Aurinko lisää iloa ja luovuutta! Säällä huomattava vaikutus niin terveyteen kuin mielialaankin

vuodenajat
Mielialamme voivat vaihdella huomattavasti vuodenaikojen mukaan. Colourbox
Julkaistu 20.04.2016 06:38
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tiesitkö, että sää voi vaikuttaa mielialan lisäksi myös terveyteemme ja käyttäytymiseemme?

Sääolosuhteilla on tutkittu olevan suora vaikutus siihen, kuinka voimme niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sää voi lisäksi vaikuttaa tiedostamattomasti myös käyttäytymiseemme. Lue, miten eri säätilat vaikuttavat sinuun. 

Kylmä ilma saa nukkumaan paremmin

COLOURBOX18392473

Viileä ja raikas ilma takaavat paremmat yöunet. 

Tutkimusten mukaan ihmiset nukkuvat parhaiten 15–20 asteen lämpötilassa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kehon lämpötilan lasku saa aivomme valmistautumaan paremmin uneen. Kuumassa ja kosteassa nukkuminen voi päinvastoin häiritä unen laatua. Erityisesti ukkosella nukkuminen voi olla todella vaikeaa, sillä kostean ilman lisäksi melu ja valoilmiöt tekevät unesta helposti katkonaisen.

Äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat psyykkisiä ongelmia

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todetaan, että voimakkaiden sääolosuhteiden alueilla asuvilla ihmisillä on suurempi riski sairastua mielenterveysongelmiin. Tutkimuksessa selvisi huolestuttavia uutisia myös tulevaisuuden kannalta, sillä myös ilmastonmuutoksen todettiin lisäävän mielenterveysongelmia. On arvioitu, että miljoonat ihmiset saattavat altistuvat tulevaisuudessa psyykkisille ongelmille, jotka ilmenevät muun muassa ahdistuneisuutena ja lisääntyneenä päihteiden käyttönä.  

Sade voi pahentaa allergioita


Siitepöly voi kulkeutua sateen mukana niin sanotusti puhtaillekin alueille. 

Kevät on aikaa, jolloin lukuisat ihmiset kärsivät siitepölyallergioista. Sateen kuvitellaan usein helpottavan oireita, mutta totuus on toinen. Voimakas sade voi itse asiassa pahentaa oireita, sillä sade kuljettaa mikroskooppiset siitepölyhiukkaset uusille alueille. Näin allergeenit pääsevät leviämään myös alueille, joilla niitä ei välttämättä ole aikaisemmin esiintynyt.

Aurinkoisina päivinä olemme iloisia

Kirkkaalla ja aurinkoisella säällä on meihin huomattava psykologinen vaikutus. Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jo puoli tuntia aurinkoisessa säässä riittää tekemään meistä onnellisia. Jokainen meistä voi varmasti allekirjoittaa tämän väitteen!

Talvella negatiivinen vaikutus mielenterveyteen

viltti

Kärsitkö sinä pimeästä talvesta? Et ole asian kanssa yksin. 

Lyhyinä ja pimeinä talvikuukausina yhä useampi ihminen kärsii masennusoireista, kuten surullisuudesta ja ahdistuneisuudesta. Talvi vaikuttaa tällä tavalla jopa 10 miljoonaan ihmiseen vuosittain. Mutta toisaalta, pitkän talven jälkeen kesä näyttää entistäkin ihanammalta. 

Kova kuumuus lisää terveysriskejä

Vaikka lämpö on ihana asia, korkeat lämpötilat lisäävät terveysriskejä. Nestehukka ja lämpöhalvaus voivat vaikuttaa käytökseesi ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa aivovaurioita. Terveyttä kannattaakin tarkkailla kuumissa olosuhteissa erittäin tarkkaan.

Verenpaine on matala kesällä

Kesä (1)

Kesällä verenpaine laskee ja ilo lisääntyy. 

Ei ihme, että ihmiset tuntevat olonsa rentoutuneeksi kesällä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että verenpaineemme putoaa kesäkuukausina lomakauden lisäksi myös ilmanpaineen muutoksen ansiosta. Tuplavaikutus rentouttaa kehon lisäksi myös mieltä.

Tasainen sää yhdistetään onnellisuuteen

Tyyni sää, parempi mieli? Tutkijat ovat löytäneet yhteyden lauhkean sään ja onnellisuuden välillä. Onnellisimmat ihmiset löytyivät alueilta, joilla on keskimääräistä leudommat talvet ja viileämmät kesät. Onnellisuus oli siis suurimmillaan alueilla, joissa vuodenaikojen vaihtelut ja säätilat pysyivät tasaisina ympäri vuoden.

Lämpimällä säällä olet luova

Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi vielä yksi syy lisää, miksi kauniilla säällä kannattaa mennä ulos. Kauniilla säällä ulkona olon katsottiin nimittäin lisäävän luovuutta ja kekseliäisyyttä. Mitä kauniimpi sää ja mitä kauemmin vietät aikaa ulkona, sitä parempi lopputulos on.

Kesä saa sinut "sille tuulelle"

Pari kesällä

Ei ole sattumaa, että lapsia syntyy eniten maaliskuussa. 

Säällä on huomattava vaikutus myös seksihaluihisi. Eurooppalaisen analyysin mukaan eniten lapsia syntyy maaliskuussa, jolloin lapset on saatettu alulle kesäkuussa. Maaliskuussa syntyy noin kymmenen prosenttia enemmän vauvoja kuin muina kuukausina. Samassa tutkimuksessa todettiin myös miesten testosteronitason olevan korkeimmillaan juuri kesäaikaan.

Talvella sairastetaan eniten

Talvi on aikaa, jolloin moni meistä sairastuu flunssaan. Tämä johtuu pääasiassa kahdesta seikasta. Kehomme immuunijärjestelmän teho laskee hieman vuodenajan vaihtuessa. Talvella vietämme usein myös enemmän aikaa sisätiloissa, jolloin bakteerit pääsevät leviämään helpommin.

Millaista säätä on luvassa? Katso osoitteesta mtv.fi/saa!

Kesällä voi vähän hassutella, testaa vaikka hulvattomat makkarashotit:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Huffingtonpost

Tuoreimmat aiheesta

Kesä