Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puoliso Brigitte Macron on tehnyt valituksen viranomaisille identiteettinsä varastamisesta. Toistaiseksi tuntemattomat henkilöt yrittivät käyttää Brigitte Macronin nimeä useissa yhteyksissä.
Aterioita hienoissa ravintoloissa, lippuja F1-formuloiden Australian osakilpailuun ja muualle erilaisiin tapahtumiin maailmalla. Eräs marokkolainen hotelli sai viestin hakea Brigitte Macronin sisaruksenlapsi lentokentältä, kertovat uutistoimisto Reuters ja ranskalainen RTL-kanava.
Huijarit käyttivät Brigitte Macronin nimeä ja viralliselta kuulostavaa sähköpostiosoitetta cabinet@presidence.fr. RTL:n mukaan kyseisen sähköpostin nimissä lähetettiin useita viestejä. Ranskan presidentinpalatsin virallisen sähköpostin loppuosa on @elysee.fr.
Puolisolla ei virallista asemaa
Presidentin puolisolla ei ole virallista "ensimmäisen naisen" asemaa Ranskassa, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Puoliso kuitenkin järjestää tai osallistuu erilaisiin tilaisuuksiin käytännössä presidentin puolisona.
Emmanuel Macronilla on tapana säännöllisesti kutsua päivälliselle presidenttien Elysée-palatsiin eri alojen ihmisiä keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Ennen tilaisuuden alkua ja presidentin saapumista, Brigitte Macron saattaa olla mukana vapaamuotoisessa rupattelussa luodakseen rennompaa ilmapiiriä.
Monen edeltäjänsä tavoin Brigitte Macron asuu Elysée-palatsissa. Presidentin puolison, tähän mennessä pelkästään naispuolisten, roolista keskustellaan Ranskassa aika ajoin.
Ei voi kommentoida politiikkaa
Vaikka heillä ei ole virallista roolia, puoliso joutuu esimerkiksi pidättymään poliittisista kannanotoista. Toisaalta heillä on tiettyä moraalista arvoasemaa.
Tasavaltalaisen ajatteluperinteen mukaan ranskalaiset valitsevat henkilön, presidentin. Käytännössä tilanne on monimutkaisempi, tosin muussa kuin suoraan viranhoitoon liittyvissä asioissa.
– Presidenttiparin on löydettävä harmonia keskenään, molempien toiveiden mukaan, ajan hengen keskellä. Ranskalaiset valitsevat presidentikseen yhden henkilön, mutta Elyséehen saapuu kuitenkin pariskunta, arvioi historioitsija Joëlle Chevé Point de Vue -lehdelle viime vuonna.