Assangen kuulemisen sisältö jäi täydeksi mysteeriksi – edes dna-testistä ei tietoa

Julian Assange marraskuu 2016
Ruotsalainen syyttäjä Ingrid Isgren ei kommentoinut Julian Assangen kuulemista millään tavalla lähtiessään suurlähetystöstä Lontoossa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.11.2016 20:42

MTV UUTISET - STT - AFP - TT

Ruotsalainen syyttäjä kuuli maanantaina Wikileaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea, 45, Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

Keskustelujen sisältö jäi mysteeriksi, sillä syyttäjä ei kommentoinut niitä mitenkään eikä Assangen ruotsalaista asianajajaa Per Samuelssonia päästetty edes paikalle.

Myöskään Assange ei pitänyt tiedotustilaisuutta lähetystön parvekkeella, kuten hänellä toisinaan on ollut tapana.

Samuelsson kertoi kuulemisen kestävän usean päivän ajan.

Assange on pakoillut suurlähetystössä yli neljä vuotta välttääkseen luovutuksen Ruotsiin.

Assangea haluttiin kuulla Ruotsissa vuonna 2010 tapahtuneista epäillyistä seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt paitsi raiskausepäily ovat jo vanhentuneet. Assange pelkää, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin. Siellä hän voisi saada vakoilusyytteet, joista maksimituomio on kuolemanrangaistus.

Assange haluaa puhdistaa maineensa

Assangea kuultiin nyt asian tiimoilta ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun poliisi kuulusteli häntä heti tapahtumien jälkeen. Assange itse kertoi asianajajansa välityksellä olevansa valmis yhteistyöhön "puhdistaakseen maineensa".

Assangelta oli tarkoitus ottaa myös dna-näyte, jos hän suostuu siihen.

Assangen kannattajat ovat aloittaneet vetoomuskampanjan, jonka tarkoituksena on saada Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump armahtamaan Wikileaksin perustaja. Vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut vajaat 17 000 ihmistä.

Assangen oleskelu lähetystössä on aiheuttanut Ecuadorille myös päänvaivaa, sillä Wikileaks julkaisi taannoin demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin Wall Streetin suuryhtiöille pitämiä puheita.

Ecuador katkaisi julkaisun vuoksi Assangen nettiyhteyden, koska maa ei Ecuadorin ulkoministeriön mukaan halua puuttua muiden valtioiden vaaliprosesseihin tai suosia niissä ketään ehdokasta.

Katso aikaisempia uutisvideoita liittyen Assangeen:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.


Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat