UV-säteily on ollut poikkeuksellisen voimakasta kevään aikana. Kesällä säteilyyn kannattaa varautua hyvin.
Miten UV-säteilyyn voi varautua, Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila?
– Helpoin tapa on tarkistaa UV-ennuste Ilmatieteen laitokselta ja katsoa, minkälaista UV-indeksiä on ennustettu ja toimia sen mukaan. Kun indeksi on yli kolme, kannattaa suojautua. Maltti on valttia. Auringosta ja UV-säteilystä saa myös nauttia mutta kohtuudella.
Milloin säteily on voimakkainta?
– Kannattaa välttää aurinkoa keskipäivän aikaan. UV-säteily on voimakkaimmillaan kello 13 ja muutama tunti ennen sekä jälkeen.
Antaako aurinkorasva tarpeeksi hyvän UV-suojan?
– Aurinkorasva suojaa jonkin verran mutta ei niin paljon kuin kuvitellaan. Vaikka se antaa suojaa, niin osa säteilystä tulee suojan läpi. Aurinkorasvaa pitäisi käyttää lisäsuojan antamiseen eikä siihen, että auringossa oloaikaa pystyy pidentämään.
Kuinka pitkään auringossa kannattaa olla kerrallaan?
– Se riippuu ihon tottumisesta. Herkkä vaaleaihoinen voi polttaa itsensä 20 minuutissa, kun taas tummaihoinen voi kestää tunninkin auringossa.
Miten Suomessa suhtaudutaan UV-säteilyyn?
– Suomalaiset tietävät kohtuullisen hyvin UV-säteilyn vaarat, mutta suojautuminen ja siihen reagointi passaavat välillä unohtumaan. Nuoret ottavat säteilyn enemmän huomioon kuin vanhemmat.
Onko myytti, että kerran palanut iho palaa herkemmin?
– Se voi palaa herkemmin, koska palaessa ihon pintakerros kuoriutuu ja lähtee pois. Osa ihon suojasta tulee siitä, että iho paksuuntuu. Palaneesta kohdasta iho on ohuempaa, jolloin siitä menee säteilyä helpommin läpi ja kohta palaa herkemmin.
Lue lisää: Vesi on hellepäivien helpotus - lue myös muut neuvot kuumien päivien varalle
Hellettä, hellettä, hellettä — katso missä on kuuminta ja missä viileintä