Jihadismitutkija Atte Kaleva arvioi, että Isisin vetovoima on kärsinyt kovan kolauksen järjestön menetettyä aiemmin hallitsemansa alueet Irakissa ja Syyriassa. Isisin vaikutus tuntuu hänen mukaansa kuitenkin vielä pitkään.
Äärijärjestö Isis menetti nopeassa tahdissa hallitsemansa laajat maa-alueet Syyriassa ja Irakissa viime vuoden aikana. Tutkija Atte Kalevan mukaan tämä on vähentänyt järjestön vetovoimaa merkittävästi.
– Kyllä Isisin vetovoima on selkeästi heikentynyt. Nimenomaan se, että vihdoin oli kalifaatti olemassa, oli hyvin voimaantultava kokemus monelle jihadismista tai salafismista kiinnostuneelle muslimille. Nyt kalifaattia ei enää ole.
Vaikka Isis ei enää hallitse mitään alueita, sen vaikutus tuntuu Kalevan mukaan vielä vuosia.
– Isisin riveissä radikalisoitunut sukupolvi vaikuttaa vielä 15 vuotta. Veitsi- ja autoiskuja eli pienillä resursseilla tehtäviä iskuja nähdään varmasti jatkossakin.
Kalevan mukaan on myös mahdollista, että kalifaatti perustetaan uudelleen jonnekin muualle, esimerkiksi sekasortoisesta sisällissodasta kärsivään Jemeniin. Kalifaatti ei edellytä nimenomaan Isis-järjestön olemassaoloa tullakseen perustetuksi.
– Kalifaatin vetovoima ei ole hävinnyt mihinkään.
Suomi on syrjäinen ja epäpotentiaalinen
Kalevan mielestä kenenkään ei tarvitse menettää yöuniaan terrori-iskujen takia. Hän sanoo kuitenkin, että uhka on Suomessakin otettava vakavasti. Niin myös viranomaisten Suomessa Kalevan mukaan tekevät.
– Kyllä se uhka selkeästi siellä olemassa on ja viranomaiset ottavat uhkan vakavasti. Tässä ovat kaksi ääripäätä: Tuntuu että toinen niistä ottaa sen vähän liian vakavasti, toinen taas ei suhtaudu siihen ollenkaan vakavasti, Kaleva sanoo.
Kalevan mukaan Suomi ei kuitenkaan ole kovin potentiaalinen tai kiinnostava kohde jihadistisille terrori-iskuille.
Onneksi Suomi on aika syrjäinen ja epäpotentiaalinen kohde.
Kaleva haluaa vähentää vastakkainasettelua
Kalevan kirjoittama Jihad ja terrori -teos ilmestyy huomenna torstaina. Kaleva sanoo, että halusi kirjoittaa kirjan, koska tutkijoiden osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on hänen mielestään tärkeää. Hän haluaa myös kirjallaan vähentää islamiin liittyvän polarisoitumista.
– Meillä Suomessa ongelmana on se, että islamiin ja maahanmuuttoon liittyvä keskustelu on erittäin polarisoitunutta. Toivoisin, että tämä kirja olisi keskustelunavaus, että nyt ruvettaisiin puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Kirja tarjoaa työkaluja analyysipakkiin. Kirjan lukenut henkilö voi ymmärtää, minkälainen logiikka jihadistien ja terroristien tekojen takana on ja mikä heitä motivoi.