Asuntolainojen pakkomaksusta äläkkä Ruotsissa – velkaa jopa 185 prosenttia käytettävistä tuloista

15:14img
Julkaistu 29.11.2018 10:26

MTV UUTISET – Kauppalehti

Asuntojen hinnat ovat lähteneet Ruotsissa uuteen nousuun. Viime vuonna hinnat laskivat lähinnä Tukholman seudulla. Nyt ne nousevat jälleen myös Tukholmassa.

Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin viime talvena pitkistä asuntolainoista.

Ruotsin finanssivalvonnan johtajan Erik Thedéenin mukaan asuntojen hintojen lasku oli vähäistä ja jäi lyhytaikaiseksi. Asuntokuplasta Finansinspektionen ei halua kuitenkaan puhua.

– Emme puhu kuplasta. Puhumme siitä, että riskit asuntomarkkinoilla ovat kasvaneet, Thedéen sanoi Suomen Finanssivalvonnan järjestämän seminaarin yhteydessä Finlandia-talolla keskiviikkona.

Velkaa velan päälle

Finansinspektionen on ollut huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta, joka on pahentunut yhtä matkaa asuntojen hintojen nousun kanssa. Ruotsalaisilla perheillä on velkaa noin 185 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

Kauppalehti kirjoittaa, että Finansinspektionen on yrittänyt hillitä kotitalouksien velkaantumista useilla toimilla. Ruotsissa on käytössä samantyyppinen lainakatto kuin Suomessakin.

Asuntolainaa saa korkeintaan 85 prosenttia asunnon arvosta. Lisäksi raskaasti velkaantuneille ruotsalaisille on asetettu asuntolainan lyhennyspakko. Se pakottaa asuntovelalliset lyhentämään lainaansa vuosittain.

Lyhennyspakolle tyrmäys

Thedéenin mukaan lyhennyspakkoa on arvosteltu ankarasti. Asuntojen hinnat lähtivät laskuun samoihin aikoihin, kun lyhennyspakko tuli voimaan. Kansalaiset syyttivät Finans­inspektionenia hintojen laskusta.

Thedéenin mielestä hintojen lasku oli hyvä asia. Asuntomarkkinat ovat nyt vakaammalla pohjalla. Kaikkein velkaantuneimpien kotitalouksien osuus kaikista lainanottajista on lähtenyt hienoiseen laskuun. Velannotto kasvaa nyt hitaammin kuin aiemmin.

Velkaantuneisuus tekee Ruotsin kotitaloudet haavoittuviksi korkojen nousulle ja taantumalle.

Ruotsin Riksbanken on jo ilmaissut, että se aikoo nostaa ennätysalhaista ohjauskorkoaan. Se voi tapahtua esimerkiksi ensi helmikuussa.

Thedéenin mukaan korkojen nousu ei ole ongelma, jos se tapahtuu asteittain. Lievä taantumakaan ei vielä olisi vaarallista, mutta jyrkkä lasku olisi jo toinen juttu.

– Jos suhdanne lähtee jyrkkään laskuun ja siihen yhdistyy kansainvälinen turbulenssi, niin kotitalouksien korkea velkaantuneisuus on suuri riski. Ei niinkään rahoitusmarkkinoiden vakaudelle vaan makrotaloudelle, sillä kotitaloudet joutuisivat rajoittamaan kulutustaan, mikä syventäisi taantumaa, Thedéen sanoo.

Toimistojen hinnat kovassa kasvussa

Tällä hetkellä Finansinspektionen on huolissaan erityisesti kaupallisten kiinteistöjen markkinoista. Toimistorakennusten ja kauppakeskusten hinnat ovat nousseet noin 10 prosenttia kolmessa vuodessa.

– Olemme huolissamme kaupallisen sektorin hyvin nopeasta hintojen noususta ja velkaantuneisuudesta, Thedéen sanoo.

– Olemme myös huolissamme siitä, että kaikki tähdet näyttävät nyt olevan kohdallaan. Vapaita tiloja ei ole. Vuokrat ja hinnat ovat korkeita. Korot ovat matalalla. Kaikki on täydellistä. Tällaisessa tilanteessa – jos jotain tapahtuu – se voi tulla yllätyksenä.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi