OP:n Yrityspulssin mukaan suomalaisyritykset ovat lisänneet varautumista, mutta eivät ole tehneet suuria muutoksia investointeihinsa.
Viime aikoina kiristyneet geopoliittiset jännitteet ovat lisänneet epävarmuutta suomalaisissa suurissa yrityksissä, kertoo OP:n Yrityspulssi-kyselytutkimus. Se ei silti ole vielä johtanut suuriin muutoksiin investointisuunnitelmissa tai toimitusketjuissa.
Maalis–huhtikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suurista yrityksistä Suomessa arvioi, että kuluvan vuoden kansainvälisen toimintaympäristön muutokset luovat riskejä yrityksen toimintaan. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi Yhdysvaltain tullipolitiikka ja poliittisten jännitteiden lisääntyminen.
Samoin 60 prosenttia yrityksistä kokee, että toimintaympäristö on muuttunut vuoden 2025 aikana vaikeammaksi ennakoida.
– Olemme siirtyneet aikakauteen, jossa geopolitiikka vaikuttaa yritysstrategiaan aiempaa suoremmin. Näkemyksemme mukaan erityisesti protektionismin uhka ja kansainvälisten toimitusketjujen häiriöt huolestuttavat yrityksiä, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo tiedotteessa.
Lue myös: IMF ennustaa Trumpin tulleista kovaa iskua maailmantaloudelle
Ei dramaattisia muutoksia investoinneissa
Epävarmuudesta huolimatta vain 17 prosenttia yrityksistä kertoi keskittävänsä investointeja nyt jatkuvuuden turvaamiseen kasvun sijasta.
Yritykset ovat kuitenkin tehostaneet varautumistaan muutoksiin. Vastanneista yrityksistä 66 prosenttia kertoo tehneensä varautumisjärjestelyitä arvoketjussa mahdollisesti tapahtuvien muutosten varalta. Kuitenkin vain 16 prosenttia kertoo tuoneensa toimitusketjuja kotimaahan tai lähialueille torjuakseen protektionismin uhkaa.
Epävarmassa tilanteessa eri skenaarioihin varautuminen korostuu, ja yrityksistä 57 prosenttia kertoo lisänneensä panostuksia skenaariotyöhön kansainvälisen toimintaympäristön muutosten vuoksi.
Yrityspulssin toteutti Taloustutkimus ja siihen vastasi 100 suomalaista yritystä, joiden liikevaihto oli vähintään 200 miljoonaa euroa. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina aikavälillä 12. maaliskuuta–8. huhtikuuta, joten tiedot kerättiin suurelta osin ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti järeistä tulleistaan lähes kaikille maailman maille 2. huhtikuuta.
Lue myös: Valkoisen talon Kiina-lausunnot piristivät pörssikursseja – "Pallo on menossa oikeaan suuntaan"
1:21Syökö tullit Suomen talouskasvun, kysyttiin aiemmin tässä kuussa.