuudessa päättää, mitä he tahtovat tehdä työkseen.

Lähteet: Expressen, Aftonbladet, Svensk Damtidning

Tuoreimmat aiheesta

Prinssi Carl Philip