Myanmarin tosiasiallinen johtaja, rauhannobelisti Aung San Suu Kyi, ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Tukholmassa maanantaina. Löfven nosti tilaisuudessa esiin Myanmarin epävakaan ihmisoikeustilanteen.
Rauhannobelisti joutui vastaamaan tilaisuudessa useisiin toimittajien kysymyksiin rohingya-muslimivähemmistöstä.
Rohingya-väestöä pidetään Myanmarissa laittomina siirtolaisina. YK tutkii väitteitä maan armeijan vähemmistöön kohdistamista teoista, kuten murhista ja kidutuksesta.
Myanmar on aloittanut myös oman tutkinnan mahdollisista rikoksista Rakhinessa. Rakhinessa asuu yli miljoona rohingya-väestöön kuuluvaa ihmistä.
YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on johtanut komissiota, joka pyrkii ratkaisemaan maan muslimien ja buddhalaisten välillä pitkään jatkuneet kiistat.
Suu Kyi sanoi toimittajille, että maa tiedostaa haasteet, joita sillä tilanteen ratkaisemiseksi on edessään.
– Ihmisoikeuksien kirjaaminen lakiin on helppoa. Mutta yhteisen kulttuurin rakentaminen, missä ihmiset elävät harmoniassa keskenään, ja missä he pystyvät ratkaisemaan konfliktit keskustelujen ja kompromissien kautta, on huomattavasti vaikeampaa.
Yli 75 000 ihmistä on paennut Myanmarista Bangladeshiin sen jälkeen, kun Myanmarin armeija aloitti operaation Rakhinen alueella viime lokakuussa.
Suu Kyi muistutti, että maassa asuu ihmisiä yli 130 etnisestä ryhmästä.
– Maassamme on ollut konflikteja vuosikymmeniä. Tunnistamme, että meillä on vielä paljon töitä tehtävänä. Emme ole koskaan ajatelleet, että tie kohti rauhaa ja demokratiaa olisi helppo, hän sanoi.