Haluatko antaa lapsellesi oikeasti kehittävän joululahjan? Tässä täydellinen vaihtoehto, josta vanhempikin nauttii

Näin pakkaat lomamatkalle lasten kanssa! Tähän hupaisaan videoon kaikki vanhemmat voivat samaistua 1:01
Näin pakkaat lomamatkalle lasten kanssa! Tähän kaikki vanhemmat voivat samaistua.

Jos painiskelet vielä joululahjaideoiden kanssa, kannattaa harkita vakavasta perheloman varaamista.

Näin joulun aikaan moni osoittaa läheisilleen rakkauttaan ostamalla heille arvokkaita lahjoja. Tutkimustiedon perusteella kyseessä ei kuitenkaan ole paras tapa osoittaa kiintymystään. Vuonna 2017 ilmestyneen tutkimuksen mukaan pienet ystävälliset teot ja läheisyys saavat ihmiset tuntemaan itsensä eniten rakastetuiksi.

Läheisyyttä vanhempien ja lasten välillä lisää yhdessä tekeminen, kirjoitti lasten psykoterapeutti Margot Sunderland brittilehti The Telegraphin verkkosivuilla samaisena vuonna. Yksi mainio tapa tehdä asioita yhdessä on lähteä perhelomalle.

Lomalla ruuhkavuosina stressaantuneet vanhemmat saavat lepuuttaa hermojaan ja jaksavat touhuta lastensa kanssa. Tämän lisäksi lomamatka edistää lapsen aivojen kehitystä.

Uudenlaiset ärsykkeet muuttavat aivoja

Perheloma treenaa lapsen aivojen limbistä järjestelmää tavalla, jota on haastavampi tehdä kotona, sillä uudessä ympäristössä aivot saavat uudenlaisia ärsykkeitä. Limbinen järjestelmä on aivoalueiden joukko, joka osallistuu muun muassa autonomisten toimintojen, motivaation ja tunteiden säätelyyn sekä yhdistää tunnetiloja fyysisiin tuntemuksiin.

Samalla kun loma-aktiviteetit aktivoivat aivoja uudella tavalla, ne lisäävät hyvän olon hormonien, kuten oksitosiinin ja dopamiinin, eritystä. Nämä hormonit lisäävät ihmisten välistä kiintymystä ja vähentävät stressiä.

Mitä enemmän aivojen limbistä järjestelmää harjoittaa, sitä enemmän harjoittelun aiheuttamat positiiviset tunteet tulevat osaksi ihmisen persoonaa, kertoo hermotutkija Bruce Perry The Telegraphin artikkelissa.

Lisäksi uudenlainen ympäristö vaikuttaa lapsen otsalohkon kemialliseen tasapainoon. Otsalohko osallistuu liikkeiden, muistin ja tunteiden hallintaan sekä on olennainen toiminnanohjauksen, ongelmanratkaisun ja tarkkaavaisuuden kannalta. Rikkaan ympäristön vaikutus aivokemiaan on yhdistetty lapsen suurempaan älykkyysosamäärään.

Matkustelun positiivinen vaikutus on havaittu kouluissakin. Yhdysvaltalaisopettajille tehty kysely paljasti, että matkustelevat lapset ovat todennäköisemmin itsenäisempiä, itsevarmempia, sopeutuvaisempia, ymmärtäväisempiä ja heillä on parempi itsetunto.

Luonnossa liikkuminen edistää terveyttä

Suomen kylmästä ja pimeästä talvesta etelän lämpöön matkustava hakee monesti myös miellyttävämpää ja aurinkoisempaa ilmastoa. Ulkona oleminen on sekin suotuisaa lapselle.

Luonnossa liikkuminen näyttää tutkimusten perusteella voivan auttaa keskittymisongelmiin, kuten ADHD:n. Lisäksi viheralueilla ajan viettäminen on hyväksi fyysiselle terveydelle, sillä usein ulkona liikutaan, minkä lisäksi luonnolle altistuminen parantaa vastustuskykyä. Ulkona oleskelu myös ehkäisee likinäköä.

Lomailu on siis hyvästä niin lapselle kuin aikuisellekin – ja ennen kaikkea, heille molemmille yhdessä. Eikä lomalle tarvitse lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle. Kotimaastakin löytyy matkakohteita, joissa lapsi altistuu uudelle ympäristölle ja uusille kokemuksille.


Lue myös:

    Uusimmat