Syvä ja katkera poliittinen jako ei ole ainoa Kataloniaa koetteleva asia ensi viikon torstaina pidettävissä alueparlamenttivaaleissa. Viranomaisten mukaan uhkana ovat myös hakkerit ja valeuutisten levittäjät.
– (Hakkerit, botit ja valeuutiset) kykenevät täyttämään verkon valeuutisilla, luomaan epävarmuutta, vaikuttamaan kampanjointiin, hyökkäämään nettisivuille ja voivat tunkeutua ääntenlaskentaan hidastaakseen sitä, eräs vaalien turvallisuudesta vastaava henkilö sanoo El País -lehdessä.
Viranomaisten mukaan mielialoihin Kataloniassa on yritetty vaikuttaa syksystä lähtien, ja erityisesti lokakuun alusta, kun Kataloniassa pidettiin laittomaksi todettu kansanäänestys itsenäistymisestä.
Kansanäänestyksessä Espanjan viranomaiset pyrkivät purkamaan itsenäisyysmielisten ääntenlaskentajärjestelmän, mutta eivät puuttuneet ulkopuolisten vaikutusyrityksiin, eräs turvallisuuslähde sanoo lehdelle.
Assangesta Kremlin vaikutusyrityksiin
El Paísissa puhuvien viranomaislähteiden mukaan itsenäisyysleiriä kannattavia nettihyökkäyksiä tekivät muun muassa Julian Assange ja Anonymous-aktivistiryhmä.
Lokakuun 1. päivän kansanäänestyksen tiimoilla katalonialaisiin pyrittiin vaikuttamaan voimakkaasti verkossa monin tavoin, ennen äänestystä ja pari viikkoa sen jälkeen, myös Venäjältä.
El Paísin mukaan esimerkiksi lähes 5 000 tekaistua Twitter-tiliä lähetti Venäjän rahoittamien tahojen viestejä. Sosiaalista mediaa tutkivan Audiense-yhtiön mukaan twiittejä jakoivat usein ns. botit, eli haittaohjelmat, jotka valtaavat tavallisten käyttäjien tietokoneita ja käyttävät niitä hyväkseen viestien levittämisessä ja vaikuttamisessa.
Botit jakoivat erityisesti Kremliä myötäilevien RT-kanavan espanjankielisen palvelun ja Sputnik-uutistoimiston viestejä, Audiensen selvitys toteaa.