Asukkaan vastuu asunnon hoidosta

Julkaistu 08.02.2002 09:59

Yhtiö vastaa rakenteista, asukas huoneistostaan ja sen irtaimistosta. Molemmilla on osansa hoitamisessa velvollisuuksia, joiden laiminlyöminen saattaa johtaa korvausvastuiden jakamiseen viime kädessä käräjätuvan kautta.

Anu Kärkkäinen

Anu Kärkkäinen

Lakimies Anu Kärkkäinen Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksestä valottaa asiaa seuraavasti:
"Kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiössä jakautuu osakkaan ja yhtiön välillä siten, että asukas on velvollinen huolehtimaan huoneiston sisäpuolisista osista, yhtiö rakenteista.


Esimerkiksi lattiakaivon rakenne ja sen toimivuus kuuluvat siis yhtiölle, mutta asukkaan on huolehdittava sen puhdistamisesta. Mikäli hän laiminlyö tämän ja seurauksena on vesivahinko, hän voi johtua vastuuseen syntyneestä vesivahingosta. Yhtiön on tietysti pystyttävä osoittamaan laiminlyönnin tapahtuneen.

lattiakaivon puhdistus

lattiakaivon puhdistus

Tämän välttääkseen asukkaan on paitsi huolehdittava kaivon puhdistamisesta, myös ilmoitettava havaitsemastaan viasta välittömästi yhtiölle, joka voi ryhtyä viipymättä korjauksiin. Jos asukas viivyttelee ilmoituksen tekemisessä, hän voi joutua vastuuseen vahingon pahenemisen aiheuttamista lisävaurioista."


Lattiakaivot on tarkastettava jokaisen siivouskerran yhteydessä. Huonon imun huomaa viimeistään silloin, kun veden johtuminen on hidasta tai loppuu täysin niin että vesi jää seisomaan lattialle. Kaivon kansi irrotetaan varovasti ja kumihansikas tai muovipussi käden suojana poistetaan kaivon pohjalta sinne kertynyt moska. Puhdistuksen päätteeksi kaivo desinfioidaan kloriittinesteellä.

Korvausilma ulkoa - ei rappukäytävästä

Osakkaan huolto- kunnossapitovelvollisuuksiin kuuluvia kohteita ovat myös ilmanvaihtolaitteiden korvaus- ja poistoilmaventtiili sekä astian- ja pyykinpesukoneen tulo- ja poistoletkujen liitännät.

paperikonsti

paperikonsti

Ilmanvaihtoventtiilit on pidettävä puhtaina, jotta ne toimisivat tarkoitetulla tavalla. Niiden toiminnan voi testata tupruttamalla savua venttiilin alla; toinen vaihtoehto on laittaa talouspaperisuikale siihen kiinni. Jos paperi ei pysy kiinni vaan leijailee alas, venttiili ei vedä kunnolla.

"Likaiset venttiilit pestään miedolla astianpesuaineella joko astianpesukoneessa tai käsin - sitä harjaa ei kyllä sitten enää käytetä astioiden pesemiseen, " opastaa LVI-neuvontainsinööri Jaakko Laksola Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksestä "Kattoventtiilit irrotetaan varovasti kauluksesta kiertämällä. Itse hattu on valmiiksi oikein säädetty ja sen kieputtaminen vie ilmanvaihdon pois tasapainosta."

Savulla voi testata myös korvausilman tuloreitin. Savua tuprutetaan rappukäytävän puolella postiluukkuun - jos se johtuu rappukäytävästä asuntoon, ilmanvaihto on väärin säädetty.

Raitisilmaventtiileitä on monenlaisia: ikkunanpuitteeseen upotettuja rakoventtiileitä tai sitten se voi sijaita erillään ikkunan vieressä. Nämäkin on puhdistettava aika ajoin.

Tarkista myös kotivakuutuksesi kattavuus

Lattialämmitys on syytä pitää märkätiloissa käytössä ympäri vuoden - myös kesäaikaan. Vikavirtakytkimet kannattaa testata säännöllisin välein ja vaihtaa palovaroittimen paristo kerran vuodessa.

Pesukoneiden liitäntöjä on pidettävä silmällä. Lähes poikkeuksetta ne on toteutettu puutteellisesti uusissakin taloissa: sekä tulo- että poistovesiletkut on kiinnitettävä allaskaapin takaseinän yläosaan, sillä jatkuva pieni tärinä aiheuttaa ajan mittaan vuorenvarmasti murtumia.

Laaja kotivakuutus korvaa yleensä äkillisen ja ennalta-arvaamattoman vahingon; tämä kannattaa tarkastaa vakuutussopimuksesta jossa voi olla asiaa koskevia huomautuksia ja lisäehtoja.

"Astianpesukoneen aiheuttaman vahingon korvaamiseen voidaan käyttää yhtiön kiinteistövakuutusta, josta korvataan rakenteille ja osittain myös pinnoitukselle aiheutuneet vahingot," Kärkkäinen sanoo. "Osakas voi kuitenkin joutua korvausvastuuseen jos yhtiö voi osoittaa, että vuoto on ollut jo pidempään havaittavissa. Hänet voidaan tällöin velvoittaa maksamaan yhtiölle vakuutuksen omavastuuosuus - viime kädessä vahingonkorvausvaatimuksena oikeusteitse."

(Joka Kodin Asuntomarkkinat 10.2.2002)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle