Berliinin kaupunki "pakkolunastaa" yksityisiä vuokra-asuntoja – Saksan suurin yksityinen asuntoyhtiö: Markkinoilla tehdään nyt valintaa sosialismin ja markkinatalouden välillä

2:13img
Berliinissä kansanäänestys vuokra-asunnoista.
Julkaistu 17.03.2019 19:43
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

Berliinissä aloitetaan ensi kuussa nimien keräys laista, joka mahdollistaisi vuokra-asuntojen pakkolunastukset suurilta yksityisiltä kiinteistöyhtiöiltä. Kiinteistöyhtiöt pitävät hanketta pöyristyttävänä ja muistuttavat, että asuntopulaa ja korkeita vuokria ei taltuteta "sosialisoinnilla".

Itä-Berliinin Karl-Marx-Alleella, entisellä Stalin-Alleella, voi aistia "neuvostotunnelmaa". Kun sulkee silmänsä uusilta autoilta ja joidenkin liikkeiden valomainoksilta, tuntuu kuin tekisi paluun 40 vuoden takaiseen DDR:ään, Puolaan tai Neuvostoliittoon.

Massiiviset DDR-eliitille 1950-luvulla rakennetut stalinistiset asuntokompleksit reunustavat leveää bulevardia. Sen päässä näkyy kuuluisa pallomainen televisiotorni.

Nämä aikansa luksustalot, joissa mukavuudet olivat huippuluokkaa rahvaan koteihin verrattuna, ovat nyt Berliinin vuokra-asuntokapinan symboli.

Vuokralaiset vastustavat talokauppoja

Saksan suurin yksityinen vuokra-asuntoyhtiö Deutsche Wohnen osti Karl-Marx-Alleelta viime vuonna toista tuhatta vuokra-asuntoa. Pörssiyhtiön tavoitteena on modernisoida asunnot ja nostaa vuokrat sellaiselle tasolle, että hyvä osakkeenomistajia tyydyttävä tuotto on taattu.

Talojen vuokralaisneuvosto on kuitenkin lähtenyt punavihreän koalition hallitseman Berliinin kaupungin kanssa vastarintaan. Pelkona on, että iäkkäillä vuokralaisilla, joista valtosa on asunut Karl-Marx-Alleella jo DDR:n aikana, ei ole varaa maksaa korotettuja vuokria.

Sopimusten mukaan asuntojen omistajan vaihtuessa vuokralaisilla on halutessaan oikeus ostaa oma asuntonsa. Jotkut ovat myös niin tehneet.

Pakkolunastusoperaatio käynnissä

Poikkeuksellisessa pakkolunastusoperaatiossa satoja Deutsche Wohnenin omistamia asuntoja siirtyy Gewobag-yhtiölle. Sen omistaa Berliinin kaupunki.

– Käytännössä ihmiset ostavat ensin asuntonsa Deutsche Wohnenilta. Gewobag rahoittaa kaupan. Sen jälkeen tehdään välittömästä kauppakirja, jolla asunto siirtyy eteenpäin Gewobagille, Karl-Marx-Alleen vuokralaisneuvoston puheenjohtaja Norbert Bogedein selittää.

Käytännössä siis asukas omistaa asuntonsa paperilla vain hetken.

– Minä uskon, että kahden kolmen kuukauden päästä koko tämä hanke on viety loppuun, Bogedein jatkaa.

Deutsche Wohnenin tiedotuspäällikkö Marko Rosteck pitää asetelmaa vähintäänkin "kyseenalaisena". Yhtiön juristit selvittävät onko tämä erikoinen "pakkolunastus" ylipäätään laillinen. Berliinin kaupungin mukaan on.

– Oleellista tässä on, ettei operaatiolla helpoteta Berliinin vuokra-asuntomarkkinoiden todellista ongelmaa eli asuntopulaa eikä siten myöskään vuokrien nousua, Rosteck sanoo.

Vuokrat nousevat muuta maata nopeammin

Vuokrat ovat viime vuosina nousseet Saksan pääkaupungissa nopeammin kuin useimmissa maan muissa metropoleissa.

– Karl-Marx-Alleen asunnot ovat vain yksi pieni esimerkki isommasta keskustelusta, jota täällä nyt käydään vuokra-asunnoista, Rosteck jatkaa.

Yksityisten vuokra-asuntoyhtiöiden kannalta suurin uhka on huhtikuussa alkava nimien keräys sen puolesta, että kaupunki voisi jatkossa turvautua pakkolunastuksiin, jos yksityinen yhtiö ostaa suuren määrän vuokra-asuntoja ja vaarantaa vuokralaisten edut.

– Juuri tätä ihmiset poliitikoilta odottavat. He odottavat, että yksityisten yhtiöiden tuotot eivät ole etusijalla ja että valtio huolehtii heikommista, vihreiden kansanedustaja, kansanäänestyksen puuhanainen Canan Bayram tähdentää.

"Valinta sosialismin ja markkinatalouden välillä"

Marko Rosteckin mielestä Berliinissä tehdään nyt valintaa "sosialismin ja markkinatalouden" välillä.

– Jos kaikki yksityisten yhtiöiden Berliinissä omistamat vuokra-asunnot, eli noin 10 prosenttia vuokra-asuntokannasta, pakkolunastettaisiin, se maksaisi kaupungille 40 miljardia euroa. Pakkolunastuksiin käytetty raha on pois uusien vuokra-asuntojen rakentamisesta. Niitä täällä tarvitaan, jos vuokrataso halutaan pitää kohtuullisena, Rosteck erittelee.

Rosteck ja monet muut pakkolunastusten arvostelijat muistuttavat, että Berliinin kaupungin taloustilanne on edelleen heikko. Jos pakkolunastukset yleistyvät, kaupungin on otettava lisää velkaa.

"Mallin voi monistaa"

Vuokralaisneuvoston puheenjohtaja Norbert Bogedein on tyytyväinen sekä kansanäänestykseen, että Karl-Marx-Alleen "sovellettuun" pakkolunastukseen.

– Nyt vuokralaiset voivat luottaa siihen, että vuokria ei nosteta liikaa, sopimukset pysyvät pitkinä, hän perustelee.

– Minä uskon, että muut voivat ottaa opiksi tästä meidän mallistamme. Sen voi monistaa, hän jatkaa.

Bogedein itse asuu 85 neliön asunnossa, jonka hinta on arviolta 300 000 euroa. Myös se siirtyy pian Deutsche Wohnenilta Berliinin kaupungille.

Tuoreimmat aiheesta

Berliini