Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen kommentoi Syyrian al-Holin leirillä olevien tilannetta ja heidän haluaan irtaantua Isisistä yleisellä tasolla.
– Yksilökohtaisia taustoja ja motiiveja on tietenkin vaikea arvioida. On ihmisiä, jotka ovat irtaantuneet tästä ryhmästä jo silloin, kun Isisillä meni hyvin.
Toinen ryhmä taas ovat ne, jotka ovat erkaantuneet Isisistä vasta, kun omat elinolosuhteet ovat heikentyneet merkittävästi. Heitä lienee al-Holin leirillä olevista merkittävä osa, Saarinen arvioi.
– Tällaisissa tapauksissa ei välttämättä olla tehty selkeää pesäeroa Isisin ja sen ideologian välillä, vaan on toivottu, että voidaan irtaantua tilanteesta, jotta saadaan omia elinolosuhteita parannettua.
Merkittävä osa naisista on yhä sitoutuneita Isisiin, Saarinen arvioi.
Hänen mukaansa Isis puhuttelee tällä hetkellä propagandassaan kannattajiaan eri keinoin.
– On kalifaatin kukistamiseen liittyvä propagandatarina, jossa Isisin kannattajat ovat palaamassa koettelemuksen aikaan, jossa kannattajien uskoa koetellaan vastoinkäymisillä. Siinä erotetaan tosiuskovaiset niistä, joiden usko on "heikkoa".
Lisäksi rinnalla elää pienempiä narratiiveja, joista yksi on se, että Isis on siirtymässä globaalin vastarintaan.
– Nyt yritetään saada aikaan kansainvälisten iskujen aaltoa. Isis on hyvin dynaaminen ja opportunistinen toimija. Se ei ole jäänyt odottamaan tuhoaan, vaan reagoi tapahtumiin toimintaympäristössään aktiivisesti, Saarinen muistuttaa.
Tällä hetkellä on vaikea muodostaa kokonaiskuvaa, miten paljon Isis on heikentynyt tai vahvistunut.
– Sillä on kuitenkin yhä erinomaiset mahdollisuudet käydä kumouksellista sotaa Syyriassa ja Irakissa.
"Supo tiedostaa vaikean tilanteen"
Suojelupoliisi supo arvioi, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin.
– Supo tiedostaa täysin al-Holin leirillä Syyriassa olevien lasten vaikean tilanteen sekä huolen lasten oikeuksien toteutumisesta. Suojelupoliisin tehtävä on kuitenkin vastata kansallisesta turvallisuudesta, ja naisten kotiuttamiseen leiriltä liittyy merkittäviä ongelmia kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, Supo kirjoitti STT:lle sähköpostitse.
Saarinen arvioi, että Suomessa käytävään keskusteluun palaajista on turhaan luotu vastakkainasetteluita.
– Siinä on asetettu vastakkain Suomen oikeudelliset velvollisuudet auttaa kansalaisiaan ja sisäinen turvallisuus. Vastakkainasettelu on vähän turhaa, vaikka ymmärrettävää. Etenkin vanhempien palaajien kohdalla voidaan tehdä monia päätöksiä ja tulkintoja ihan perustellusti.