Italiassa Rooman kaupungin erityiskomissaari Paolo Francesco Tronca on määrännyt kaupungin kiinteistömarkkinat läpikotaiseen tarkastukseen, kertoo Rai.
Tarkastuksissa on tullut jo tähän mennessä ilmi, että 574 kaupungin omistuksessa olevaa kohdetta on vuokrattu huomattavaan alihintaan, osa muutamilla kympeillä tai jopa senteillä kuukaudessa.
Normaalisti Rooman keskustassa sijaitsevasta asunnosta saa pulittaa melkoisen summan. Yksiö keskustassa maksaa keskimäärin hieman yli 1000 euroa kuussa, kolmen makuuhuoneen asunto puolestaan hieman alle 2000.
Troncan määräämässä selvityksessä on kuitenkin paljastunut, että useita kaupungin omistamia asuntoja vuokrataan pilkkahintaan huolimatta siitä, että nämä sijaitsevat huippupaikoilla.
Esimerkiksi Pietarinkirkon lähistöllä sijaitsevaa asuntoa vuokrataan 10,29 eurolla kuussa, Colosseumin lähistöltä asunnon sai puolestaan 25,64 eurolla. Vastaavanlaisia muutaman kympin kuukausivuokria on löytynyt tarkastuksessa lukuisia.
Troncan mukaan liian alhaiset hinnat aiotaan siivota kaupungin asuntomarkkinoilta.
Viranomaiset unohtaneet sopimukset?
Asuntojen hinnat ovat pysytelleet usein muuttumattomina vuosikymmeniä, vuokralaiset ovat useimmiten yksityisiä kansalaisia.
Troncan määräämästä selvityksestä ei käy täysin ilmi, miksi asuntoja on vuokrattu pilkkahintaan. Osassa tapauksista on kuitenkin ilmeisesti kyse siitä, että kaupungin viranomaiset eivät ole yksinkertaisesti pitäneet sopimuksia ajantasalla.
Selvityksessä myös on, onko osa asunnoista otettu laittomasti haltuun, sillä vuokrasopimuksissa olevat henkilöt eivät ole samoja kuin asunnon haltijat.
Yksi tällaisista tapauksista on Rooman ulkolaitamilla Corvialessa sijaitseva asunto. Corriere della Seran selvityksen mukaan asunto on vuokrattu 60 sentin vuosihintaan, eli viidellä sentillä kuussa. Lehden kyselyssä selviää, että samassa rakennuksessa sijaitseva toinen, yksityisen vuokranantajan kautta vuokrattu asunto maksaa 750 euroa kuukaudessa.
Viiden sentin asunnon asukas tosin kertoo, että hän ei maksa edes tätä summaa. Asunnon vuokrasumma – tuolloin liiroissa – on sovittu hänen isoisänsä kanssa. Asukkaan mukaan häneltä ei peritä nyt mitään vuokraa, koska hän ei ole virallisesti perinyt vuokrasopimusta isoisältään.
Asukas ei kuitenkaan itse katso olevansa asunnossa laittomasti.
– Sopimus vanheni, kaupunginvaltuusto ei vaivautunut uusimaan sitä. Perheeni ei ole koskaan lähtenyt tästä rakennuksesta. Kutsuisitko sinä sitä laittomaksi?
Uutinen The Localissa